Ταξιδεψαν μαζι με τους παραδοσιακους σπορους τα παιδια του Κεντρου Στηριξης των παιδικων χωριων SOS

Στο πλαίσιο της δράσης Ραντεβού στους λαχανόκηπους

«Ραντεβού στους Λαχανόκηπους» έδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου τα παιδιά των οικογενειών που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής-Παιδικά Χωριά SOS, συμμετέχοντας στο βιωματικό εργαστήρι σποράς με τίτλο «Το ταξίδι του Παραδοσιακού Σπόρου».

Τα παιδιά, με τη βοήθεια των Σποριτών Κομοτηνής, εξοικειώθηκαν με τη σπορά και την καλλιέργεια των παραδοσιακών σπόρων, το ταξίδι τους από το χωράφι στο πιάτο, και την ανάγκη της προστασίας των τοπικών σπόρων, στους λαχανόκηπους που υιοθέτησαν το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, η ΚοινΣΕπ «Θράκης Κίνητρο», η Οργάνωση Νέων System@G και η περιβαλλοντική οργάνωση Grow2be.

Συνεργασία με πολλούς συλλόγους και φορείς

Αυτή ήταν η δεύτερη δράση του προγράμματος «Ραντεβού στους Λαχανόκηπους», τόνισε εκ μέρους του exagono η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που σημείωσε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από διάφορους συλλόγους αλλά και σχολεία να βρεθούν στο χώρο αυτό.

Άλλωστε όραμά τους είναι να λειτουργήσει ως ένα σχολείο στη φύση και για τη φύση, και μέσα από τη δράση τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη φύση, θα μάθουν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας για την ασφάλεια των τροφίμων.

Εξάλλου στόχος ήταν τα παιδιά να πάρουν στα γλαστράκια τους, που διακόσμησαν τα ίδια, τα φυτά, ώστε να συνεχίσουν να τα φροντίζουν.

Οι δράσεις στους λαχανόκηπους θα συνεχιστούν όσο τους επιτρέπει ο καιρός, διευρύνοντας το πεδίο των συνεργατών τους, με την επόμενη να γίνεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ βρίσκονται σε επαφή με άλλους συλλόγους και ομάδες, με τους οποίους θα σχεδιάσουν δράσεις ανάλογα και με την προτεραιότητα της κάθε μίας.

Οι Σπορίτες συνεχίζουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών

Πώς να σπέρνουν φυτά, χρησιμοποιώντας φυτά τα οποία είχαν φέρει στο χώρο των λαχανόκηπων, αλλά και να καλλιεργούν την τροφή τους, έμαθαν στους μικρούς επισκέπτες τα μέλη των Σποριτών.

Η προσπάθειά τους άλλωστε, σημείωσε ο υπεύθυνος κ. Δημήτρης Δομπάζης,  από το 2002 είναι να σώσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες και να τις διαδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που κάνουν μοιράζοντας σπόρους και φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες, όπως κάνουν κάθε χρόνο.

Έτσι έχουν μάθει και σε παιδιά των σχολείων πώς να σπέρνουν, να φυτεύουν, να περιποιούνται και να μεγαλώνουν τα φυτά, και να τα μοιράζουν σε γνωστούς φίλους και γείτονες.

Το αποτέλεσμα, τόνισε, είναι θετικό με το ενδιαφέρον του κόσμου να αυξάνεται συνεχώς, όχι μόνο να καλλιεργεί ένα μέρος της τροφής του, αλλά και αυτή η καλλιέργεια να γίνεται με παραδοσιακές ποικιλίες. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια δεν μοιράζουν σπόρους μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα μέσα από το διαδίκτυο.

Σημαντικές οι δράσεις αυτές για τα παιδιά που συμμετέχουν

Τέλος η κ. Παρασκευή Λυγκόζη, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των παιδικών χωριών SOS, μίλησε για τη σημασία αυτής της δραστηριότητας, που βοηθά να αναπτύξουν τα παιδιά την ομαδικότητα, αλλά και να μάθουν πώς να φροντίζουν τα φυτά και να προστατεύουν το περιβάλλον.

Δράσεις όπως αυτές, τόνισε, είναι πολύ σημαντικές, γιατί βοηθούν τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται για κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή ήταν η πρώτη τους εξόρμηση, και ελπίζουν πως μέσα στη χρονιά θα καταφέρουν να κάνουν και άλλες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.