Τα αχρησιμοποιητα ρουχα γινονται υποτροφιες για φοιτητες

Η διαφορετική «ανακύκλωση» δήμου της Τουρκίας που δημιούργησε μια οικονομία ανακύκλωσης

Ο Δήμος Μουράτπασα Αττάλιας μετατρέπει τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως ρούχα, παπούτσια και τσάντες, με την χρήση μηχανημάτων αυτόματης δωρεάς ρούχων, σε υποτροφίες για φοιτητές.

Το βραβευμένο έργο ανακύκλωσης του Δήμου Μουράτπασα, το οποίο περιλαμβάνει την ανακύκλωση αποβλήτων όπως το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό, συλλέγει τώρα τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα με την «Κάρτα Οικολόγου Γείτονα». 

Τα ρούχα, τα παπούτσια και οι τσάντες που δεν χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής ή τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που έχουν καταστεί άχρηστα, συλλέγονται από τα σπίτια και σε αντάλλαγμα, τα χρήματα καταβάλλονται στην «Κάρτα Οικολόγου Γείτονα» πολιτών.

Εφαρμόζεται σε 55 γειτονιές

Το έργο «Κάρτα Οικολόγου Γείτονα» του Δήμου Μουράτπασα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016. Μετά την έναρξη πιλοτικών εφαρμογών σε δύο γειτονιές, το έργο επεκτάθηκε σε 55 γειτονιές της Αττάλειας. 

Συλλέχτηκαν πάνω από 17 εκατ. απόβλητα 

Κατά την περίοδο από την πρώτη ημέρα υλοποίησης του έργου έως τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, συλλέχθηκαν πάνω από 17 εκατομμύρια κιλά απόβλητα και σε πολίτες που προσέφεραν στο έργο καταβλήθηκαν στις κάρτες τους πάνω από 6 εκατομμύρια λίρες.

Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα χρήματα κατά την πρώτη περίοδο του έργου στα συμβεβλημένα παντοπωλεία, η συγκεκριμένη κάρτα απόκτησε επίσης το χαρακτηριστικό της κανονικής κάρτας και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικές αγορές όπου υπάρχει συσκευή POS και τα μετρητά μπορούν να αναληφθούν από τα ΑΤΜ.

Μετατρέπεται σε υποτροφίες για φοιτητές

Η «Κάρτα Οικολόγου Γείτονα», η οποία έχει λάβει βραβεία από πολλά ιδρύματα, από την Ένωση Δήμων της Τουρκίας και από πανεπιστήμια, έχει σχεδόν δημιουργήσει μια οικονομία ανακύκλωσης και έχει πλέον ξεκινήσει ένα έργο κοινωνικής ευθύνης. 

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα,  που αποστέλλονται για ανακύκλωση μέσω των σημείων δωρεάς ενδυμάτων, τα οποία τοποθετηθήκαν σε 4 σημεία στην περιοχή, γίνονται υποτροφίες για φοιτητές

Όσα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραδίδονται στους άπορους από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.