Τα «ξυπνητηρια» της γειτονιας μας

Η «κομπανία» των εφήβων και παιδιών γύρω από το τζαμί «Μαχμούτ Αγά», επιτελούν τον ρόλο του «ξυπνητηριού»

Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη μας χάρισε χθες η παραμονή μας στην πόλη, η οποία, λόγω των νηστειών της Σαρακοστής και του Ραμαζανιού, μπορεί να καταγραφεί ως μια πόλη νηστεύουσα συνολικά. Σε τι αναφερόμαστε;

Στην «κομπανία» των εφήβων και παιδιών της γειτονιάς μας, γύρω από το τζαμί «Μαχμούτ Αγά», που επιτελούν τον ρόλο του «ξυπνητηριού» για τους νηστεύοντες μουσουλμάνους συμπολίτες, η νηστεία των οποίων, όπως είναι γνωστό, ξεκινά από την ανατολή του ηλίου και λήγει με τη δύση του.

Τα παιδιά της γειτονιάς, λοιπόν, με επικεφαλής τον 17χρονο Ιλκάι είναι οι νταουλιέρηδες, που, κάθε βράδυ 3:30 το ξημέρωμα, γυρίζουν στη γειτονιά και ξυπνούν τους ομοθρήσκους τους για το τελευταίο επιτρεπόμενο γεύμα. Αυτή συναποτελείται από μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και χθες το μεσημέρι, έχοντας διανύσει πλέον 15 μέρες στον ρόλο του «ξυπνητηριού», πέρασαν από τα σπίτια των πιστών μουσουλμάνων για να λάβουν τη μικρή ανταμοιβή τους και σύμφωνα με την ευαρέσκεια του κάθε νοικοκύρη.

Η «κομπανία» του Ιλκάι θα ξαναβγεί σε λίγο καιρό και προς το τέλος της νηστείας, που κλείνει με την εορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ, την 21η Απριλίου, για το υπόλοιπο των «δώρων» από τους πιστούς που δικαιούται ως αγρυπνώσα «κομπανία».

Υπενθυμίζουμε ότι η νηστεία του Ραμαζανιού ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου.  

  Καλή δύναμη στους νηστεύοντες, και ΜΠΡΑΒΟ στα νεαρά παιδιά!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.