Τα προβληματα των κτηνοτροφων της ΑΜΘ ακουσε ο Γ. Γεωργαντας

Νέα ΚΑΠ, κατανομή βοσκοτόπων, ενίσχυση για ζωοτροφές συζητήθηκαν στη συνάντηση Κτηνοτρόφων και περιφερειακών αρχών με τον Υπουργό

Έτοιμη να ξεκινήσει η ΠΑΜΘ τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Τα προβλήματα, αλλά και τα αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου της Περιφέρειας ΑΜΘ τέθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, υπό τον Υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά και παρουσία της  Γενική Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνας Καλογήρου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Δελησταμάτης καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων ο κ. Σάκης Κοσουτζής και ο Νίκος Τζανίδης από τη Ροδόπη, που έθεσαν τα βασικά θέματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων η νέα ΚΑΠ, η κατανομή των βοσκοτόπων, η ενίσχυση για ζωοτροφές, οι ελληνοποιήσεις σε κρέας και γάλα και οι εκκρεμότητες ενισχύσεων ΟΠΕΚΕΠΕ παλαιοτέρων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως η παρουσίαση της νέας ΚΑΠ, στην τελική της μορφή, που θα πραγματοποιηθεί στις Περιφέρειες της χώρας, θα ξεκινήσει από την ΑΜΘ, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

«Τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων μας είναι απαραίτητο να βρουν λύσεις», δήλωσε ο κ. Μέτιος.

Συζήτηση για τις παραχωρήσεις κοινόχρηστων εκτάσεων

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δελησταμάτης, δόθηκε αρκετός χρόνος στους κτηνοτρόφους για να εκθέσουν και να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν, με κύριο το θέμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, και τη διάθεση των κοινόχρηστων εκτάσεων τόσο κάτω, όσο και άνω των 100 στρεμμάτων.

Όπως συζητήθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι εκτάσεις μέχρι 100 στρεμμάτων είναι υπό τη διαχείριση, για την προκήρυξή τους, της Περιφέρειας, ενώ άνω των 100 στρεμμάτων γίνεται από το ΥΠΑΑΤ.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε πως μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί τέτοια έκταση από το Υπουργείο, ενώ για την μελλοντική διάθεση των εκτάσεων, ζητήθηκε από το υπουργείο να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε οι εκτάσεις να δίνονται, όπως γινόταν παλιότερα, και σε παραγωγούς, ή σε μεγαλύτερες επενδύσεις αν χρειαστεί. Τα στελέχη του Υπουργείου φάνηκαν θετικά σε αυτό, και περιμένουν απάντηση αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Έτοιμοι να προχωρήσουν στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Όσο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, που αποτελούν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια, ο κ. Δελησταμάτης σημείωσε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις πρώτες, μαζί με την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία, που είναι έτοιμες να προχωρήσουν.

Ήδη έχουν προσλάβει τεχνικό σύμβουλο, και έχουν καταρτιστεί τα τεύχη δημοπράτησης, και υπάρχει κονδύλιο 1.300.000 ευρώ για το έργο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 2.300.000 ευρώ, και ενώ ήδη θεωρούν πως από τη στιγμή που υπάρχει το 40% του ποσού μπορούν να προχωρήσουν, ο κ. Δελησταμάτης προσπάθησε να διασφαλίσει και το υπόλοιπο ποσό, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Παρουσίασε λοιπόν σε ποιο σημείο βρίσκεται η περιφέρεια στον υπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν και να προχωρήσουν άμεσα στη δημοπρασία. Όσο για αυτές που έχουν μείνει πίσω φαίνεται να υπάρχει σκέψη να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Περιμένουμε το πράσινο φως του Υπουργού, για να προχωρήσουμε στη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Δελησταμάτης.

Αναμονή μέχρι το 2024 για αλλαγές στην πυκνότητα βόσκησης

Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αδικίας προς τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ για την πυκνότητα βόσκησης, όμως η ολοκλήρωσή τους θα πάρει χρόνο.

Για αυτό και ζήτησαν από τον κ. Γεωργαντά να υπάρξει μέριμνα ώστε να γίνουν διορθώσεις, με γνώμονα οι κτηνοτρόφοι να μην χρειαστεί να περιμένουν τα σχέδια. Η αδικία που υπάρχει φαίνεται να έγινε κατανοητή, όμως φαίνεται να είναι αργά να γίνουν αλλαγές για το 2023, όμως θα γίνει προσπάθεια διόρθωσης για το 2024.

Απαιτούν άμεση κατανομή των ενισχύσεων για ζωοτροφές

Όσο για την κατανομή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές, την οποία οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα, τονίστηκε στη συνάντηση πως ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα πρέπει ο τρόπος κατανομής να εγκριθεί από την ΕΕ, σε αντίθεση με τα λιπάσματα που οι πόροι προέρχονται από εθνικούς πόρους και φαίνεται πως έχει βρεθεί η φόρμουλα για την κατανομή τους.

Η φόρμουλα βέβαια ολοκληρώνεται και για τις ζωοτροφές, ενώ αυτό που τονίστηκε από τον Υπουργό είναι πως θα κατανεμηθεί μόνο σε όσους είναι ενεργοί κτηνοτρόφοι, δείχνουν δηλαδή αγορές και πωλήσεις, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για τους παραγωγούς με λιγότερα από 50 αιγοπρόβατα.

Παρόλο λοιπόν που υπάρχουν δυσκολίες στην κτηνοτροφία, ειδικά με το κόστος παραγωγής, ευελπιστούν πως θα κρατηθούν ψηλά οι τιμές του γάλακτος, για να μπορέσουν να αντέξουν οι παραγωγοί και να συνεχίζουν την παραγωγή.

Στην περιοχή για την νέα ΚΑΠ ο Γεωργαντάς

Τα προϊόντα των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα είναι ίδια με τα περυσινά, ενώ για την νέα ΚΑΠ, που πηγαίνει προς υπογραφή, ο κ. Δελησταμάτης ενημέρωσε πως θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις περιφέρειες, ξεκινώντας από την ΑΜΘ στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Τέλος συζήτησαν και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από κτηνοτρόφους για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, ένα αγκάθι για τους κτηνοτρόφους λόγω της φύσης των εγκαταστάσεων τους, όμως ο κ. Δελησταμάτης πιστεύει πως θα μπορέσουν να το κάνουν οι κτηνοτρόφοι χωρίς τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.