Τα σταδια της απωλειας και ο τροπος αντιμετωπισης τους

Αναλύθηκαν από την ψυχολόγο Μαρία Γούλα στο πλαίσιο ομιλίας που διοργανώθηκε από το Σύλλογο περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου και τον Ερυθρό Σταυρό

Για τα στάδια της απώλειας και τον τρόπο αντιμετώπισής τους ενημερώθηκαν δια στόματος της ψυχολόγου και στελέχους του Κέντρου Πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας κ. Μαρίας Γούλα όσοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση – ομιλία που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Κομοτηνής.

Η ομιλία έλαβε χώρα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου και μέλη του Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Ροδόπης. Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση για την ενημέρωση των συμπολιτών μας γύρω από τον τρόπο αντιμετώπισης κάθε είδους απώλειας, που «λίγο πολύ όλοι βιώνουμε» όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου κ. Βιβή Χατζηγεωργίου.
 
 

Μαρία Γούλα
 
«Οι άνθρωποι σήμερα μετράν πολλαπλές απώλειες»

 
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαρία Γούλα, ψυχολόγος η οποία μίλησε για τη διαχείριση του πένθους, «των οδυνηρών εκείνων συναισθημάτων» που όπως είπε προκύπτουν μέσα από την απώλεια, «με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι, άλλοτε μικρές απώλειες και άλλοτε μεγάλες».
 
Η έννοια της απώλειας όπως εξήγησε δεν αφορά μόνο τον θάνατο, αλλά κάθε δεσμό που χάνεται στην εποχή της κρίσης. «Νομίζουμε ότι οι άνθρωποι μετράν πολλαπλές απώλειες, άλλοτε χάνουν τις δουλειές τους, άλλοτε την υγεία τους, ψυχική και σωματική» τόνισε και συνέχισε πως «ακόμα και η απώλεια της ασφάλειας που νοιώθουμε είναι μια σημαντική απώλεια που μας βάζει σε μία διαδικασία πένθους την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε».
 
«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στο να μπορέσουν να εκφραστούν αυτά τα συναισθήματα, έτσι ώστε να τα διαχειριστούμε» επεσήμανε η ίδια, εξηγώντας πως «πολύ συχνά μια απώλεια η οποία εμπεριέχει τη θλίψη, μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη».
 
«Το πένθος είναι ατομική μοναδική διεργασία» συνέχισε «εξαρτάται από τον δεσμό και τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε αυτό που έχουμε απωλέσει. Εξαρτάται από την δική μας ψυχική δομή και πως μπορούμε να διεργαστούμε τα συναισθήματά μας αλλά και τη βαρύτητα της απώλειας».
 
«Το πένθος είναι φυσιολογική διεργασία» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως καθένας μπορεί να βγει από αυτό μόνος του, ωστόσο «όταν βλέπουμε ότι  κάποια συναισθήματα επίπονα για εμάς μένουν για αρκετό καιρό τότε είναι καλό να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για βοήθεια». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.