«Τα πραγματα δεν ειναι οπως θελουν να δειξουν οι υπουργοι που κυβερνανε μεσω e-mail»

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης από τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του κλάδου για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Της συνέντευξης τύπου προηγήθηκε νέα συνέλευση, με μεγαλύτερη από το αναμενόμενο προσέλευση γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά του νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο πολιτικός προϊστάμενός του Ανδρέας Λοβέρδος. Πολυάριθμη ήταν η παρουσία γιατρών και στη συνέντευξη τύπου, με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης (Ι.Σ.Ξ.) Θεοδώρα Λεπτίδου-Κερεστετζή να ενημερώνει τους παριστάμενους για το χρονικό των εξελίξεων.
«Από τις 15 Ιανουαρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει μία σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων» είπε η κ. Λεπτίδου, δηλώνοντας: «Ο λόγος είναι ότι χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε μέσα στον Ιανουάριο αιφνιδιαστικά ένα σχέδιο νόμου, το οποίο προσπαθεί να αναβαθμίσει -κατά την άποψη του υπουργείου- ό,τι αφορά την υγεία. Το διοικητικό συμβούλιο του Π.Ι.Σ. είχε μία συνάντηση με τον υπουργό στις 10 Ιανουαρίου και ρώτησε γιατί δεν τέθηκε το σχέδιο νόμου υπόψη του ενώ ήδη είχε προγραμματιστεί η κατάθεσή του στην βουλή, αφού βάσει νόμου ο Π.Ι.Σ. αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο του εκάστοτε υπουργού υγείας. Η απάντηση του υπουργού ήταν πως “το σχέδιο υπήρχε στο internet και μπορούσατε να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε”! Στη συνάντηση αυτή φάνηκε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών απείχαν πολύ, αφού η πρόταση του Π.Ι.Σ. ήταν να δοθεί μία προσωρινή αναβολή στην κατάθεση του νομοσχεδίου ώστε να υπάρξει χρόνος για εποικοδομητικό διάλογο, ένα περιθώριο το οποίο το υπουργείο δεν έδωσε…».

Η εισηγήτρια είπε ότι «στα μέσα ενημέρωσης έχει προβληθεί πως το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι κάποια δικά μας κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών τα οποία θίγονται. Όμως δεν είναι έτσι» και εξήγησε: «Οι ενστάσεις των γιατρών είναι διττής φύσης. Οι γιατροί ζητούν αφενός να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κατά γενική ομολογία έχει πολλά προβλήματα και αφετέρου οι όροι με τους οποίους θα παρέχεται αυτή να είναι στοιχειωδώς ευπρεπείς για όλους όσοι εργάζονται σ’ αυτό τον χώρο».

Μ. Σαββίδης, «Το ιατρικό επάγγελμα δέχεται συντεταγμένα και βάσει σχεδίου συκοφάντηση»

Επιπροσθέτως στα παραπάνω ο ορθοπεδικός – ελεύθερος επαγγελματίας Ματθαίος Σαββίδης, έδωσε διαφωτιστικές λεπτομέρειες για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο, λέγοντας: «Εκφράζουμε τις απόψεις του πανελλήνιου αλλά και του τοπικού ιατρικού συλλόγου και οφείλουμε να διευκρινίσουμε τους λόγους της απεργίας μας. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, είναι ότι έχουμε -πέρα από τις υποχρεώσεις μας που αναφέρονται πάντα- και δικαιώματα. Πρώτο είναι το δικαίωμά μας να απαντήσουμε στην κατασυκοφάντηση που το ιατρικό επάγγελμα δέχεται αυτό τον καιρό συντεταγμένα και βάσει σχεδίου, όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες».

Μιλώντας αιχμηρά, ο κ. Σαββίδης είπε: «Αυτό που αντιλαμβανόμαστε πλέον είναι πως για όλα τα δεινά της χώρας που την οδήγησαν στο Δ.Ν.Τ., φταίνε… οι γιατροί, η κατασπατάληση που γίνεται στα νοσοκομεία, η υπερσυνταγογράφηση, το ότι είμαστε μιζαδόροι και το ότι δεν αγαπάμε τους ασθενείς μας. Έχουμε δικαίωμα να πούμε από την πλευρά μας ότι αυτά δεν ισχύουν, τουλάχιστον στο βαθμό που τηλεοπτικοί αστέρες και υπουργοί που κυβερνάνε μέσω e-mail θέλουν να δείξουν. Είναι οι ίδιοι υπουργοί τους οποίους ψάχνουμε επί μήνες να συναντήσουμε και δεν τους βρίσκουμε! Και αν δεν τους βρίσκει ο Π.Ι.Σ., πώς θα τους βρουν οι “ταπεινοί” γιατροί του επαρχιώτικου συλλόγου της Ξάνθης;».

Ο ομιλητής ζήτησε να διευκρινιστούν «στον κόσμο που δεν μας βρίσκει στο Ι.Κ.Α., στα ιατρεία ή ακόμη και στα επείγοντα, οι λόγοι της απουσίας μας», λέγοντας: «Δεν μας βρίσκουν διότι έχουμε διήμερη πανελλαδική απεργία. Και διότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την απαξίωση τόσο του Ι.Κ.Α. όσο και των υπόλοιπων ταμείων, καθώς και γιατί ο νόμος που πάει να περάσει η κυβέρνηση του μνημονίου θα ξευτιλίσει ακόμη περισσότερο το ήδη καταρρέον αυτή τη στιγμή σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας και αυτό πρέπει να λοιδορήσουμε όλοι μας. Χρειαζόμαστε όρους και προϋποθέσεις, όπως το να έχουμε τη σκέπη ενός συστήματος που αυτή τη στιγμή μόνο σκέπη δεν είναι. Ούτε για τους γιατρούς ούτε για τους ασθενείς». Ο γιατρός ξεκαθάρισε ότι «με τους ασθενείς δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί τους και αυτό το γνωρίζουν. Έχουμε αμοιβαίες σχέσεις κατανόησης» και έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στο ζήτημα των συνταγών: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει με αυτές. Μας ζητούν σε απλές συνταγές να κάνουμε αντίπραξη και αντιπερισπασμό, να κάνουμε απεργοσπαστικό μηχανισμό για τους γιατρούς του Ι.Κ.Α. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κάνουμε, δεν υπάρχει μια αντίστοιχη σύμβαση ή νομικό πλαίσιο που να καλύπτει τον ασθενή, εμάς ή την πληρωμή μας. Θα ήταν πολύ πιο ωραίο να μας ζητήσει να βλέπουμε δωρεάν τον κόσμο κάνοντας λαϊκή ιατρική, παρά να μας βάζει σαν απεργοσπάστες απέναντι στους συναδέλφους μας».

Τ. Καραδέδος «Αυτοί που δεν εφάρμοσαν τον νόμο να δουν γιατί δεν τον εφάρμοσαν»

Παρέμβαση έκανε και ο νευρολόγος Τάσος Καραδέδος, αναφερόμενος κυρίως στο ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων και λέγοντας: «Τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υγείας, εκφράστηκαν με την κατάρρευση των ταμείων. Δεν έχει αναλυθεί επαρκώς τι έφταιξε και κατέρρευσαν το Τ.Ε.Β.Ε., ο Ο.Π.Α.Δ. ή το Ι.Κ.Α. και αφήνουν να αιωρείται ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης των γιατρών και όχι λειτουργίας των δομών του κράτους. Ανακοινώνεται όμως ότι ενοποιούνται αυτά τα προβληματικά ταμεία σ’ ένα νέο πλαίσιο. Είναι σαν να δημιουργείται ένα νέο τέρας που θα ενώσει τα προβλήματα των άλλων και δεν διαφαίνεται πουθενά με ποιον τρόπο θα τα λύσει».

Ο κ. Καραδέδος σημείωσε ότι «θα έπρεπε να υπάρξει ένας διάλογος για όλα αυτά, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα» και επιτέθηκε στους γνωστούς… ενορχηστρωτές της παραπληροφόρησης: «Ακούμε κραυγές από την τηλεόραση και από ανθρώπους που αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν τα γεγονότα όπως τα παρουσιάζουν και μας βρίσκουν σφόδρα αντίθετους. Αυτοί που δεν εφάρμοσαν τον νόμο, να δουν γιατί δεν τον εφάρμοσαν στους φαρμακοποιούς, στους νοσοκομειακούς γιατρούς που διασύρονται συλλήβδην απ’ όλα τα κανάλια, στους γιατρούς του Ι.Κ.Α. που λένε ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν το συνταγολόγιο. Δεν μας ενδιαφέρει το συνταγολόγιο, μας ενδιαφέρει μια σοβαρή παρουσία του Ι.Κ.Α. ως του μεγαλύτερου ταμείου που αναλαμβάνει να διαχειριστεί και να διοικήσει τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό όμως δεν γίνεται με την απουσία διοικητού του Ι.Κ.Α. ενάμισι χρόνο περίπου και με τα ταμεία στον αυτόματο πιλότο…» κατέληξε ο κ. Καρδέδος.

«Επιφυλασσόμαστε για κάθε άλλη κινητοποίηση»

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., μέσα από τις οποίες οι ομιλητές απάντησαν ότι «κανένας μας δεν γνωρίζει τον νόμο» και υπογράμμισαν ότι: «Εμείς δεν διαφωνούμε ως προς τον νόμο αλλά ως προς το πνεύμα της επικοινωνίας μας μ’ αυτούς που θα έπρεπε να μας διευκρινίσουν τι θέλουν από εμάς. Είμαστε υπέρ του νόμου και δεν υπάρχει κανένας γιατρός σήμερα που να μη θέλει ν’ αλλάξει το σύστημα που υπάρχει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και διαφωτίζοντας περαιτέρω τα περί του νομοσχεδίου, η κ. Λεπτίδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο νόμος που θα ψηφιστεί από τη βουλή, για να λειτουργήσει προϋποθέτει την έκδοση 64 υπουργικών αποφάσεων! Όσοι γνωρίζουν από νομολογία καταλαβαίνουν πόσο δυσκίνητος και δυσλειτουργικός θα είναι. Και γι’ αυτό δεν μπορείς και να τοποθετηθείς απέναντι σε κάτι που από τη γέννηση και τη φύση του είναι θολό και ασαφές». Τονίστηκε δε ότι «σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος ζητά την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίστηκε έκτρωμα νομικό, θεσμικό και πολιτειακό. Και να μπει ένα νέο πλαίσιο όπου θα ειπωθεί ό,τι πρέπει να ειπωθεί ευθέως στο τι σκοπεύουν να κάνουν».

Η συνέντευξη έκλεισε με τους ομιλητές να δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός έχει δηλώσει στην τηλεόραση ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα περάσει μόνο πάνω από το πτώμα του! Τι μπορούμε να πούμε και τι μπορούμε να κάνουμε; Επιφυλασσόμαστε για κάθε άλλη κινητοποίηση…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.