Τα παιδια της Ροδοπης σταματησαν να φοβουνται και εμαθαν να αγαπουν το νερο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά το μάθημα της κολύμβησης στην Ροδόπη για παιδιά της Γ΄ Δημοτικού

Με μεγάλο ενθουσιασμό έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά της Ροδόπης το μάθημα κολύμβησης, που φέτος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτη χρονιά, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν το υγρό στοιχείο, αλλά και πώς μπορούν να το χαίρονται με ασφάλεια.
 
Το μάθημα  κολύμβησης λειτούργησε για πρώτη φορά στη Ροδόπη κατά το σχολικό έτος 2016-2017 με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων, και συνεχίστηκε και τις επόμενες χρονιές, ενώ φέτος πέρα της συμμετοχής των παιδιών από τα σχολεία της Κομοτηνής, είχαμε συμμετοχή και από σχολεία οικισμών.
 
Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται στο κολυμβητήριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, οργανώνεται από τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης, οι οποίες αφιερώνουν σημαντική ενέργεια για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την όλη προσπάθεια.
 
Άλλωστε στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με το κολύμπι, βοηθώντας ώστε να αποκτήσουν και ευχέρεια, αλλά και εμπειρία με το νερό και την συμπεριφορά μέσα σε αυτό, με μερικά από αυτά να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το υγρό στοιχείο.
 
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα σχολεία της Κομοτηνής, ενώ έγινε και μια αρχή με τα μικρότερα σχολεία στην περιφέρεια, όπως τα σχολεία στο Σώστη και το Νέο Σιδηροχώρι, τα οποία δεν είχαν έρθει τις προηγούμενες χρονιές στο κολυμβητήριο.
 
Δυστυχώς φέτος δεν συμμετείχε το σχολείο των Σαπών, μιας και δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί το ζήτημα της απόστασης και των χαμένων διδακτικών ωρών. 

8 μαθήματα γνωριμίας με το υγρό στοιχείο 

Τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέχρι και τις 14 Ιουνίου, όταν κλείνουν τα σχολεία, μιας και αφενός η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των τυπικών διαδικασιών από πλευράς υπουργείου για την εφαρμογή του προγράμματος, και αφετέρου οι πρόσφατες εκλογές, δημιούργησε κενά που καλύπτονται μέχρι και τις τελευταίες ημέρες.
 
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 8 μαθήματα για κάθε τάξη, λιγότερα από τα προβλεπόμενα δέκα λόγω της αργοπορίας της υπουργικής απόφασης.
 
Πάντως η όλη διαδικασία κινήθηκε πάρα πολύ καλά, σημείωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Βαγγέλης Αγγελάκης, που τόνισε πως φέτος λύθηκαν και κάποια προβλήματα που υπήρξαν με την μετακίνηση των παιδιών την περυσινή χρονιά, και όλα κύλησαν ομαλά, ενώ και το κολυμβητήριο του ΤΕΦΑΑ, όπου πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα, κάλυψε όλες τις ανάγκες τους.
 
«Από ό,τι βλέπουμε, τα 8 μαθήματα που έγιναν ήταν αρκετά, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες πόλεις που κάνουν με δυσκολία πέντε και έξι μαθήματα» σημείωσε. 

Ενθουσιώδης η ανταπόκριση 

Η ανταπόκριση των παιδιών πάντως ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης, σημείωσε ο κ. Αγγελάκης, μιας και ζητούσαν επίμονα τα μαθήματα στο κολυμβητήριο. «Τα παιδιά έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένα, αλλά και εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από την συμπεριφορά τους» εκμυστηρεύθηκε, γιατί το όλο εγχείρημα είναι πολύ πιο απαιτητικό από μια άσκηση στην αυλή του σχολείου, όμως το έφεραν εις πέρας χωρίς προβλήματα.
 
Βέβαια δεν έμειναν στην απλή καταγραφή εντυπώσεων, μιας και στα παιδιά που συμμετείχαν μοιράστηκαν ερωτηματολόγια για την εμπειρία τους, από τα οποία θα εξαχθούν στατιστικά που θα βοηθήσουν στην ανάλυση της όλης προσπάθειας. 

Πρώτη φορά κολύμπι 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα παιδιά που συμμετείχαν υπήρχαν και αυτά που δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή με την κολύμβηση και είχαν μια μοναδική εμπειρία στην πισίνα.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελάκης, από το σύνολο των παιδιών, γύρω στο 10% έχει σχέση με το κολυμβητήριο ή είναι κολυμβητές, ενώ ένα 20-30% είτε έχουν κάνει κάποια μαθήματα στο κολυμβητήριο, είτε έχουν κάνει μαθήματα με τους γονείς τους.
 
Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, παρόλο που δεν είχαν εμπειρία από κολυμβητήριο, είχαν πάει στη θάλασσα, υπήρχαν και κάποια παιδιά τα οποία δεν είχαν καμία επαφή είτε με θάλασσα είτε με κολυμβητήριο.
 
Άλλωστε αυτά τα μαθήματα γίνονται περισσότερο για όσα παιδιά δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με το νερό, ώστε να αποκτήσουν την κουλτούρα της ασφάλειας κατά το κολύμπι, μιας και η χώρα μας, παρόλο που έχει μεγάλη ακτογραμμή, έχει σημαντικό αριθμό πνιγμών.
 
Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός των μαθημάτων αυτών, να γνωρίσουν το υγρό στοιχείο και να ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν μέσα σε αυτό.
 
Για αυτό άλλωστε στο τελευταίο μάθημα τους κρατούν λίγο περισσότερο στην πισίνα και τους λένε κάποια βασικά πράγματα για την  ναυαγοσωστική, δηλαδή μέχρι πού θα πρέπει να πάνε να κολυμπήσουν, πόσες ώρες πρέπει να έχουν περάσει αφού έχουν φάει πριν κολυμπήσουν και άλλα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν.
 
«Έτσι θα βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας ώστε να μειωθούν οι πνιγμοί» σημείωσε ο κ. Αγγελάκης, που τόνισε πως το πρόγραμμα έχει φέρει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα, και πιστεύει ότι θα συνεχιστεί. «Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί, ώστε να έχουν τα παιδιά κάποια εξοικείωση με το νερό» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.