Τεχνογνωσια και καλες πρακτικες ανταλλαξαν στελεχη της Τ.Α.

Σε Επιστημονικό Συνέδριο που έγινε στην Κόρινθο έδωσε το παρών ο Δήμος Κομοτηνής

Αθανάσιος Λάπατας, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού «Κ. Καραθεοδωρή»

«Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων Αναπτυξιακών Οργανισμών που λειτουργούν στην Ελλάδα η έμπρακτη απόδειξη της σημασίας τους για την τοπική αυτοδιοίκηση»

Τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για το σύνολο των εκφάνσεων λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν με περισσότερους των 400 συνέδρων, εκπροσώπων αρχών της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα στελέχη του δήμου Κομοτηνής που έδωσαν το παρών στις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα  «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 2 με 4 Ιουλίου στην Κόρινθο.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Δήμο Κορινθίων, την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Κλεισθένης» και τον Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης, International Forum Training & Consulting, ενώ παρέστησαν πλέον των 120 ομιλητών καταθέτοντας εμπεριστατωμένες απόψεις σε σχέση με την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ παρέστη και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ από τον Δήμο Κομοτηνής το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κίμωνας Λεχούδης, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λάπατας, η Γενική Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. Καραθεοδωρή κ.Κατερίνα Μπακαλίδη και η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρία Σοφιανού η οποία μάλιστα συμμετείχε ως Συντονίστρια στο Συνέδριο συντονίζοντας την πρώτη θεματική της έναρξης και της κήρυξης εργασιών του Συνεδρίου, με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Απλούστευση Διαδικασιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το παράδειγμα των δύο πρώτων Αναπτυξιακών Οργανισμών στην Ελλάδα

Κάνοντας τον απολογισμό της συμμετοχής τους στις εργασίες του Συνεδρίου ο πρόεδρος του Κ. Καραθεοδωρή κ. Λάπατας έκανε λόγο για μία πολύ χρήσιμη εμπειρία, αναφερόμενος ειδικότερα στις εργασίες των εργαστηρίων που αφορούσαν στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Ειδικότερα όπως τόνισε «είχαμε τη χαρά να μας παρουσιάσουν τους δυο πρώτους οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει τις προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους-μετόχους τους, δίνοντάς μας μάλιστα την ευκαιρία να γίνουμε αποδέκτες και των πρώτων αποτελεσμάτων των συμβάσεων αυτών που αποδεικνύουν στην πράξη το πόσο σημαντικός είναι ένας Αναπτυξιακός Οργανισμός για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Για τα στελέχη του Αναπτυξιακού Οργανισμού όπως τόνισε ο ίδιος ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανταλλαγής καλών πρακτικών στον τρόπο λειτουργίας, αλλά και στα διαθέσιμα εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους για να απορροφηθούν τα διαθέσιμα χρήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα για τους Δήμους.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν σύμφωνα με τον ίδιο η παρουσία τεχνοκρατών και στελεχών των αρμοδίων υπουργείων που παρείχαν διευκρινίσεις σε μία σειρά ζητημάτων  που αφορούν στην άρτια και αποτελεσματική λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών, που για την  Κ. Καραθεοδωρή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει στη σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους – μετόχους του, ώστε να ξεκινήσει η διοικητική, και όχι μόνο, βοήθεια.

Ο κ. Λάπατας γνωστοποίησε ακόμα πως ως Οργανισμός έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές και με άλλους Δήμους που δεν διαθέτουν αντίστοιχες δομές, ώστε εφόσον το κρίνουν απαραίτητο να απευθυνθούν για βοήθεια στην Κ. Καραθεοδωρή.

Άλλωστε το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, θα «ανοίξουν» πολλά και σημαντικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούν οι φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης να χρησιμοποιήσουν, γεγονός ωστόσο που απαιτεί ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο κομμάτι των μελετών που θα θέλουμε να υποβάλλουμε ώστε να λάβουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση» ανέφερε ο ίδιος δηλώνοντας την ετοιμότητα του Αναπτυξιακού Οργανισμού να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, ενώ όπως έκανε γνωστό εντός των επόμενων ημερών η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευσής της όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο λογότυπό της, που θα είναι πιο σύγχρονο και όπως τόνισε «ανταποκρίνεται πιο πολύ στους σκοπούς του νέου φορέα».

Σεμινάρια πρακτικών διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων

Ο κ. Λάπατας αναφέρθηκε επίσης και στη συνέχεια των δράσεων που υλοποιούν στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοινώνοντας την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων – σεμιναρίων που αφορούν στις σωστές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων.

Τα σεμινάρια αυτά θα απευθύνονται σε εκπροσώπους των δημόσιων φορέων της ΠΑΜ-Θ για την γεωγραφική περιοχή της οποίας έχει αναλάβει την υλοποίηση τους η Κ. Καραθεοδωρή, και θα πραγματοποιηθούν στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τη Θάσο και τη Δράμα διαδικτυακά, ενώ γίνονται προσπάθειες η εκδήλωση της Κομοτηνής να γίνει δια ζώσης στις 14 Ιουλίου εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.