Τα νοσοκομεια της 4ης ΥΠΕ αντεξαν στο περασμα του κορωνοιου

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η χρονιά για τα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ

Τον ετήσιο απολογισμό τους για το 2021 πραγματοποίησαν 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης. Με την πανδημία του κορωνοϊού για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΕΣΥ άγγιξε τα όρια του σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο σύμφωνα με την αναφορά που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για την 4η ΥΠΕ τα νοσοκομεία που την απαρτίζουν και οι υγειονομικοί που τα στελεχώνουν ανταποκρίθηκαν τόσο στα περιστατικά covid, όσο και στα non-covid.

Πιο αναλυτικά τα νοσοκομεία που αποτελούν την 4η ΥΠΕ είναι τα εξής: Γ.Ν. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Άγιος Παύλος, «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Γ.Ν. Σερρών, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Δράμας, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου, Γουμένισσας και Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.

Εκατομμύρια εξετάσεις, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις στα Επείγοντα και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες non-COVID περιστατικών, χιλιάδες χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και αιμοκαθάρσεις πραγματοποιήθηκαν στα 14 νοσοκομεία παρά τις πιεστικές συνθήκες που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός.

Στα νοσοκομεία της περιφέρειας νοσηλεύτηκαν 219.162 μοναδικοί ασθενείς ως non-covid περιστατικά. Πραγματοποιήθηκαν 30.347 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις και περισσότερες από 17.500 έκτακτες. Παράλληλα, με την εν εξελίξει πανδημία διενεργήθηκαν 429.858 rapid test σε όλα τα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της περιφέρειας και 614.766 PCR, ενώ 13.414 συμπολίτες νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ με covid-19.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» στην οποία συμμετείχαν όλες οι δομές της 4η ΥΠΕ έφερε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ένας άρτιος σχεδιασμός και μια αλυσίδα ανθρώπων και διεργασιών έφεραν το εμβόλιο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Υ.ΠΕ. Ειδικότερα, λειτούργησαν συνολικά 259 εμβολιαστικές γραμμές σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, φέροντας σε πέρας 1.407.166 εμβολιασμούς.

Οι ευάλωτοι ασθενείς

Η προσπάθεια και ο σχεδιασμός του Υπ. Υγείας και της 4η ΥΠΕ από την αρχή της πανδημίας είχε ως βασικό στόχο να μην επηρεασθούν και να προστατευτούν ειδικές θεραπείες ασθενών και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, έτσι σχεδόν 129.000 νεφροπαθείς ολοκλήρωσαν τις συνεδρίες τους στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ και στις εξειδικευμένες μονάδες τεχνητού νεφρού. Αντίστοιχα, 49.000 περίπου καρκινοπαθείς έλαβαν τη θεραπεία τους στα νοσοκομεία.

Το προσωπικό

Μια μάχη δεν έχει μόνο την όσους δουλεύουν μπροστά στην πρώτη γραμμή αλλά και δεκάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στα μετόπισθεν στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας της 4η ΥΠΕ και φροντίζουν ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διεργασίες ορθά, γρήγορα και νόμιμα για να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα ένας τόσο μεγάλος ζωντανός οργανισμός. Για το λόγο αυτό το 2021 προκηρύχθηκαν 192 μόνιμες θέσεις γιατρών σε όλες τις δομές της 4ης ΥΠΕ, 72 διορισμοί γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, 26 συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και 1.040 αποφάσεις πρόσληψης και τοποθέτησης λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ.

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, αναφέρει: «Είναι μερικές φορές που οι αριθμοί, όσο μεγάλη ποσότητα και αν δείχνουν, δεν μπορούν να δείξουν ούτε την ποιότητα των Γιατρών, ούτε το χαμόγελο των Νοσηλευτών παρά μόνο να αποτυπώσουν την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε από όλους τους Ανθρώπους που δουλεύουν στα Νοσοκομεία, στα Κ. Υγείας και στις Υπηρεσίες της 4η ΥΠΕ, της οποίας έχω την τιμή να Διοικώ. Πίσω από κάθε αριθμό της αναφοράς υπάρχουν συσσωρευμένες δεκάδες ενέργειες για να φτάσει η πολύτιμη υπηρεσία υγείας άμεσα ή έμμεσα στον Ασθενή».

Τα έργα

Ακόμη, το 2021 επεφύλαξε και θετικές εξελίξεις για το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την 4η ΥΠΕ ειδικότερα. Η ανακοίνωση της κατασκευής του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, η πρόοδος των έργων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, η δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο και η ένταξη της κλινικής και των εργαστηρίων της στο Ταμείο Ανάκαμψης, η κατασκευή και λειτουργία νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και νέας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), 30 και 8 κλινών αντίστοιχα, στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, η ανακατασκευή της Α’ Παθολογικής Κλινικής, η μετεγκατάσταση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και η δημιουργία νέας Βραχείας Νοσηλείας (με 8 κλίνες) στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, η παράδοση της δωρεάς της κ. Λάτση της νέας Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του ΑΝΘ Θεαγένειο σε έναν άρτια κατασκευασμένο χώρο, καθώς και αρκετές ακόμη παρεμβάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.