Τα φαρμακα… στην παραταση;

Οικονομική ασφυξία στα φαρμακεία προκαλεί η πολύμηνη καθυστέρηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ

Άμεση διευθέτηση των θεσμικών τους ζητημάτων βάσει και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης με παράλληλη προώθηση επίλυσης των οικονομικών που αφορά κύρια στην πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν οι φαρμακοποιοί, συνεχίζοντας να μετρούν- μαζί με τους ασφαλισμένους- απώλειες από την εφαρμογή δυσμενών μέτρων και πολιτικών για τον κλάδο την προηγούμενη περίοδο.  
 
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, αναφέρει σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» πως ο κλάδος τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκε απανωτά πλήγματα. «Μας έχουν ισοπεδώσει» τονίζει, επικαλούμενος και «τα καθηλωμένα οικονομικά των φαρμακείων», αλλά και  νόμους «που έδιναν τα φαρμακεία σε άλλα χέρια».
 
Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο, να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους ασθενείς βρίσκονται πολλά φαρμακεία και στη Ροδόπη. Μικρή ανάσα η καταβολή των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, για τον μήνα Φεβρουάριο, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.
 
Ο κ. Τσαπέκος υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των χρημάτων, προορίζεται για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων έναντι των αποθηκών και των εταιρειών φαρμάκων. «Δεν είναι λεφτά δικά μας κι εάν η καθυστέρηση παραταθεί περαιτέρω, δεν θα μας δίνουν φάρμακα» σημειώνει.
 
Η έλλειψη ρευστότητας, «γονατίζει» τα φαρμακεία και στη Ροδόπη. Είναι ενδεικτικό ότι 5 φαρμακεία στην πόλη το τελευταίο διάστημα κατέβασαν ρολά. Την ίδια ώρα αρκετοί φαρμακοποιοί επιλέγουν να προμηθεύονται φάρμακα με αντικαταβολή ή να αγοράζουν τις μετρητοίς από την συνεταιριστική αποθήκη για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. 
 

Πιέζουν για λύσεις στα θεσμικά

 
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως η διασφάλιση της υγείας θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ενώ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, την άμεση ικανοποίηση θεσμικών τους αιτημάτων τα οποία όπως διευκρινίζουν « δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος».  
 
Πιο συγκεκριμένα ζητούν την κατάργηση των νόμων που παρέδιδαν το «φαρμακείο σε άλλα χέρια, ράβοντας το κοστούμι της μελλοντικής φαρμακευτικής αγοράς» με αιχμή το ωράριο, την πολυϊδιοκτησία και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
 
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, τονίζει χαρακτηριστικά, πως «με αυτά που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα πράγματα θα χειροτέρευαν».
 
Τα ίδια ζητήματα, θα απασχολήσουν τη γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, στις 13 Ιουνίου, στην Αθήνα, με στόχο να ασκηθεί πίεση για την προώθηση επίλυσής τους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.