«Τα κρυμμενα μας ονειρα»: Δραση για την εμπειρια μιας φοιτητικης ημερας απο τα Δημιουργικα Εργαστηρια Νεων του Π.Ε.Μ

Φοιτητές του ΑΠΘ για μία ημέρα έγιναν 36 νέοι των ΔΕΝ

Στο πλαίσιο της νέας φάσης του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας (Π.Ε.Μ), τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων, τα ΔΕΝ όπως τα αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά, πραγματοποίησαν μια ημερήσια   επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται για τρίτη κατά συνέχεια χρονιά μια και έχει δείξει ότι οι νέοι αποκομίζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και η οποία, εκτός των άλλων, έχει επιπτώσεις στον τρόπο που διαλέγουν που θα φοιτήσουν.  Η δράση πήρε φέτος τον τίτλο «Τα κρυμμένα μας όνειρα» και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31-03-2017. Μια διαπολιτισμική ομάδα 36 νέων της Α’,  Β΄ και Γ΄ Λυκείου τόσο της μειονότητας όσο και της πλειονότητας, συνοδευόμενοι από 6  συνεργάτες της δράσης ταξίδεψαν στο Πανεπιστήμιο. Εκεί τους περίμενε η καθηγήτρια του Αριστοτελείου και συνεργάτιδα του ΠΕΜ κ. Βενετία Αποστολίδου, η οποία είχε οργανώσει την περιήγηση των παιδιών στο Πανεπιστήμιο.
 
Σκοπός της ημερήσιας αυτής δράσης ήταν  να βιώσουν οι νέοι την εμπειρία μιας φοιτητικής ημέρας, έτσι ώστε να τους δημιουργηθούν κίνητρα, για μεγαλύτερη προσπάθεια επίτευξης των στόχων τους. Παράλληλα η συγκεκριμένη δράση, έδωσε πληροφορίες στον κάθε έφηβο, για τη δομή και τη λειτουργία της κάθε σχολής. Έτσι, είχαν τη δυνατότητα να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούσαν.
 
Η ομάδα αποτελούνταν από ένα πυρήνα νέων που υπήρξαν μέλη των ΔΕΝ η οποία έκανε άνοιγμα σε καινούριους νέους τόσο της μειονότητας όσο και της πλειονότητας, εμπλουτίζοντας τη δράση σε διαπολιτισμικό επίπεδο.
 
Οι εμψυχωτές των ΔΕΝ με την ομάδα νέων που συμμετείχαν έκαναν τέσσερις συναντήσεις προετοιμασίας ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την επίσκεψη καθώς και μια συνάντηση αποτίμησης και αξιολόγησης αυτού που βίωσαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τους γονείς ώστε να στηρίξουν τη δράση αυτή. Στις συναντήσεις αυτές οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να προετοιμάσουν τον εαυτό τους για τη μετάβαση από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο. Δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν πολύ καλά και να γίνουν, όπως οι ίδιοι ανέφεραν «μια ομάδα». Μοιράστηκαν εμπειρίες και άγχη, οι παλιότεροι επεσήμαναν το πόσο σημαντικό είναι να είναι κάποιος μέλος μιας ομάδας.  Επίσης, σε αυτή τη δράση αξιοποίησαν τις ανάγκες και τις απορίες, μετατρέποντάς τις σε απαντήσεις και κίνητρα.
 
Έχοντας την ανάγκη οι νέοι να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία οργάνωσαν μια εκδήλωση-παρουσίαση την Κυριακή 9 Απριλίου όπου γονείς και φίλοι είχαν την δυνατότητα να «βουτήξουν» σε μια γεύση της προετοιμασίας, του ταξιδιού αλλά και της αποτίμησης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, η οποία απλόχερα παραχώρησε το χώρο της για όλη τη διάρκεια των συναντήσεών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.