Τα πτητικα μεσα κανουν τη διαφορα στην περιοχη των Σαπων

Ντίνος Χαριτόπουλος «Το πρωί μας πρόδωσαν με τα πτητικά και το βράδυ μας παρέκαμψαν με την εκκένωση»

Την ανάγκη για πτητικά μέσα ώστε να μην αναζωπυρωθούν οι φωτιές στην περιοχή τόσο των Κασσιτερών όσο και βόρεια των Σαπών προς Κίζαρι, τόνισε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Με τα πτητικά μέσα να ξεκινούν τις ρίψεις λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε την ανάγκη αυτές να συνεχιστούν, ώστε να μην αναζωπυρωθούν οι εστίες, που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές.

Τόνισε δε πως η έλλειψη αυτών των πτητικών μέσων μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, συνέβαλλε στην αναζωπύρωση των μετώπων, που απείλησαν τα Κασσιτερά και πέρασαν και στον κάμπο της Συκορράχης.

Απαραίτητη η παρέμβαση εναέριων στις δύσβατες περιοχές

Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως μέχρι το πρωί της Πέμπτης το 80% των μετώπων είχε αντιμετωπιστεί, με το 20% που απομένει να βρίσκεται υπό επιτήρηση στην περιοχή των Κασσιτερών και στην περιοχή προς το Κίζαρι, που όμως απαιτούσαν πτήσεις εναέριων μέσων, όπως ήταν απολύτως απαραίτητο και την Τετάρτη, όπου η μεγάλη καθυστέρηση είχε σαν αποτέλεσμα να ενταθούν τα μέτωπα, που φαινόταν υπό έλεγχο το πρωί της Τετάρτης, και να κινδυνεύσουν οικισμοί, με κυριότερο τον οικισμό των Κασσιτερών.

Και αυτό γιατί και την Πέμπτη τα πυροσβεστικά και τα πεζοπόρα τμήματα δεν μπορούν να μπουν στις δύσβατες περιοχές, και χρειάζονται τα εναέρια για να ολοκληρώσουν την κατάσβεση.

Ο κ. Χαριτόπουλος επικοινώνησε τόσο με τον Υφυπουργό Πολιτικής προστασίας και τον Περιφερειάρχη, και τους τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εστίες που έχουν απομείνει.

Άλλωστε την Τετάρτη, περίμεναν συνέχεια τα εναέρια μέσα την ημέρα, όμως δεν ήρθαν μέχρι τις 7 το βράδυ, όταν πλέον είχε αναζωπυρωθεί το μέτωπο, και παρόλο που βοήθησαν όταν εμφανίστηκαν, τότε ήταν αργά.

Ενστάσεις για το 112 στις Σάπες

Αυτό που δημιούργησε προβλήματα ήταν οι εντολές εκκένωσης που δόθηκαν ιδιαίτερα για τον οικισμό των Σαπών με το 112, τονίζοντας πως ήταν σφάλμα της Πολιτικής Προστασίας από τα κεντρικά, να μιλήσουν για εκκένωση.

Για προειδοποίηση, να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, δεν υπήρχε ένσταση, αλλά τόνισε πως ειδοποιήσεις για εκκένωση θα έπρεπε να γίνουν με εντολή Δημάρχου.

«Εμείς κάναμε ζώνες αντιπυρικής προστασίας γύρω από τον οικισμό των Ποντίων, και στο Δεντράκι, και θα κρίναμε λίγες ώρες πριν αν θα χρειαστεί η εκκένωση» ανέφερε, μιας και δημιούργησε ανησυχία στον κόσμο.

«Το πρωί μας πρόδωσαν με τα πτητικά, το βράδυ μας παρέκαμψαν με την εκκένωση» ανέφερε, σημειώνοντας πως η Δημοτική Αρχή γνωρίζει την κατάσταση, την εκτιμά, και οι συμπολίτες τους εμπιστεύονται για αυτό.

Άλλωστε όταν χρειάστηκε, δόθηκε η εντολή από το Δήμο για εκκένωση για τα Κασσιτερά και το Κίζαρι, και έχει τα μέσα και τους χώρους για να διαχειριστούν την οποιαδήποτε εκκένωση.

Σημαντική η προσπάθεια των εθελοντών

Ο Δήμαρχος εξήρε την προσπάθεια των εθελοντών, που κάλυψαν την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού, που άρχισε να βοηθά μετά τις 5 το απόγευμα, και ήταν πολύ επιτυχής η συμβολή τους.

Σημείωσε δε πως ενώ υπήρχαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στον οικισμό των Σαπών, λόγω της επιβάρυνσης του δικτύου, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα, και όπου υπήρχαν αντιμετωπίστηκαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.