Τασος Καραολανης, μεγαλομετοχος της ΠΑΕ Πανθρακικος «Μακαρι να εξασφαλισουμε την παραμονη μας του χρονου οσο το δυνατον πιο συντομα και με λιγοτερο αγχος απο ο,τι φετος»

«Με τον Δημήτρη Τζελέπη και τον Χάρη Μαυρομάτη είμαστε τρεις άνθρωποι που λειτουργούμε πραγματικά σαν να είμαστε “ένα”» - «Ζητάμε τη συμπαράσταση του κόσμου και από την πλευρά μας δείχνουμε έμπρακτα-και με τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων διαρκείας- ότι τον θέλουμε δίπλα μας»

Τον Τάσο Καραολάνη τον γνωρίζαμε προσωπικά ως φίλεργο και επιμελή επιχειρηματία, που αντί των λόγων προτιμούσε την πράξη και οι κουβέντες του ήταν πάντοτε σοβαρές και μετρημένες. Τα τελευταία όμως χρόνια – από το 2006- ό,τι συνοδεύει το όνομά του είναι η επεξήγηση «μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Πανθρακικός» και εξ αυτού του λόγου και ο δημόσιος λόγος του, και πάλι όχι αφειδώς προσφερόμενος, εστιάζει πλέον στον Πανθρακικό και τις λύσεις που από τη διοίκηση επιλέγονται όταν παρουσιάζονται μείζονα προβλήματα όπως π.χ. μια κακή πορεία στο πρωτάθλημα, μία αλλαγή προπονητή, η επαύξηση ή διαφοροποίηση του ρόστερ της ομάδας και όλα αυτά τα επίπονα.
 
Με αφορμή λοιπόν τη «νέα» του αυτή, αν και σχεδόν δεκαετή πλέον ιδιότητά του, πολλές ήταν οι φορές που ζητήσαμε να συνομιλήσουμε μαζί του, ως πρόσωπο του δημόσιου χώρου κυρίως και λιγότερο γιατί εμείς είμαστε εξπέρ στα ποδοσφαιρικά, αίτημα που ήρθε ο καιρός του φαίνεται να ικανοποιηθεί με την ανάληψη του Γραφείου Τύπου του Πανθρακικού από τον μέχρι πρότινος συνεργάτη μας Χάρη Παρασκευόπουλο, που για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια άκουγε το ίδιο αίτημα.
 
Συνομιλία εφ’ όλης της ύλης με τον Τάσο Καραολάνη λοιπόν, που παρόλο μεγαλομέτοχος καθόλου δεν άλλαξε, κρατά πάντοτε χαμηλούς τόνους, λέει λίγα πράγματα και σταράτα, δεν διστάζει όμως ν’ αποκαλύψει ότι ο Πανθρακικός είναι πλέον το ΠΑΘΟΣ του, καλώντας όλους μας ανεξαίρετα να αγαπήσουμε το ίδιο την ομάδα της πόλης μας, υποσχόμενος ότι ο ίδιος και η τριάδα της διοίκησης που λειτουργεί σαν ένα, θα κάνει το παν για τον καλύτερο, ει δυνατό, ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ…
 
Ας τον ακούσουμε… 

«Οι στενοχώριες ξεχνιούνται ενώ οι καλές στιγμές και η χαρά μένουν και εμείς ζήσαμε καλές στιγμές με τον Πανθρακικό»

ΠτΘ: Όποιος σας γνωρίζει έχει να σας απευθύνει το μεγάλο ερώτημα για το πώς εσείς ένας επιτυχημένος ελεύθερος επαγγελματίας «μπλέξατε» με τον Πανθρακικό, μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που απαιτεί συνεχώς οικονομική στήριξη και έχει διαρκώς ανοιχτά προβλήματα μπροστά της. Πώς επιλέξατε λοιπόν να ασχοληθείτε με τον Πανθρακικό;
Τ.Κ:
Με τον Πανθρακικό ξεκίνησα να ασχολούμαι από το 2006-2007 και κοντά στην ομάδα με έφερε ο Θόδωρος Σαββάκης διαμέσου του Χάρη του Μαυρομάτη και μου είχε ζητηθεί να τους βοηθήσω οπότε το έκανα. Στη συνέχεια έγινα μέτοχος, αποκτώντας ένα μερίδιο μετοχών και χρόνο με το χρόνο βοηθούσα όλο και περισσότερο και έτσι φτάσαμε εδώ. Είναι πραγματικά δύσκολο για οποιονδήποτε σε μια επαρχιακή πόλη να στηρίζει σχεδόν μόνος του την ομάδα αλλά έτσι ήρθαν τα πράγματα, πήραμε όμως πολλές χαρές τις οποίες δεν ξεχνάμε. Θεωρώ δε ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε για να δίνουμε χαρά και στον εαυτό μας και στον κόσμο. Οι στενοχώριες ξεχνιούνται ενώ οι καλές στιγμές και η χαρά μένουν και εμείς ζήσαμε καλές στιγμές με τον Πανθρακικό.
 
ΠτΘ: Είχατε πάντοτε ιδιαίτερη αδυναμία στο ποδόσφαιρο και ξέρατε ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθείτε με αυτό;
Τ.Κ:
Είχα μια αδυναμία στο ποδόσφαιρο, ίδια με αυτήν που έχουν όλα τα παιδιά. Για το μεγαλύτερο διάστημα κοίταζα μόνο τις δουλειές μου και το 2006-2007 που με προσέγγισε ο Σαββάκης ξεκίνησα να ασχολούμαι.
 
ΠτΘ: Πόσα άτομα έχετε υπό την ευθύνη σας;
Τ.Κ:
Οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό team είναι γύρω στα 40 άτομα, στα γραφεία και τις υπόλοιπες λειτουργίες απασχολούνται άλλα 10 άτομα και φυσικά όλο αυτό δίνει δουλειά σε πολλά άτομα μέσα στην πόλη. 

Προβλήματα υπάρχουν καθημερινά και πρέπει να είσαι εκεί για να τα λύσεις»

ΠτΘ: Ξέρουμε ότι ο Πανθρακικός είναι μια πολύ μεγάλη για την περιοχή «επιχείρηση» που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και δεν χρωστάει. Πώς τα καταφέρνετε;
Τ.Κ:
Είναι μια διαρκής προσπάθεια την οποία έχεις στο μυαλό σου όλη μέρα και δε γίνεται να φύγει, διότι τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να είσαι εκεί για να τα λύσεις. Τα προβλήματα είναι καθημερινά. Η ομάδα είχε έσοδα, εμείς συμπληρώνουμε και κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν.
 
ΠτΘ: Ζούμε σε εποχές κρίσης. Έχει τύχει να φτάσατε ποτέ στο σημείο να πείτε ότι δεν πάει άλλο;
Τ.Κ:
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι απελπιστική και για εμάς και για όλη την ομάδα και για πάρα πολύ κόσμο, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πίσω. 

«Δεν κρυβόμαστε και είμαστε πάντα εκεί δεν υπάρχει εξάλλου διαφορετικός τρόπος, αν θέλεις να είσαι σωστός με τον εαυτό σου»

ΠτΘ: Οι συνεργάτες σας λένε ότι ο Πανθρακικός είναι γι’ αυτούς οικογένεια πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα είστε πάντα κοντά στους εργαζόμενους και τα στελέχη, ποδοσφαιριστές και συντελεστές της ομάδας…
Τ.Κ:
Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Δεν κρυβόμαστε και είμαστε πάντα εκεί και δεν μπορούν τα πράγματα να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, αν θέλεις να είσαι σωστός με τον εαυτό σου. 

«Αν το ποδόσφαιρο δεν με γοήτευε, δεν θα είχα εμπλακεί …»

ΠτΘ: Ξεκινήσατε από τις επιχειρήσεις και γνωρίζετε γι’ αυτές, ο Πανθρακικός όμως είναι κάτι άλλο. Μια καλή ποδοσφαιρική ομάδα που μας χαρίζει θέαμα, παίζει καλό ποδόσφαιρο και έχει πιστούς οπαδούς. Βέβαια είστε επιφορτισμένος με τα οικονομικά της ομάδας που είναι και το δύσκολο ζήτημα, εντούτοις καταφέρνετε να παρακολουθείτε και να απολαμβάνετε το ποδόσφαιρο που παίζει ο Πανθρακικός στη Super League και ως θέαμα που γοητεύει;
Τ.Κ:
Κάθε Κυριακή είμαι εκεί, σε όλα τα παιχνίδια, αν το ποδόσφαιρο δεν με γοήτευε, δεν θα είχα εμπλακεί. Θυμάμαι ότι είχε παντρευτεί η κόρη μου και την ίδια μέρα έφυγα για να πάω στη Μυτιλήνη όπου παίζαμε εκείνη τη μέρα. Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο πάθος… 

«Εμείς δεν βρίζουμε τους αντιπάλους, παρόλα αυτά έχουμε υποστεί φανατισμό από ομάδες σε άλλες πόλεις»

ΠτΘ: Ο Πανθρακικός έχει μια σημαντική ιστορία τα τελευταία χρόνια, παίζει στη Super League και όλοι θέλουμε να παραμένει εκεί, γιατί η ομάδα φέρνει και αρκετό κόσμο στην πόλη μας και προσφέρει και στην τοπική οικονομία. Θα τον κρατήσουμε τον Πανθρακικό στη Super League;
Τ.Κ:
Θα κάνουμε αυτό που πρέπει πρώτα για τον εαυτό μας, αφού πρέπει εμείς να αισθανόμαστε καλά. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη. Έχουμε χαμηλώσει τις τιμές των εισιτηρίων, σε κάποιες κατηγορίες η μείωση φτάνει μέχρι και 50% κάτω και περιμένουμε περισσότερο κόσμο.
 
ΠτΘ: Η ομάδα του Πανθρακικού είναι από τις πιο υγιείς περιπτώσεις επαρχιακής ομάδας και λόγω του επιπέδου των φιλάθλων και λόγω της ποιότητας και του σεβασμού προς την ομάδα που επιδεικνύετε οι επικεφαλής της.
Τ.Κ:
Δεν είμαστε φανατισμένοι. Εμείς δεν βρίζουμε τους αντιπάλους, παρόλα αυτά έχουμε υποστεί φανατισμό από ομάδες σε άλλες πόλεις. Είναι ιδιαίτερα άσχημο και μας κακοφαίνεται αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ.
 
ΠτΘ: Η ομάδα διαρκώς εμπλουτίζει το πρόγραμμά της και ενισχύει το προφίλ της είτε με κοινωνικές δράσεις που κατεβάζουν τον Πανθρακικό στην πλατεία, στα σχολεία κ.α είτε με δημοφιλή φιλικά παιχνίδια… Θα συνεχίσετε σ’ αυτόν τον δρόμο;
Τ.Κ:
Εμείς προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την κοινωνία. 

«Στόχος δικός μας θα είναι και πάλι η εξασφάλιση της παραμονής μας στην κατηγορία»

ΠτΘ: Ποιος θα είναι ο στόχος του Πανθρακικού στο νέο πρωτάθλημα;
Τ.Κ.:
Το νέο πρωτάθλημα θα είναι πιο δύσκολο, με δεδομένο πως θα συμμετέχουν και ομάδες με την ιστορία και τη δυναμική της ΑΕΚ και του Ηρακλή, που είναι οι δύο που ανέβηκαν στη Super League. Ο στόχος ο δικός μας θα είναι και πάλι η εξασφάλιση της παραμονής μας στην κατηγορία. Ο Πανθρακικός δεν μπορεί να έχει κάποιον άλλο στόχο προς το παρόν. Μακάρι να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας του χρόνου όσο το δυνατόν πιο σύντομα και με λιγότερο άγχος από ό,τι φέτος. 

«Εκτός των 5 μεταγραφών μπορούμε να κάνουμε άλλες 2 μη γηγενών παικτών, άνω των 24 ετών»

ΠτΘ: Ο Πανθρακικός έχει προχωρήσει ήδη σε 6 μεταγραφές. Θα υπάρξει περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση, προκειμένου η ομάδα να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική;
Τ.Κ.:
Όπως κάθε χρόνο θα κάνουμε αυτό που πρέπει, σε συνεργασία με το προπονητικό επιτελείο. Ό,τι περνάει από το χέρι μας θα γίνει, έτσι ώστε η ομάδα μας να παρουσιαστεί καλύτερη και ανταγωνιστική, για να πετύχει τους στόχους της. Έχουμε κάνει 5 μεταγραφές νεαρών Ελλήνων παικτών που φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν, αποκτήσαμε τον Ισπανό Βάλτερ και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε άλλες 2 μεταγραφές μη γηγενών παικτών και άνω των 24 ετών. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, το καλύτερο! 

«Παιδιά που ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο από την ακαδημία μας είναι σήμερα πάνω από 10 χρόνια στην ομάδα μακάρι κάποια να φτάσουν και στην πρώτη ομάδα»

ΠτΘ: Βλέπουμε, ωστόσο, ότι χρόνο με το χρόνο ο Πανθρακικός οργανώνει καλύτερα και τις ακαδημίες του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παίκτες που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα. Είναι στόχος σας να υπάρξουν Κομοτηναίοι παίκτες στην ενδεκάδα;
Τ.Κ.:
Ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημα, αυτό είναι κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό, παρόλα αυτά τη δεδομένη στιγμή στο ρόστερ μας υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Κομοτηνή, ο Δημήτρης Χασομέρης. Από εκεί και πέρα, όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια επενδύουμε στο κομμάτι των υποδομών, είχαμε παίκτες που έγιναν επαγγελματίες ή άλλοι που αναδείχθηκαν από τον Πανθρακικό, όπως ο Αθανασιάδης. Και φέτος, μάλιστα, στην Κ20 θα υπάρχουν πολλά παιδιά που ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο από την ακαδημία μας και είναι πάνω από 10 χρόνια στην ομάδα. Μακάρι κάποιοι εξ αυτών να μπορέσουν να φτάσουν στην πρώτη ομάδα, να κερδίσουν μια θέση, γιατί θα πρόκειται για παίκτες που θα αγαπάνε την ομάδα, θα έχουν μεγαλώσει σε αυτήν. 

«Ήταν μια πολύ δυνατή και όμορφη εικόνα αυτή του γεμάτου γηπέδου στον αγώνα με την Ξάνθη και σίγουρα θα θέλαμε αυτό να συμβαίνει πιο συχνά πλέον»

ΠτΘ: Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται πολύς λόγος για τη σχέση του Πανθρακικού με τον κόσμο και την ανάγκη για περισσότερη στήριξη από τους φιλάθλους. Τώρα, πρόσφατη είναι η εικόνα με γεμάτο το ΔΑΚ Κομοτηνής, στο παιχνίδι με τη Σκόντα Ξάνθη. Είναι ένας μεγάλος στόχος σας να επαναλαμβάνεται πιο συχνά στο εξής η εικόνα αυτή;
Τ.Κ.:
Έχουν ακουστεί, έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα κι εμείς έχουμε κάνει λάθη, το αναγνωρίζουμε, αλλά πλέον δεν έχει νόημα να μένουμε στο τι έγινε στο παρελθόν. Να κοιτάξουμε μπροστά, να στηρίξουμε όλη την ομάδα μας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους μας. Ήταν μια πολύ δυνατή και όμορφη εικόνα, για εμάς, αυτή του γεμάτου γηπέδου στον αγώνα με την Ξάνθη και σίγουρα θα θέλαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει πιο συχνά πλέον. Ζητάμε τη συμπαράσταση του κόσμου και από την πλευρά μας δείχνουμε έμπρακτα ότι τον θέλουμε δίπλα μας. Μειώσαμε πολύ σημαντικά τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία όλοι μας. Και ο κόσμος, όμως, αν θέλει ο Πανθρακικός να συνεχίσει να βρίσκεται στη Super League, γεγονός που έχει παράπλευρα οφέλη για όλη την περιοχή, θα πρέπει να το δείξει έμπρακτα, στηρίζοντας ακόμη περισσότερο την ομάδα. 

«Και σε επίπεδο διοίκησης σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα»

ΠτΘ: Αναφερθήκαμε προηγούμενα ότι ποδοσφαιριστές και στελέχη του Πανθρακικού αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση ως μια οικογένεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια λένε ότι στον Πανθρακικό, και σε επίπεδο διοίκησης, λειτουργείτε σαν μια «γροθιά», σαν «ένα»…
Τ.Κ.:
Όπως στο αγωνιστικό κομμάτι, έτσι και σε επίπεδο διοίκησης σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα. Σε εμάς όχι απλά υπάρχει αυτό το καλό κλίμα, αλλά λειτουργούμε σαν οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά, μαζί με τον Δημήτρη Τζελέπη και τον Χάρη Μαυρομάτη είμαστε τρεις άνθρωποι που λειτουργούμε πραγματικά σαν είμαστε «ένα». Αλλά και από εκεί και πέρα έχουμε γύρω μας ανθρώπους που η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική στην καθημερινότητα της ομάδας, όπως ο Λάκης Φιλιππίδης και ο Μπάμπης Κυρλίδης, που πρόσφατα αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους, αλλά παραμένει μέλος της οικογένειας του Πανθρακικού.

«Στο εξωτερικό όλη η ζωή περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο του Σαββατοκύριακου σε εμάς το ποδόσφαιρο είναι συμπλήρωμα μόνο στην ψυχαγωγία μας»

ΠτΘ: Είναι ωραίο να παρακολουθούμε στο εγγλέζικο ποδόσφαιρο τις οικογένειες, γονείς και παιδιά μαζί, να πηγαίνουν τις Κυριακές στα γήπεδα, να τραγουδούν τον ύμνο της ομάδας τους, και να μοιάζουν ευτυχισμένες. Πιστεύετε ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας, και στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό που μας ενδιαφέρει;
Τ.Κ:
Οι Έλληνες δεν είναι σαν τους ξένους που δεν έχουν άλλη μορφή διασκέδασης πέρα από το γήπεδο και το ποδόσφαιρο. Όταν κάναμε φιλικά παιχνίδια στο εξωτερικό με τον Πανθρακικό και στην εποχή που είχαμε τον Φερέρα στο Βέλγιο αλλά και στο Παρίσι, είχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, αλλά στο εξωτερικό όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε εμάς το ποδόσφαιρο είναι συμπλήρωμα μόνο στην ψυχαγωγία μας. 

«Ευχαριστώ θερμά τον Δήμο Κομοτηνής αλλά και τους τοπικούς φορείς και τους χορηγούς, τον καθένα που είναι κοντά στην ομάδα»

ΠτΘ: Ο Πανθρακικός, πάντως, έχει τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων.
Τ.Κ.:
Ακριβώς. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Κομοτηνής, για την άριστη συνεργασία που έχουμε και για τη στήριξη στην ομάδα μας και το ίδιο ισχύει για όλους τους τοπικούς φορείς, που εδώ και χρόνια μας έχουν βοηθήσει σημαντικά και συνεχίζουν να μας βοηθούν. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους χορηγούς της ομάδας και κάθε απλό άνθρωπο που είναι δίπλα στον Πανθρακικό και στηρίζει την ομάδα.

«Πιστεύουμε στον Ρόκα, έχουμε κοινή φιλοσοφία και οπτική για το ποδόσφαιρο, και θα τον στηρίξουμε όσο χρειαστεί για να πετύχει και με κάθε τρόπο»

ΠτΘ: Ο Πανθρακικός πήρε πέρυσι ένα ρίσκο με την πρόσληψη του Μάνουελ Ρόκα, αλλά στο τέλος το κέρδισε. Στο πρόσωπό του πιστεύετε ότι έχετε βρει έναν άνθρωπο που ταιριάζει με τη δική σας φιλοσοφία;
Τ.Κ.:
Ο Ρόκα, αρχικά, είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας. Τον ξέραμε από την εποχή που σαν παίκτης ήταν στον Πανθρακικό και από τότε που είχε φύγει δε σταματήσαμε να έχουμε επικοινωνία, ενώ πολλές φορές μας βοήθησε σε μεταγραφικές υποθέσεις. Πήρε κι αυτός ένα ρίσκο και μαζί καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο της παραμονής στη Super League. Τον πιστεύουμε, έχουμε κοινή φιλοσοφία και οπτική για το ποδόσφαιρο, είναι ένας νέος και φιλόδοξος άνθρωπος και θα τον στηρίξουμε όσο χρειαστεί για να πετύχει και με κάθε τρόπο. Γενικά, είμαστε ικανοποιημένοι, διότι έχουμε ένα πολύ καλό προπονητικό επιτελείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.