Τα δημοτικα τελη στην Κομοτηνη… σε αριθμους!

Αναλυτικά οι συντελεστές για τα τέλη καθαριότητας-φωτισμού και για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων

Ομόφωνα δεκτές από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Κομοτηνής έγιναν οι εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας σχετικά με την αναπροσαρμογή των συντελεστών στις 12 κατηγορίες δημοτικών τελών, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Όπως είχαμε αποκαλύψει σε χθεσινό μας ρεπορτάζ, στη βασική κατηγορία δημοτικών τελών, που είναι αυτή των τελών καθαριότητας και φωτισμού, η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας αφορούσε σε μείωση της τάξεως του 7%, ενώ στις λοιπές κατηγορίες οι συντελεστές προτεινόταν να παραμείνουν στα ισχύοντα για φέτος επίπεδα. Εξαίρεση αποτελεί η απόφαση για αύξηση του δημοτικού φόρου, που είναι ενσωματωμένος στο τέλος καθαριότητας και φωτισμού, και από τα 0,08 ευρώ/τ.μ. για το 2015 ανεβαίνει στα 0,09ευρώ/τ.μ. για το 2016.
 
Συνολικά, πάντως, τα νοικοκυριά της Κομοτηνής και των οικισμών θα επιβαρυνθούν με περίπου 20.000 ευρώ ετησίως από τη συγκεκριμένη αύξηση, τη στιγμή που η συνολική ελάφρυνσή τους από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, στη δήλωσή του μετά από το τέλος της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, σημείωσε πως το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την αύξηση του δημοτικού φόρου θα κατευθυνθεί στις κοινωνικές δαπάνες, που εμφανίζονται αυξημένες εξαιτίας της αύξησης των κοινωνικών αναγκών. «Δεν πρόκειται βέβαια αυτές οι 20.000 ευρώ να μας λύσουν το πρόβλημα», σχολίασε, «αλλά είναι ένα ακόμα ποσό, που μεταφέρεται στις κοινωνικές δαπάνες, όπως θα συμβεί και με τα επιπλέον χρήματα από την εκμίσθωση των παραλιακών εγκαταστάσεων. Δηλαδή προσπαθούμε από παντού να μαζέψουμε πόρους για τις κοινωνικές μας δαπάνες».
 

Γιώργος Πετρίδης
«Οι μειώσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς στον εξορθολογισμό των δαπανών μας, ενώ ότι γίνονται τώρα έχει και ένα πολιτικό μήνυμα»

 
Ο κ. Πετρίδης τόνισε επιπλέον ότι οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη «προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς στον εξορθολογισμό των δαπανών μας και στην προσπάθεια να μειώσουμε τα κόστη, τα οποία τελικά δεν τα πληρώνει ο Πετρίδης αλλά τα πληρώνουν οι δημότες μας». «Αυτό δε σημαίνει ότι του χρόνου ή μετά από δύο χρόνια δε θα χρειαστεί να γίνει αύξηση ή άλλη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών», διευκρίνισε, «όμως σε αυτή τη φάση, που μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε τη μείωση, την κάναμε». «Ότι γίνεται τώρα η μείωση αυτή, δηλαδή μετά από τις περυσινές δημοτικές εκλογές», συνέχισε, «νομίζω ότι έχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Διεκδικούμε την πρωτοτυπία σε αυτό, γιατί συνήθως οι μειώσεις γίνονται προεκλογικά και όχι μετεκλογικά. Εμείς προεκλογικά είχαμε αυξήσει τα δημοτικά τέλη και τώρα, μετεκλογικά, τα μειώνουμε».
 
 

Πώς διαμορφώνεται το ύψος των τελών καθαριότητας

 
Ο «ΠτΘ» συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα αριθμητικά δεδομένα, που αφορούν στα δημοτικά τέλη του 2016 και ειδικότερα τους αριθμούς που θα κρίνουν το κόστος της καθαριότητας και του φωτισμού και το κόστος της χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έχουν έντονα ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά τις εν γένει  δαπάνες λειτουργίας – συντήρησης και βελτίωσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Επιβάλλονται για τις παρεχόμενες από το δήμο υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού των οδών, των πλατειών και των κοινοχρήστων χώρων, της περισυλλογής, αποκομιδής και διάθεσης απορριμμάτων, στην πόλη της Κομοτηνής και σε όλη τη χωρική επικράτεια του δήμου. Για την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν δικαιότερης κατανομής των ανταποδοτικών τελών στους πολίτες, η συνηθέστερη μέθοδος, που εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους της χώρας, είναι η διαμόρφωση του ύψους τους με βάση το εμβαδόν της κατοικίας των ωφελούμενων. Για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού το 2016 στα όρια του δήμου Κομοτηνής ισχύουν τα εξής:
 
Α. Στεγασμένοι ηλεκτροφωτιζόμενοι χώροι
 
1)Κατοικίες, φιλανθρωπικά ή νοσηλευτικά ιδρύματα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές) εντός και εκτός σχεδίου πόλης Κομοτηνής και συνοικισμού Ν. Μοσυνούπολης και Ηφαίστου – 1,30 ευρώ ανά τ.μ.
 
2)Χώροι άλλης χρήσης (κατ/τα, γραφεία, οργανισμοί, νομικά πρόσωπα, βιομηχανίες, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ κ.λ.π.) εντός σχεδίου πόλης Κομοτηνής και συνοικισμού Ν. Μοσυνούπολης
 
α)εμβαδού από 1 έως 1000 τ.μ. – 2,79 ευρώ/ τ.μ.
β)εμβαδού από 1001 τ.μ. και πάνω – 0,69 ευρώ/τ.μ.
γ)τα υπόγεια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν αποθήκες χωρίς καμία συναλλαγή με το κοινό – 0,66 ευρώ/τ.μ.
δ)χώροι που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εγκαταστάσεις πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών κ.λ.π. συναφών κοινωφελών δραστηριοτήτων – 1,30 ευρώ/τ.μ.
 
3)Χώροι άλλης χρήσης εκτός σχεδίου πόλης Κομοτηνής και συνοικισμού Ηφαίστου
α) εμβαδού από 1 έως 1000 τ.μ.- 1,30 ευρώ/ τ.μ.
β) εμβαδού από 1001 τ.μ. και πάνω – 0,35 ευρώ/τ.μ.
 
Β. Μη στεγασμένοι ηλεκτροφωτιζόμενοι χώροι διοικητικής περιφέρειας Δήμου Κομοτηνής
 
α) Εμβαδού από 1 έως 1000 τ.μ. – 0,79 ευρώ/τ.μ.
β) Εμβαδού από 1001 τ.μ. και πάνω – 0,22 ευρώ/τ.μ.
 
Γ. Μη ηλεκτροφωτιζόμενοι χώροι στεγασμένοι
 
1) Χώροι άλλης χρήσης (καταστήματα, συνεργεία κ.λ.π.) εντός και εκτός σχεδίου πόλης Κομοτηνής και οικισμού Ηφαίστου.
α) εμβαδού από 1 έως 1000 τ.μ. – 1,58 ευρώ/τ.μ.
β) εμβαδού από 1001 και πάνω τ.μ. – 0,46 ευρώ/τ.μ.
 
2)Χώροι άλλης χρήσης εντός και εκτός σχεδίου Κομοτηνής και συνοικισμού Ηφαίστου που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ως αποθήκες
 
α) εμβαδού από 1 έως 1000 τ.μ. – 0,70 ευρώ/τ.μ.
β) εμβαδού από 1001 τ.μ. και πάνω – 0,21 ευρώ/τ.μ.
 
Δ. Μη ηλεκτροφωτιζόμενοι ακάλυπτοι χώροι
 
1)Χώροι άλλης χρήσης (συνεργεία, σταθμοί αυτ/των, πριονοκορδέλες, οικοδομικά υλικά κ.λ.π.) εντός και εκτός σχεδίου πόλης Κομοτηνής και συνοικισμών Ν. Μοσυνούπολης και Ηφαίστου
α) εμβαδού από 1 – 1000 τ.μ. – 0,33 ευρώ/τ.μ.
β) εμβαδού από 1001τ.μ. και πάνω – 0,21 ευρώ/τ.μ.
 
Ε. Τέλη φωτισμού – καθαριότητας των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής, πλην της πόλης της Κομοτηνής και των 5 αγροτικών οικισμών του Δήμου
 
1) Κατοικίες – καταστήματα – 1,30 ευρώ/τ.μ.
2) Βουστάσια – αποθήκες – 0,59€ ευρώ/τ.μ.
3) Κατοικίες και καταστήματα άνευ ρεύματος – 0,44 ευρώ/τ.μ.
 
 

Οι τιμές ανά τ.μ. για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων

 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επαγγελματικό κόσμο παρουσιάζει το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων, που επιβάλλεται υπέρ του δήμου σε βάρος εκείνων, που χρησιμοποιούν διαρκώς ή προσκαίρως πεζοδρόμια, οδούς, πλατείες και γενικά κοινόχρηστους χώρους. Το τέλος χρήσης των ανωτέρω χώρων ορίζεται ετήσιο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το χρόνο χρήσης. Για το 2016 θα ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές, που ισχύουν κατά την τρέχουσα χρονιά, όπως παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:
 
Α. ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
 
1)Τραπεζοκαθίσματα για καφετέριες, καφενεία, ψησταριές, μπουγάτσες και κάθε είδους καταστήματα –  61,42 ευρώ/ τ.μ. ετησίως
2)Περίπτερα –  61,42 ευρώ/τ.μ. ετησίως
3)Εμπορεύματα και παντός είδους αντικείμενα καθώς και είδη διατροφής-  61,42ευρώ/τ.μ. ετησίως
4) Οικοδομικά υλικά και προϊόντα οικοδομικών εργασιών- 28,35 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως
5) Για παιδικά παιχνίδια – 100,17 ευρώ/τεμάχιο ετησίως
 
Β.       Α΄ ΖΩΝΗ
 
1.ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Α΄ ΖΩΝΗΣ

 
α)Καφετέριες- 30,24 ευρώ/τ.μ.
β)Καφενεία- 21,78 ευρώ/τ.μ.
γ)Ψησταριές-ψητοπωλεία-πιτσαρίες- 30,24 ευρώ/τ.μ
δ)Αναψυκτήρια-Μπουγάτσες και άλλου είδους καταστήματα με δυνατότητα τραπεζοκαθισμάτων-14,22ευρώ/τ.μ.
 
2. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ Α´ ΖΩΝΗΣ
 
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πεζόδρομοι Βενιζέλου, Παπαδήμα, Μ.Μ. Βασιλείου, Παπαφλέσσα, Ιωαννίνων, Κοραή, Μπιζανίου, Σερρών, Τούντζας, Ερμού και Λαχανά. Το τέλος καθορίζεται στο ποσό των  46,35 ευρώ/τ.μ. ανεξαρτήτου είδους καταστήματος.
 
3. ΠΛΑΤΕΙΕΣ Α΄ ΖΩΝΗΣ
 
Για τις πλατείες που βρίσκονται στην Α´ ζώνη το τέλος καθορίζεται στο ποσό των  39,60 ευρώ/τ.μ. ανεξαρτήτου είδους καταστήματος.
 
4. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α΄ ΖΩΝΗΣ
 
Α)Περίπτερα- 21,78 ευρώ/τ.μ. ετησίως
 
Β) Εμπορεύματα και παντός είδους αντικείμενα καθώς και είδη διατροφής
α. Για πεζόδρομους Α΄ ζώνης- 46,35 ευρώ/τ.μ. ετησίως
β. Για πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους-21,78 ευρώ/ τ.μ. ετησίως
 
Γ) Εμπορεύματα-πλατείες
 
Για τα καταστήματα πλατειών της Α´ ζώνης- από 39,60 ευρώ/ τ.μ. ετησίως
 
Δ) Οικοδομικά υλικά-υποπροϊόντα οικοδομικών εργασιών
 
Για τη χρήση πεζοδρομίων – οδών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων Α΄ ζώνης από ανοικοδομούντες -18,90 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως
 
Ε) Παιδικά παιχνίδια
Για παιδικά παιχνίδια- 59,58 ευρώ/τεμάχιο ετησίως
 
Γ.       Β΄ ΖΩΝΗ
 
1. ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Β΄ ΖΩΝΗΣ

 
1. α) Καφετέριες-14,22  ευρώ/τ.μ.  ετησίως
β)Καφενεία – 6,66 ευρώ/τ.μ. ετησίως
γ)Ψησταριές-ψητοπωλεία-πιτσαρίες- 14,22 ευρώ/τ.μ. ετησίως
δ)Αναψυκτήρια-Μπουγάτσες και κάθε άλλου είδους καταστήματα με δυνατότητα τραπεζοκαθισμάτων-  4,77ευρώ/τ.μ. ετησίως
 
2. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ Β´ ΖΩΝΗΣ
 
Καθορίζεται τέλος ποσού 29,25 ευρώ/τ.μ. για τους υφιστάμενους πεζοδρόμους της Β΄ ζώνης (Ν.Τσανακλή), αλλά και ενδεχόμενους μελλοντικούς, ανεξαρτήτου είδους καταστήματος.
 
3.ΠΛΑΤΕΙΕΣ Β´ ΖΩΝΗΣ
 
Για τις πλατείες, που βρίσκονται στη Β´ ζώνη  καθορίζεται τέλος  ποσού  29,25 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ανεξαρτήτου είδους καταστήματος.
 
 
4. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Β΄ ΖΩΝΗΣ
 
Α) Περίπτερα
 
Το τέλος ορίζεται  σε 15,12 ευρώ/τ.μ. ετησίως
 
Β) Εμπορεύματα και παντός είδους αντικείμενα καθώς και είδη διατροφής
 
α)Για τους πεζοδρόμους της Β´ ζώνης – 29,25 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
β)Για πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους- 15,12 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
 
Γ) Εμπορεύματα-πλατείες
 
Για τα καταστήματα των πλατειών της Β΄ ζώνης- 29,25 ευρώ/τ.μ. ετησίως
 
Δ) Οικοδομικά υλικά-υποπροϊόντα οικοδομικών εργασιών
 
Για τη χρήση πεζοδρομίων – οδών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων Β΄ ζώνης από ανοικοδομούντες -14,22 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως
 
Ε) Παιδικά παιχνίδια
 
Για παιδικά παιχνίδια- 39,60 ευρώ/τεμάχιο ετησίως
 
Δ.     Γ΄ ΖΩΝΗ
 
1. ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Γ΄ ΖΩΝΗΣ

 
1. α)Καφετέριες-9,45 ευρώ/τ.μ. ετησίως  
β)Καφενεία- 4,77 ευρώ/τ.μ. ετησίως
γ)Ψησταριές-ψητοπωλεία-πιτσαρίες- 9,45 ευρώ/τ.μ. ετησίως
δ)Αναψυκτήρια-Μπουγάτσες και κάθε άλλου είδους καταστήματα με δυνατότητα τραπεζοκαθισμάτων-4,77 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
 
2. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ Γ´ ΖΩΝΗΣ
Καθορίζεται τέλος ποσού 19,80 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ανεξαρτήτου είδους καταστήματος
 
3. ΠΛΑΤΕΙΕΣ Γ´ ΖΩΝΗΣ
 
Για τις πλατείες, που βρίσκονται στη Γ´ ζώνη καθορίζεται τέλος ποσού 19,80 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ανεξαρτήτου είδους καταστήματος
 
4.ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γ΄ ΖΩΝΗΣ
 
Α) Περίπτερα
 
Το τέλος ορίζεται σε 9,45 ευρώ/τ.μ. ετησίως
 
Β) Εμπορεύματα και παντός είδους αντικείμενα καθώς και είδη διατροφής
 
α)Για τους πεζοδρόμους της Γ´ ζώνης- 19,80 ευρώ/τ.μ. ετησίως
β)Για πεζοδρόμια και κοινόχρηστους- 9,45ευρώ/τ.μ. ετησίως
 
Γ) Εμπορεύματα-Πλατείες
 
Για τα καταστήματα των πλατειών της Γ΄ ζώνης καθορίζεται τέλος ποσού 19,80 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
 
Δ) Οικοδομικά υλικά-υποπροϊόντα οικοδομικών εργασιών
 
Για τη χρήση πεζοδρομίων –οδών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων Γ΄ ζώνης από ανοικοδομούντες   καθορίζεται τέλος ποσού 14,22 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.
 
Ε) Παιδικά παιγνίδια
Για παιδικά παιχνίδια 29,25 ευρώ/τεμάχιο ετησίως.
 
Ε.  ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Για όσους κάνουν χρήση πεζοδρομίων – κοινοχρήστων χώρων στα δημοτικά διαμερίσματα και σε όλους τους οικισμούς, πλην αυτού του πρώην δήμου Ν. Σιδηροχωρίου, με εναπόθεση τραπεζοκαθισμάτων  καθορίζεται τέλος ποσού 7,20ευρώ /τ.μ. ετησίως, για δε τους οικισμούς του πρώην δήμου Ν. Σιδηροχωρίου καθορίζεται τέλος ποσού 4,50ευρώ/τ.μ. ετησίως.
 
Για την Τοπική Κοινότητα Φαναρίου καθορίζεται τέλος με εναπόθεση τραπεζοκαθισμάτων ποσού   7,42ευρώ/τ.μ. ετησίως.    
 
ΣΤ.  ΛΟΙΠΑ ΤΕΛΗ
 
1.Για κατάληψη χώρου από λυόμενα γραφεία ή τροχογραφεία, εφόσον επιτρέπεται, καθορίζεται τέλος ποσού 79,38 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
 
2.Για αυτούς, που εκθέτουν διαφημιστικά εμπορεύματα και αντικείμενα ή διανέμουν διαφημιστικό υλικό σε κινητά περίπτερα, κιόσκια, πάγκους κ.λ.π., καθορίζεται τέλος ποσού  82,26 ευρώ/τ.μ. ετησίως. Το ποσό αυτό είναι άσχετο με τα διαφημιστικά τέλη.
 
3.Για κατάληψη κοινοχρήστου χώρου για διαφημιστικούς σκοπούς με αυτοκίνητα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο ορίζεται τέλος 100 ευρώ/ημέρα ανά αυτοκίνητο σύμφωνα με την αριθμ. 154/2008 Α.Δ.Σ. και θέση διαφήμισης κατόπιν ειδικής αδείας του δημάρχου.
 
4.Απαγορεύεται η κατάληψη κοινοχρήστου χώρου από τρέϊλερ, βάρκες, τροχόσπιτα. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο αυθαίρετης χρήσης ποσού 66,20 ευρώ/τ.μ.
 
5.Απαγορεύεται η εναπόθεση σε κοινόχρηστους χώρους μπαζών, παλαιών οικιακών συσκευών, επίπλων και άλλων άχρηστων υλικών. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 105 ευρώ/τ.μ. καταλαμβανόμενου χώρου.
 
6. Για κατάληψη κοινοχρήστου χώρου από μικροπωλητές στη διάρκεια εκδηλώσεων (εκθέσεις βιβλίων – ζωγραφικής) καθορίζεται τέλος ποσού 30,06 ευρώ/τ.μ. την εβδομάδα.
 
7.Για τους μικροπωλητές, που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια στα πανηγύρια των εκκλησιών, καθορίζεται τέλος ποσού 9,99 ευρώ/ τ.μ. για 2 μέρες κατάληψη.
 
8. Για τους μικροπωλητές που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια κλπ στις εορτές των Χριστουγέννων και Πάσχα, με προϊόντα σχετικά των εορτών, ορίζεται τέλος ποσού 14,67 ευρώ για τη διάρκεια που θα αναφέρεται στην άδεια.
 
9. Απαγορεύεται η χρήση οδοστρώματος. Σε περίπτωση που είναι αναγκαία η χρήση για εργασίες σκυροδέματος, ορίζεται τέλος ημερησίως ποσού  33,12 ευρώ ανά τ.μ..
 
10. Για εγκαίνια καταστημάτων, επιχειρήσεων κ.λ.π. ορίζεται ημερήσιο τέλος 50 ευρώ, ανεξαρτήτου ζώνης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.