«Τα του καισαρος τω καισαρι» στο ζητημα των βοσκοτοπων ζητα η ΠΑΜ-Θ

Γιώργος Παυλίδης: «Δεν μπορεί μια περιφέρεια που στηρίζει την εθνική παραγωγή, να τιμωρείται γιατί έχει μεγάλο ζωικό κεφάλαιο»

Ευρεία σύσκεψη για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην οποία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, των αρμόδιων θεματικών αντιπεριφερειαρχών όλης της χώρας, οργανώσεις – μέλη του ΣΕΚ, το παρών έδωσε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜ-Θ κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος.
 
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, οι επιπτώσεις της και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και αντικειμενική κατανομή τους.
 
 

Σωτήρης Παπαδόπουλος
 
«Η Περιφέρειά μας είναι ο μεγάλος χαμένος από την ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους»

 
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, στην Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έτσι ώστε αυτή να επανασχεδιαστεί και να διορθωθεί στις ατέλειες οι οποίες παρουσιάζονται για την περιοχή της ΑΜ-Θ. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος «η Περιφέρειά μας μαζί με αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την εν λόγω ΚΥΑ η οποία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΠΑΜ-Θ, φαίνεται να παρουσιάζει πολλές ατέλειες με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι παραγωγοί μέχρι και 10% σε σχέση με το 2014. Για τον λόγο αυτό και οι προσπάθειες του Περιφερειάρχη και οι δικές μου είναι προς την κατεύθυνση αλλαγής των δεδομένων και της εύρεσης ενός νέου τρόπου υπολογισμού, καθώς θεωρούμε ότι είναι παράλογο κάποιοι κτηνοτρόφοι στα νησιά και στην Κρήτη να επιδοτούνται το λιγότερο με 30% επιπλέον από τους κτηνοτρόφους τους δικούς μας, γιατί οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης θα έχουν ένα +20 ή 60%, όταν εμείς θα έχουμε -10%.  Καταλαβαίνετε ότι η διαφορά αυτή  στην επιδότηση είναι μεγάλη, μην πω ανήθικη».
 
Όπως τόνισε ο ίδιος προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται βήματα αλλά με πολύ αργό ρυθμό και σημείωσε πως υπάρχουν αστοχίες και αδικίες, τις οποίες «αναμένουμε να δούμε αν θα διορθωθούν στην πορεία».
 
 

Γιώργος Παυλίδης
 
«Σε μια περιφέρεια που έχει αδυνατήσει τόσο πολύ δεν αρμόζει τέτοια μεταχείριση»

 
«Στο θέμα των βοσκοτόπων η περιφέρειά μας δίνει σκληρή μάχη και πρωταγωνιστεί σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως «ενώ δεν είναι αρμοδιότητά μας, τώρα για πρώτη φορά υποχρεώνουν τους τοπικούς αντιπεριφερειάρχες να υπογράψουν τις κατανομές, κατανομές όμως που εξ υπαρχής για την περιφέρειά μας είναι εγκλωβισμένες σε χαμηλά επίπεδα. Για να πάρουμε πλήρη εξισωτική και ενιαία αποζημίωση έπρεπε να είμαστε στο 1,5 στρέμμα ανά μικρό ζώο. Σήμερα είμαστε στα 0,55».
 
«Ο ίδιος είχα μια έντονη αντιπαράθεση με τους κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου. Παλαιότερα διαφώνησα και με τον ίδιο τον υπουργό, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια περιφέρεια που στηρίζει την εθνική και πρωτογενή παραγωγή, σε μια χώρα που παραπαίει και δεν παράγει τίποτα, να τιμωρείται, γιατί έχει μεγάλο ζωικό κεφάλαιο» συνέχισε ο ίδιος και επισήμανε πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στο τέλος του 2019  η ετήσια απώλεια για την ΠΑΜ-Θ θα φτάσει τα 35 εκατομμύρια.
 
«Σε μια περιφέρεια που έχει “αδυνατήσει” τόσο πολύ δεν αρμόζει τέτοια μεταχείριση» υπογράμμισε και τόνισε πως «ο τρόπος που γίνεται ο διαχωρισμός δεν αντιστοιχεί σε περιφέρειες, αλλά σε σχήματα που τις περισσότερες φορές είναι τεχνητά».
 

 
«Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε και χρήματα σε συνεργασία με τους δήμους για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους, αλλά όχι για να κάνουμε χάρτες που θα τους πετάξουν»

 
Ο ίδιος γνωστοποίησε πως η πρόταση της ΠΑΜ-Θ ήταν να διευρυνθεί η έννοια των βοσκοτόπων περιλαμβάνοντας τις εκτάσεις που παραδοσιακά ήταν βοσκότοποι καθώς επίσης και τις εκτάσεις που είναι θαμνώδεις. «Αυτά», όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί κανείς να τα παραβλέπει και τέτοιες αστοχίες πρέπει κανείς να έχει την αποφασιστικότητα και την τόλμη να τις διορθώσει». «Είμαστε αμετακίνητοι προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε «είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε και χρήματα σε συνεργασία με τους δήμους για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους, αλλά όχι για να κάνουμε χάρτες που θα τους πετάξουν αλλά χάρτες που θα χρησιμοποιηθούν και θα παρέχουν όφελος».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.