Ταξιδι στη Σικελια για το 4ο Γυμνασιο Κομοτηνης

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανακύκλωση “Don’t Throw, make it Glow”

Το σχολείο Laura Lanza Baronessa στην πόλη Carini της Σικελίας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής αποτελούμενη από 7 μαθητές και 3 καθηγητές στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο” Don’t Throw, make it Glow” του οποίου η υλοποίηση άρχισε την σχολική χρονιά 2015-16. Το θέμα της συνάντησης ήταν η ανακύκλωση του πλαστικού με την συμμετοχή των μαθητών σε εργαστήρια κατασκευών.
 

Η αντιπροσωπεία της Κομοτηνής έφτασε στην πόλη το βράδυ του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου. Την επομένη η περιήγησή τους στην πόλη ξεκίνησε με ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης η οποία έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η προέλευση του ονόματος της πόλης που κατά την μυθολογία ονομαζόταν «ΙΚΑΡΑ» από το όνομα του Ίκαρου, γιού του Δαίδαλου ο οποίος ίδρυσε την πόλη για τον Έλληνα βασιλιά Κόκαλο.
 
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν το πρωί εκδηλώσεις υποδοχής στο σχολείο από τους Ιταλούς μαθητές και το απόγευμα ακολούθησαν τρίωρα εργαστήρια κατασκευών με κύριο υλικό το πλαστικό και με ενεργή συμμετοχή των αποστολών. Την επόμενη ημέρα ακολούθησε επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης όπου υπήρχε έκθεση παραδοσιακών μαριονετών και άλλα εκθέματα σχετικά με την ιστορία του κάστρου. Την αντιπροσωπεία από την Κομοτηνή υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης με τον οποίο αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα φιλίας σταλμένα από το δήμαρχο της Κομοτηνής ενώ το απόγευμα συνεχίστηκαν τα τρίωρα εργαστήρια και ολοκληρώθηκαν τα έργα των μαθητών.
 

Το πρωί της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου οι μαθητές και καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής μαζί με τους «ομολόγους» τους από την Ιταλία επισκέφθηκαν το κέντρο συλλογής και διαλογής χρησιμοποιημένων πλαστικών στην Bagheria και στο πάρκο ανακύκλωσης στο παραθαλάσσιο χωριό Isola delle femine όπου εφαρμόστηκε ένα πρωτοπόρο μέτρο απαλλαγής φόρων με αντάλλαγμα την ανακύκλωση πλαστικών. Το απόγευμα ακολούθησαν αθλητικά παιχνίδια με σκοπό την γνωριμία και σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές των αντιπροσωπειών.
 

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επίσκεψη και ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα και διαφόρων τεχνοτροπιών μνημεία της πρωτεύουσας της Σικελίας, Παλέρμο, όπως την Πλατεία Ανεξαρτησίας, το Βασιλικό Παλάτι, που χρονολογείται την περίοδο της εποχής των Φοινίκων, το θέατρο Garibaldi, τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης και την Νέα Πύλη η οποία συμβόλιζε την νίκη των Χριστιανών κατά των Οθωμανών και το απόγευμα διοργανώθηκε αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο χώρο του σχολείου.
 
Το πρωί της τελευταίας ημέρας παραμονής στη Σικελία, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έγινε διαγωνισμός ανάδειξης των καλύτερων κατασκευών κατά τη διάρκεια των εργαστηριών στον οποίο οι μαθητές επέλεξαν να δώσουν το πρώτο βραβείο σε έργο μαθητή από το σχολείο της Κομοτηνής. Ακολούθησε η συμμετοχή των μαθητών στη δεντροφύτευση στον αύλιο χώρο του σχολείου με την ευκαιρία της Γιορτής του Δέντρου. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση εργασίας με οργανωτικά θέματα για την παραπέρα υλοποίηση του σχεδίου. 

Δανάη Παντελίδου «Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν μία άλλη προοπτική της Ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης» 

Όπως σημείωσε η κ. Δανάη Παντελίδου εκπαιδευτικός στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και μία από τους συνοδούς καθηγητές στο ταξίδι της Ιταλίας «γενικότερα οι εντυπώσεις των μαθητών και των καθηγητών από την φιλοξενία και την οργάνωση της επίσκεψης υπήρξαν άριστες και η όλη συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη κα εποικοδομητική. Το πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν μία άλλη προοπτική της Ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα της ανακύκλωσης με κεντρικό σύνθημα “Don’t throw, make it Glow!”».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.