Τα Χριστουγεννα των Αρμενιων συμπολιτων μας

Στην Ξάνθη η Χριστουγεννιάτικη λειτουργία φέτος – Χωρίς έθιμα και παραδόσεις υπό τον φόβο του κορωνοϊού

Τα Χριστούγεννα γιόρτασαν οι Αρμένιοι συμπολίτες μας, και όχι μόνο, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων, κρατώντας σταθερή την θρησκευτική παράδοση της Αρμενικής Ορθοδοξίας.

Και για τους Ορθοδόξους Αρμενίους τα φετινά Χριστούγεννα ήταν για ακόμα μια φορά διαφορετικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναβολής εθίμων και παραδόσεων όπως αυτό των αρμένικων  καλάντων από πόρτα σε πόρτα και από νοικοκυριό σε νοικοκυριό την παραμονή της μεγάλης εορτής.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Μελκονιάν, ταμίας της Αρμενικής Εκκλησίας Κομοτηνής, «έχουμε συμμορφωθεί στις υφιστάμενες συνθήκες και δεν πραγματοποιήσαμε σχεδόν τίποτα από τα καθιερωμένα έθιμα και τις παραδόσεις πλην αυτής του οικογενειακού τραπεζιού και της Λειτουργίας των Χριστουγέννων που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη».

Ο κ. Μελκονιάν μοιράστηκε μαζί μας έθιμα παλαιότερων εποχών που σήμερα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν παρέλθει όπως τα κάλαντα των Χριστουγέννων που έχουν «αντικατασταθεί» από τα σύγχρονα κάλαντα, αλλά και έθιμα που αφορούσαν στο οικογενειακό τραπέζι.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος ο γηραιότερος του σπιτιού έκανε την προσευχή και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κάθονταν μετά από αυτόν, ενώ μετά το τέλος του φαγητού και πάλι ο γηραιότερος σήμανε το τέλος επαναλαμβάνοντας την προσευχή και αποχωρώντας πρώτος.

Ο ίδιος ευχήθηκε σε όλον τον κόσμο, τους κυβερνώντες και τις οικογένειές μας «καλή φώτιση. Το Άγιο πνεύμα του Θεού να φωτίσει τις καρδιές και τις ψυχές μας και να έχουμε ένα καλό νέο έτος με υγεία και χαρές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.