«Τα βιβλια μπορει να ειναι καθοριστικα για τη μετεπειτα ζωη των παιδιων»

Το μήνυμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
 
Καθιερώθηκε πριν από 50 χρόνια (1966) από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
 
Ενόψει του εορτασμού της εν λόγω παγκόσμιας ημέρας η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στέλνει το δικό της μήνυμα σχετικά με την αξία και τη συμβολή που μπορεί να έχουν τα παιδικά βιβλία στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών.

Αναλυτικά το μήνυμα έχει ως εξής: 

«Η μαγεία των βιβλίων… 

Τι είναι το παιδικό βιβλίο και τι παιδική λογοτεχνία; Είναι δύσκολο να το ορίσουμε καθώς οι ενήλικες κατέχουν σημαντικό ρόλο στον χαρακτηρισμό ενός βιβλίου ως «Παιδικό» αφού αυτοί γράφουν, το εκδίδουν ακόμη και το διδάσκουν. Ωστόσο η τελική επιλογή, της αποδοχής ή και όχι, ενός βιβλίου βασίζεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά.
 
Το βιβλίο αποτελεί το παράθυρο στην φαντασία και στη σκέψη του παιδιού. Ο συνδυασμός του κειμένου με τις διάφορες εικόνες δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί. Το βιβλίο συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και των ηθικών αξιών αλλά και στην απόκτηση μεγαλύτερης θέλησης για μάθηση από το ίδιο το παιδί. Το παιδί διαβάζει το βιβλίο, δημιουργεί διάφορες εικόνες στο μυαλό του με τη βοήθεια της φαντασίας του, αποτυπώνει σκέψεις και εμπειρίες. Γι’ αυτό λοιπόν καθιερώθηκε και η Παγκόσμια Ημέρα του παιδικού βιβλίου για να θυμόμαστε ότι τα βιβλία μπορεί να είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα ζωή των παιδιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.