«Τα αστεγα ζωα και η προστασια τους»: Ημεριδα-σεμιναριο φιλοζωιας απο το Σωματειο Λαιμα

Αντώνης Λιάπης, αντιπρόεδρος του φιλοζωικού-περιβαλλοντικού σωματείου «Λάιμα»: «Η κοινωνία αλλάζει και θα την αλλάξουμε κι εμείς»

Να ενημερώσει και να εμβαθύνει σε πτυχές της φιλοζωΐας, παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση θα επιχειρήσει το Σωματείο Λάιμα μέσω της ημερίδας-σεμιναρίου που διοργανώνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

«Νομίζω είναι η  πρώτη φορά που με τέτοιο συγκροτημένο τρόπο γίνεται μια τέτοια εκδήλωση στην Κομοτηνή και θα  έλεγα από τις λιγοστές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την Αθήνα ίσως» επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Αντώνης Λιάπης. Ο ίδιος στάθηκε στο περιεχόμενο των εισηγήσεων για να υπογραμμίσει τη σημασία της ημερίδας. «Είναι μεγάλη η γκάμα  παρουσιάσεων, η οποία  καλύπτει διαφορετικούς τομείς ενδιαφερόντων, αλλά ενδεχομένως και της διάθεσης κάποιου να συμμετάσχει στην επίλυση  αυτού του προβλήματος» σχολίασε σχετικά για να εξηγήσει πως «υπάρχει πολύ μεγάλο κενό στις γνώσεις μας για το θέμα κι αυτή η λανθασμένη  πρόσληψη είναι αυτή που δεν μας επιτρέπει να λύσουμε το θέμα, γι’ αυτό κυκλοφορούν διάφορες αγοραίες αντιλήψεις και προτάσεις για την επίλυσή του, οι οποίες είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και όχι  μόνο  δεν συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, αντίθετα συσκοτίζουν το  πρόβλημα και το  επιτείνουν. Αυτοί  δηλαδή που  υποτίθεται ότι στενοχωριούνται  και ενοχλούνται από την παρουσία των τετράποδων συμπολιτών μας, αυτοί οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους επιτείνουν το πρόβλημα. Δεν βοηθούν στην επίλυσή του».

Πώς προσεγγίζουμε ένα αδέσποτο σκυλί

Όπως εξήγησε ο κ. Λιάπης το έλλειμα γνώσης είναι πολλές φορές αυτό που μας βάζει σε δυσχερείς καταστάσεις. «Πάρα πολλές επιθέσεις και  δαγκώματα θα είχαν αποφευχθεί, αν στοιχειωδώς, όχι να γινόμαστε εκπαιδευτές, να γνωρίζαμε μία-δυο-τρεις, όχι περισσότερες αρχές προσέγγισης ή αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων» είπε συγκεκριμένα για να επιμείνει στην αξία της απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων, όπως αυτές που διαθέτουμε όταν θέλουμε να περάσουμε ένα δρόμο. Αυτό θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο και το περιεχόμενο της εισήγησης του κ. Μπάμπη Κουκουζέλη, εκπαιδευτή σκύλων που μαζί με τον σκύλο εκπαίδευσης Λέξις θα δείξουν στους παρευρισμόμενους πώς προσεγγίζουμε ένα αδέσποτο σκυλί και τι πρέπει να  κάνουμε.

Το νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων

Ο κ. Λιάπης στάθηκε και στην εισήγηση του Αστυνόμου Διευθυντή κ. Αθανάσιου Σωτηρόπουλου, ο οποίος έχει πολύ καλή γνώση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα ζώα. Όπως εξήγησε, «στην νομική προστασία των ζώων φανταστείτε για πρώτη φορά στο ελληνικό νομικό σύστημα με τον νόμο  4830/21, παρ’ όλες τις άλλες αδυναμίες που έχει για τις οποίες διαμαρτυρόμαστε οι φιλόζωοι, υπάρχει μια τεράστια καινοτομία μεταξύ άλλων. Ήδη  στο δεύτερο άρθρο του νόμου, αναφέρεται στις  βασικές αρχές ευζωίας των ζώων. Θα σας πω μόνο το εξής: κατοχυρώνει την ελευθερία από την πείνα και  τη δίψα των αδέσποτων ζώων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ο κάθε πολίτης, όταν βλέπει ένα μπολ με νερό, να το κλωτσάει, επειδή δεν του αρέσουν τα αδέσποτα, όπως λέει, ή να πετάει το φαγητό και να αδειάζει τα μπολ. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα, διότι ακριβώς η ελευθερία του σκύλου από πείνα και δίψα,  καταπατάται. Όπως επίσης η ελευθερία από τον φόβο και την αγωνία. Η ελευθερία από φόβο και αγωνία σημαίνει ότι δεν μπορείς να λες σε ένα σκυλί στον δρόμο ουστ και να το διώχνεις. Αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αν αυτό τεκμηριωθεί ότι έγινε, μπορεί κάποιος,  οποιοσδήποτε πολίτης, να υποβάλει μήνυση εναντίον αυτού που το διέπραξε. Δεν  είναι γνωστά, δεν έχουν  διαχυθεί ακόμα την κοινωνία αυτά, ευτυχώς όμως έγινε μεγάλη αρχή νομοθετικά, κατοχυρώνονται με νόμο. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μπορεί να είναι πίσω ακόμη, όμως ευτυχώς νομικά έχουμε πάει πάρα πολύ  μπροστά, συγκρινόμενοι ακόμα και με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που είναι πάρα πολύ  μπροστά στα θέματα της προστασίας των ζώων».

Τι κάνουμε αν βρούμε ένα τραυματισμένο άγριο πουλί;

Άλλη μια εισήγηση στην οποία στάθηκε ο κ. Λιάπης ήταν και αυτή της κ. Ξανθίππης Παρασκευά, εκπαιδευτικού και συνεργάτιδας του κέντρου περίθαλψης «Δράση για την  άγρια ζωή» που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα παρέχει ενημέρωση για το τι κάνουμε σε περίπτωση που βρούμε ένα τραυματισμένο άγριο πουλί στον δρόμο. Μάλιστα ο κ. Λιάπης εξήγησε σχετικά πως «η ματιά μας, η αγάπη μας και η ενσυναίσθησή μας ακουμπάει όλα τα πλάσματα αυτής της γης.  Η Κομοτηνή περιφερειακά, ο νομός Ροδόπης έχει μια πολύ  πλούσια πανίδα,  για την οποία δυστυχώς γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα κι ακόμα πιο λίγοι  είναι οι πολίτες που αγωνίζονται για την προστασία αυτής της πανίδας».

Η πυραμίδα της φιλοζωίας είναι πολύ διαφορετική στα νέα παιδιά

Ερωτηθείς τέλος για το θέμα των αδέσποτων ο κ. Λιάπης τόνισε πως οι ανάγκες συνεχίζονται και θύμισε πως τα πεινασμένα ζώα και κυρίως τα άρρωστα ζώα που  χρήζουν  θεραπειών, δεν θα «αναστείλουν» την αρρώστια τους επειδή  έχουμε εμείς αυτοδιοικητικές εκλογές.  Ο ίδιος κατέθεσε την αισιοδοξία του ότι σε αυτό το κομμάτι αλλάζουν ήδη και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. «Με μικρά βήματα μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» επεσήμανε ο κ. Λιάπης χαρακτηριστικά και συνέχισε: «η κοινωνία αλλάζει και θα την αλλάξουμε κι εμείς. Το ευχάριστο είναι ότι οι  νέες γενιές είναι εντελώς διαφορετικές. Η πυραμίδα της φιλοζωίας είναι πολύ διαφορετική στα νέα παιδιά.  Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, ειδικά των φοιτητών, είναι πολύ  θετικά διακείμενοι απέναντι στα ζώα. Εκεί βασικά πρέπει να επενδύσουμε, η παιδεία μας εκεί πρέπει να επενδύσει, στα μικρά παιδιά, εκεί βασίζω την αισιοδοξία μου και βέβαια στο ότι νομικά έχουν γίνει τεράστια βήματα στην  Ελλάδα με αυτό τον νέο νόμο,  που  έχει πάρα πολλές ελλείψεις, αδυναμίες και αδικίες εις βάρος των ζώων, όμως εγώ βλέπω τη θετική πλευρά. Άρα είμαι αισιόδοξος».

Info

Η συμμετοχή στην Ημερίδα γίνεται με την εξασφάλιση πρόσκλησης εισόδου, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Για να εξασφαλίσετε Πρόσκληση Εισόδου, ζητήστε το υπόδειγμα Αίτησης Συμμετοχής, με μήνυμα, στο e-mail: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.