Τα μεσα ατομικης προστασιας «καινε» τους εθελοντες πυροσβεστες

Σεραφείμ Τσιουγκρής, Πρόεδρος της Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Ελλάδος «Η πολιτεία δεν μας χορήγησε ποτέ μέσα πυροπροστασίας»

Στην ίδρυση εθελοντικών κλιμακίων στις Φέρες του Έβρου και το Κρυονέρι Καβάλας, προχωρά η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την αντιπυρική θωράκιση περιοχών όπου δεν υπάρχουν επαγγελματικές υπηρεσίες. Σε Ροδόπη και Έβρο, οι εθελοντές πυροσβέστες ανέρχονται σε 24 μέχρι στιγμής, ενώ πρόσφατα στην Κομοτηνή, στην έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Σεραφείμ Τσιουγκρή, με στόχο την καταγραφή ζητημάτων με αφορμή και την εκκίνηση της νέας αντιπυρικής περιόδου.
 
Οι εθελοντές πυροσβέστες  επιχειρούν κανονικά σε περιστατικά φωτιά, όπως  κι ένας μόνιμος συνάδελφος τους.  «Δεν υπάρχει καμία διαφορά, μόνη προϋπόθεση  είναι να έχει τα μέσα ατομικής προστασίας, για τη δική του ασφάλεια» όπως διευκρινίζει ο κ. Τσιουγκρής.
 
Διαχρονικό αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, από την καθιέρωση με νόμο, του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη, αποτελεί η χορήγηση του εξοπλισμού προστασίας τους από το κράτος. «Κανείς μέχρι τώρα δεν ενέσκηψε στο ζήτημα», υποστηρίζει , με συνέπεια, να τίθενται  «εκτός» επιχείρησης, οι εθελοντές που δεν διαθέτουν τα ανάλογα μέσα, δεδομένου ότι το κόστος τους φτάνει τα 1500 ευρώ. «Δεν μας τα χορήγησαν ποτέ» σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Π.Σ, πρόσθεσε πως ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη χρήζει περαιτέρω υποστήριξης από την πολιτική και φυσική ηγεσία. «Χρειάζεται να αποκτήσουμε εθελοντική παιδεία» επισημαίνει εξάλλου ενώ εκτιμά αναγκαία,  την ευαισθητοποίηση των παιδιών δια μέσου του σχολείου, σε ζητήματα που αφορούν τον εθελοντισμό. Την ίδια ώρα πάντως, «στην Αμερική το 75% των πυροσβεστών είναι εθελοντές όπως και στην Ευρώπη λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο», τονίζει.
 
Βασισμένη σε πρόγραμμα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, είναι η εκπαίδευση διάρκειας 150 ωρών που παρακολουθούν, οι εθελοντές, πριν λάβουν ειδική πιστοποίηση  για να ενταχθούν στη δύναμη του πυροσβεστικού σώματος. Η εκπαίδευση έχει βελτιωθεί, σε εφαρμογή σχετικού νόμου κι αυτό αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση, όπως  αναφέρει ο κ. Τσιουγκρής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.