Τα ορθα μετρα ασφαλειας θα καθορισουν την επιτυχια του ανοιγματος των σχολειων

Στέφανος Μακρυγιάννης: «Όλα τα νέα επιβεβαιώνουν τις θέσεις που είχαμε ως Ομοσπονδία και τοπικό Σωματείο, τόσο για την μετάδοση της ασθένειας, όσο και για την προχειρότητα στην τηλεκπαίδευση»

Την άποψη ότι η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τόσο τα αιτήματα, όσο και τους φόβους τους, εξέφρασε ενόψει της επανεκκίνησης της λειτουργίας των σχολείων από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης.

Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα, είναι ακόμα αβέβαιος, με συζητήσεις για προσέλευση των μαθητών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία κλιμακωτά, ανά τάξη, και αντίστοιχα κατά την αποχώρησή τους.

Βέβαια οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες προτάσεις από την αρχή της χρονιάς, και δεν έχει υπάρξει αλλαγή σε αυτές: ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, με ασφάλεια, που προϋποθέτει συγκεκριμένα μέτρα, όπως τάξεις με μέχρι 15 μαθητές, περισσότερη καθαριότητα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κτλ, με μόνη προσθήκη που μπορεί να υπάρξει να είναι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, για την εξασφάλιση της υγείας τους και της απρόσκοπτης συνέχισης του εκπαιδευτικού έργου.

Επιβεβαίωση των θέσεων τους

«Όλα τα νέα επιβεβαιώνουν τις θέσεις που είχαμε ως Ομοσπονδία και τοπικό Σωματείο, τόσο για την μετάδοση της ασθένειας, όσο και για την προχειρότητα στην τηλεκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυγιάννης σημειώνοντας πως οι νεότερες έρευνες, έχουν δείξει πως τα παιδιά μεταδίδουν την ασθένεια, και έτσι φάνηκε πως δεν θα έπρεπε το Υπουργείο να είναι τόσο καθησυχαστικό στην αρχή.

Από την άλλη, το Υπουργείο Παιδείας, παρόλο που πέρασαν δύο περίοδοι τηλεκπαίδευσης, έβγαλε μόλις αυτές τις ημέρες ανακοίνωση για την πραγματοποίηση προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς, που είναι και κατόπιν εορτής, αλλά και πολύ περιορισμένο. Το πρόγραμμα, το οποίο ο κ. Μακρυγιάννης υπενθύμισε πως είχε διαφημιστεί τον Απρίλιο, θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και η συνολική διάρκειά του θα είναι είκοσι ώρες σε χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων, οι οποίες κατανέμονται σε δέκα ώρες σύγχρονης επιμόρφωσης και σε δέκα ώρες ασύγχρονης επιμόρφωσης, μέσω χρήσης αντίστοιχων εργαλείων τηλεκπαίδευσης.

«Είναι τελείως πρόχειρο, αποσπασματικό και ελλιπές» υπογράμμισε ο κ. Μακρυγιάννης εκφράζοντας την εκτίμηση πως πιθανότατα δεν θα μπορέσει να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται για αυτού του τύπου την εκπαίδευση.

Τέλος, όπως εξήγησε αυτό που θεωρούν απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί, είναι η πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας, στο οποίο έπεσε όλο το βάρος της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα.

Άλλωστε ανάμεσα στους νοσούντες, και στη Ροδόπη, ήταν εκπαιδευτικοί, που ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από την ασθένεια. Αυτό βέβαια αναδεικνύει και τις ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μιας και η ανυπαρξία προσλήψεων για πάνω από μία δεκαετία, έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας να έχει αυξηθεί σημαντικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτός μάλιστα είναι και ένας από τους παράγοντες, σε συνδυασμό με την έκθεσή τους στις τάξεις, που ο κ. Μακρυγιάννης θεωρεί πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, μετά τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. «Αν η κυβέρνηση έχει σαν πρόθεση να ανοίξει τα σχολεία, πρέπει να βάλει και τους εκπαιδευτικούς στην εξίσωση» σημείωσε, παρόλο που αναγνώρισε πως ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει και άλλες μεταβλητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.