Τα παιδια αποκαλυψαν τα μυστικα της αυτοπεποιθησης στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Ανδρονίκη Παντελίδου: «Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που έχουμε ή δεν έχουμε∙ είναι κάτι που καλλιεργείται»

Ακόμα μια δράση με μεγάλη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών, έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, σε ένα βιωματικό παιχνίδι με τίτλο  «Τα μυστικά της αυτοπεποίθησης…!» με οδηγό την παιδαγωγό και συγγραφέα κ. Ανδρονίκη Παντελίδου.

Η δράση, που θα επαναληφθεί στις 19 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου, είναι βασισμένη στο βιβλίο των Isabelle Filliozat, Violene Riefolo και Chantal Rojzman «Αυτοπεποίθηση: Τα Σημειωματάρια των Συναισθημάτων», και έχει αγκαλιαστεί από το κοινό, αφού ήδη έχουμε πολλές συμμετοχές σε όλες τις ημερομηνίες.

Κατά τη διάρκεια του πρωϊνού, τα παιδιά ήρθαν, μέσω και των υλικών που είχε προετοιμάσει η κ. Παντελίδου, πιο κοντά στα συναισθήματα τους και ξεκίνησαν να αποκτούν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην αυτοπεποίθηση.

«Θα θέλαμε τα παιδιά μας να έχουν πάντοτε αυτοπεποίθηση. Να μην φοβούνται τίποτα, να τολμούν υποστηρίζουν την άποψή τους, να είναι σίγουρα για τις ικανότητές τους» σημείωσε η κ. Παντελίδου, τονίζοντας πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που έχουμε ή δεν έχουμε. Είναι κάτι που καλλιεργείται σταδιακά και τροφοδοτείται από συναισθηματικούς δεσμούς και την τάση για εξερεύνηση.

Όταν βλέπουμε μόνο ένα μονοπάτι μπροστά μας, είμαστε σίγουροι για το δρόμο μας και προχωράμε χωρίς να αναρωτιόμαστε για κάτι, επισήμανε, όταν όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρία, τέσσερα ή δέκα πιθανά δρομολόγια, είμαστε ολοένα και λιγότερο σίγουροι για το ποια είναι η σωστή επιλογή.

Τα παιδιά χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, σύμφωνα με την κ. Παντελίδου, διότι αισθάνονται αδύναμα, παγιδευμένα μπροστά σε ένα παιδί, σε ένα μεγαλύτερο, στον δάσκαλό τους. Για να βοηθηθούν και να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους λοιπόν, χρειάζεται να ξαναβρούν την εσωτερική τους δύναμη.

«Η αυτοπεποίθηση των παιδιών δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς πρέπει να τα ακούμε, να μας λένε όσα έχουν μέσα τους χωρίς να κρίνουμε», τόνισε, συμβουλεύοντας πως θα πρέπει να τα ακούσουμε και να ακολουθήσουμε το συλλογισμό τους, αντί να τους απαντήσουμε και να τα διορθώσουμε αμέσως. «Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας ας προσπαθήσουμε να τα επαινούμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.