Τα Παιδικα Χωρια SOS στο στοχαστρο της παραλογης φορολογησης

«Ραβασάκι» 73.750 ευρώ για ΕΝΦΙΑ, οι 8.000 ευρώ για τη δωρεά της Μ.Σταμπουλίδου στο Κέντρο Στήριξης της Κομοτηνής

Το ποσό των 73.750 ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας, μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση αναγνωρισμένη διαχρονικά για το πολυδιάστατο κοινωνικό της έργο, ως Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Η είδηση προκαλεί αγανάκτηση και οργή, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών, στην αγωνία του να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του νέου μνημονίου, δε διστάζει να επιδείξει το πιο σκληρό πρόσωπό του, όχι σε μια απρόσωπη οργάνωση, αλλά στους ίδιους τους ωφελούμενους από τη δράση και το έργο της, στους πιο ευαίσθητους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Στην επιβάρυνση με το ανωτέρω ποσό, που αντιστοιχεί στα ακίνητα των Παιδικών Χωριών SOS, τα οποία δεν φιλοξενούν τις εν λειτουργία δομές τους, προστίθεται και ο φόρος εισοδήματος που από το 15% ανέβηκε στο 26%.
 
Η οργάνωση, δια του Γενικού Διευθυντή της, κ. Γιώργου Πρωτόπαπα, κάνει λόγο για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, από την οποία απειλείται η βιωσιμότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων, ενώ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι με το ποσό των 73.750 ευρώ, που είναι ο ΕΝΦΙΑ για τα Παιδικά Χωριά SOS θα μπορούσε να λειτουργήσει για έναν ολόκληρο χρόνο ένα Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, υποστηρίζοντας 200 οικογένειες με 350 παιδιά και παρέχοντας εργασία σε 7 εργαζομένους. 

«Τα Παιδικά Χωριά SOS επιφυλάσσονται να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργήσουν αυτή την παράλογη φορολογία»

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Παιδικών Χωριών SOS έχει ως εξής:
 
«Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, τα οποία δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματά τους, έρχονται για άλλη μια φορά αντιμέτωπα με την παράλογη φορολογία που επιβάλλεται προς τα κοινωφελή σωματεία και ιδρύματα στη χώρα μας. Σήμερα καλούνται να καταβάλουν 73.750 ευρώ, που είναι ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα, που έχουν κληρονομήσει και δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για ένα ολόκληρο χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει 200 οικογένειες με 350 παιδιά και να παρέχει εργασία σε 7 εργαζομένους.
 
Τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούν και υποστηρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε ανάγκη, όμως αυτό το έργο γίνεται όλο και δυσκολότερο κάθε φορά που εφαρμόζεται μία νέα φορολογική πολιτική κατά των Σωματείων στη χώρα μας.
 
Ένα νέο φορολογικό μέτρο είναι και η απόφαση, που είχε πάρει η Γ.Γ.Δ.Ε. και εφάρμοσε η κ. Σαββαΐδου, με το οποίο ο τόκος που δημιουργούν οι χρηματικές δωρεές θεωρείται επιχειρηματικό κέρδος και φορολογείται με 26%, αντί για 15% που ήταν μέχρι σήμερα. Τα Παιδικά Χωριά SOS επιφυλάσσονται να ασκήσουν όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους και να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργήσουν αυτή την παράλογη φορολογία και να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των παιδιών που προστατεύουν».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ του ανωτέρω ποσού ΕΝΦΙΑ, που καλούνται να καταβάλλουν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας, τα 8.000 ευρώ αντιστοιχούν στην φορολόγηση της 6όροφης οικοδομής, που είχε δεχτεί ως δωρεά το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας και Παιδικού Κομοτηνής πριν από μερικούς μήνες από την κ. Μάρθα Σταμπουλίδου. Μάλιστα, η επιβάρυνση του Κέντρου αναμένεται να φτάσει στο ποσό των 20.000 ευρώ, όταν θα φορολογηθούν με 26% τα μισθώματα που θα λάβει από την ενοικίαση των διαμερισμάτων της οικοδομής. 

Φελίνα Καζάκου «Έρχεται το κράτος και να αρπάζει από τους κοινωφελείς φορείς τη δυνατότητα να στηρίξουν οικογένειες και παιδιά»

Μιλώντας στον «ΠτΘ», η πρόεδρος της τοπικής διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Στήριξης και μέλος του Συμβουλίου των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, κ. Φελίνα Καζάκου, τόνισε ότι με αφορμή την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να ανοίξει μια συνολική συζήτηση για την αντιμετώπιση από την πολιτεία των οργανισμών και των σωματείων, που επιτελούν κοινωνικό έργο. «Αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα», σημείωσε η κ. Καζάκου, «είναι ότι σε μια κρίσιμη περίοδο σαν κι αυτή που διανύουμε, όπου η ελληνική οικογένεια έχει ανάγκη τη στήριξη και την παρουσία αυτών των οργανισμών, έρχεται το ελληνικό κράτος και πρωτοτυπεί για ακόμα μία φορά». «Δεν μας απασχολεί μόνο ο ΕΝΦΙΑ», διευκρίνισε, «μας απασχολεί όλη η αντιμετώπιση που έχουν αυτοί οι φορείς και οργανισμοί». «Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να είμαστε νόμιμοι και να λειτουργούμε έτσι όπως πρέπει, με τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν απέναντι στο ελληνικό κράτος», συνέχισε, «αυτό όμως που θεωρούμε άδικο είναι να φορολογούμαστε με ένα ποσοστό 26%, όπως οι επιχειρήσεις, την ώρα που το έργο το δικό μας είναι καθαρά κοινωνικό και την ώρα, που οποιαδήποτε έσοδα προέρχονται από τα ακίνητα για τα οποία φορολογούμαστε, αποτελούν τα κύρια έσοδα που συντηρούν και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά μας». «Έρχεται το κράτος και να αρπάζει από τους κοινωφελείς φορείς τη δυνατότητα να στηρίξουν οικογένειες και παιδιά», σχολίασε κλείνοντας, «είναι δηλαδή σαν ένα παιδί ή μια οικογένεια άνεργων γονέων να πρέπει να καταβάλλει αυτό το ποσό. Εμμέσως το ελληνικό κράτος αυτό ζητάει». Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.