Ταξιδι στην τυροκομικη τεχνη απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα

Από τον Αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

Στην τυροκομία από τα χρόνια της Οδύσσειας μέχρι τις μέρες μας ταξίδεψε ο αρχαιολόγος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, κ. Ματθαίος Κουτσουμανής όσους βρέθηκαν στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής το Σάββατο 18 Ιουνίου για να παρακολουθήσουν την ομιλία του με θέμα «Τυριά και τυροκόμοι: από τις μυτζήθρες του Πολύφημου στα κασκαβάλια της Αίνου».

Η ομιλία αυτή σήμανε την επανέναρξη των εκδηλώσεων στο χώρο από της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, που σκοπεύει να κάνει αρκετές ακόμα στο πλαίσιο των δράσεων της.

Από τα βάθη της αρχαιότητας στο κασκαβάλι

Η τυροκομία χάνεται στα βάθη της ιστορίας, σημείωσε ο κ. Κουτσουμανής, με την πρώτη γραπτή μαρτυρία σε πήλινη πινακίδα με γραφή Γραμμικής Β΄, να βρίσκεται στο ανάκτορο του Νέστωρος στην Πύλο, όπου αναφέρεται η λέξη τυρί.

Στην ομιλία του ξεκίνησε από το γάλα, και τις αναφορές στη μυθολογία, τα ομηρικά έπη και την αρχαία Ελλάδα, και μετά από μια σύντομη αναφορά στο γιαούρτι και το βούτυρο, επικεντρώθηκε στο τυρί, για το οποίο μάλιστα έχουμε και τις περισσότερες γραπτές μαρτυρίες.

Και εκεί ξεκίνησε από τη μυθολογία και τα ομηρικά έπη, για να συνεχίσει στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, στο Βυζάντιο, το τυρί στη νότια Ελλάδα, ολοκληρώνοντας την ομιλία του με ένα «ξεχασμένο» τυρί, το κασκαβάλι και τα μέρη όπου αυτό παρασκευαζόταν, κλείνοντας με δύο αποσπάσματα από χριστουγεννιάτικα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που αφορούν την Αίνο, γιατί οι πηγές αναφέρουν πως είχε εμπόριο με ένα εξαίρετο τυρί.

Οι πηγές δεν αναφέρουν πιο τυρί ήταν αυτό, όμως σύμφωνα με τις απόψεις του Παπαδιαμάντη, ο κ. Κουτσουμανής κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτό το τυρί θα έπρεπε να ήταν το κασκαβάλι.

Οι τεχνικές της τυροκόμησης, όπως εξήγησε ο αρχαιολόγος, δεν έχουν αλλάξει πολύ ανά τους αιώνες, αν και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά ανάλογα και με την τροφή και το γάλα που παράγεται, για ένα προϊόν που παρασκευαζόταν σε όλο τον γνωστό κόσμο.

Αρχή πολλών δράσεων

Η ομιλία αυτή αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που προγραμματίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στον κήπο του μουσείου, σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Χρύσα Καραδήμα, με μια μουσική εκδήλωση στα μέσα Ιουλίου, ενώ μέχρι το φθινόπωρο ελπίζουν να εγκαινιάσουν μια έκθεση για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης, με την προοπτική την άνοιξη να εγκαινιαστεί η έκθεση για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή.

Οι μελέτες για την έκθεση αυτή έχουν ολοκληρωθεί και προωθηθεί στο ΚΑΣ για έγκριση. Μόλις λάβουν το «πράσινο φως» θα ακολουθήσει η συντήρηση και η έκθεση.

Άλλωστε ο κήπος του Μουσείου θα αποτελέσει το επίκεντρο της δραστηριότητας της εφορείας, ενώ στα σχέδιά τους είναι να γίνει μελέτη και για την ανάδειξη του αύλειου χώρου, που θα περιλαμβάνει τόσο αρχαιότητες όσο και χώρο εκδηλώσεων.

Σύνδεσμος με την παράδοση τα Τυροκομικά Δουκίδη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο χορηγός της, τα τυροκομικά Δουκίδη, παρέθεσε και εάν μπουφέ με προϊόντα τυροκομίας παραγωγής τους, από τη φέτα και το ανθότυρο, στην μυτζήθρα και το ημίσκληρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Δουκίδης, η τέχνη της τυροκομίας δεν αλλάζει, αλλά συνεχίζεται και βελτιώνεται συνέχεια, μιας και η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια. Όσο για το ποιο τυρί προτιμούσε ο Πολύφημος, πιθανότατα θα είχε κάποιο φρέσκο τυρί, που θα προσομοίαζε τη φέτα ή τη μυτζήθρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.