Ταξη στα αρχεια του, με τη συνδρομη φοιτητων, θα επιχειρησει να βαλει ο δημος Κομοτηνης

Στο πλαίσιο της συνεργασίας για πρακτική άσκηση με το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας

Να βάλει τάξη στα αρχεία που υπάρχουν στους πρώην «καποδιστριακούς» δήμους και στις δημοτικές του κοινότητες, θα επιχειρήσει τους επόμενους μήνες ο δήμος Κομοτηνής. Πολύτιμος σύμμαχος των υπηρεσιών στο επίμαχο εγχείρημα θα είναι οι τουλάχιστον 40 φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι θα κάνουν πρακτική άσκηση στον δήμο, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων μέσω του Κόμβου Πρακτικής Άσκησης «Άτλας». Παρόμοια συνεργασία, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, θα αναπτύξει ο δήμος με το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Οι σχετικές εισηγήσεις εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στην τελευταία του συνεδρίαση και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κ. Μανώλη Ταπατζά, τα δύο προγράμματα πρακτικής άσκησης θα ξεκινήσουν πριν από τις 9 Μαΐου. Η διάρκειά τους σε πρώτη φάση θα είναι ενός μήνα, μέχρι τη λήξη δηλαδή της τρέχουσας ακαδημαϊκής σεζόν, αλλά αναμένεται η συγκεκριμένη συνεργασία να επεκταθεί και στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. 

Μανώλης Ταπατζάς «Η αρχειοθέτηση είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα και έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου»


Περιγράφοντας το εγχείρημα της αρχειοθέτησης στους πρώην «καποδιστριακούς» δήμους, ο κ. Ταπατζάς παρατήρησε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα και έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου, με την ιστορία του δήμου μας». «Το έργο το οποίο θα προσφέρουν τα παιδιά θα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε. «Τα αρχεία τα οποία έχουν οι τοπικές κοινότητες πρέπει να αρχειοθετηθούν», προσέθεσε. «Ήδη έχει ανευρεθεί χώρος, ο οποίος βρίσκεται στο πρώην δημοτικό κατάστημα της Αιγείρου», επισήμανε, «όπου σε συνεργασία με τα παιδιά αυτά, θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα υπάρχοντα αρχεία και να τα βάλουμε σε μία σειρά».
 
Εξάλλου, στο ευρύ φάσμα των αντικειμένων ειδίκευσης των φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας συγκαταλέγονται η έρευνα και η μελέτη της ελληνικής ιστορίας, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας, των κοινωνικών, επαγγελματικών και άλλων τοπικών παραδόσεων, της τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού με έμφαση σε τοπικό επίπεδο. Η επιστημονική δε κατάρτισή τους επεκτείνεται στην οργάνωση και ταξινόμηση βιβλιογραφικών και αρχειακών συλλογών, όπως και στην παρουσίαση των πορισμάτων της ιστορικής, εθνολογικής, ανθρωπολογικής, αρχαιολογικής και λαογραφικής έρευνας.
 
Σε ό,τι αφορά στην πρακτική άσκηση των φοιτητών του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, αυτή θα αφορά σε αντικείμενα απασχόλησης που συνδέονται με τις επιστημονικές ειδικεύσεις που προσφέρει το τμήμα τους. Ενδεικτικά μπορούν να απασχοληθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή στα ΚΑΠΗ ως εμψυχωτές, στους παιδικούς σταθμούς του δήμου εκπονώντας προγράμματα φιλαναγνωσίας, στο κοινωνικό φροντιστήριο ή να προσφέρουν φιλολογική επιμέλεια κειμένων σε κάποιες υπηρεσίες.
 
Ο κ. Ταπατζάς χαιρέτησε την ως άνω συνεργασία, όχι μόνο επειδή η πρακτική άσκηση των φοιτητών θα προσφέρει μια σημαντική βοήθεια στο έργο των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά κι επειδή ενισχύει τους ήδη ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας του δήμου με το Πανεπιστήμιο, ενώ συντείνει και στην αμεσότερη σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία. 

Τι είναι ο Κόμβος Πρακτικής Άσκησης «Άτλας»

Ο «Άτλας» είναι μία κεντρική διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης με όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της επικράτειας, δημιουργώντας μία ενιαία βάση θέσεων πρακτικής άσκησης οι οποίες είναι διαθέσιμες προς επιλογή στα Ιδρύματα. Παράλληλα προσφέρει σφαιρική ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της αγοράς εργασίας και των πρώτων βημάτων των φοιτητών σε αυτή. Αφορά στους φορείς, που μπορούν να παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης, στα όργανα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, που έχουν αναλάβει το συντονισμό της πρακτικής άσκησης και στους φοιτητές, που έχουν δικαίωμα να εκτελέσουν πρακτική άσκηση, βάσει του προγράμματος σπουδών της σχολής τους. Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται η αύξηση του αριθμού διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης στους φοιτητές ΑΕΙ, η απλοποίηση της επικοινωνίας των φορέων υποδοχής πρακτικής άσκησης με τα επιμέρους ιδρύματα, η άμεση ενημέρωση των ιδρυμάτων για τις διαθέσιμες θέσεις και η δυνατότητα άμεσης δέσμευσής τους, η δημιουργία κεντρικής βάσης διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης, ο άμεσος έλεγχος της ποιότητας κατάρτισης και των γνώσεων που αποκομίζουν οι φοιτητές μέσω υποβολής αξιολόγησης από τους ίδιους και από τα αντίστοιχα όργανα των ιδρυμάτων και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που συνοδεύει την εκτέλεση πρακτικής άσκησης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.