Τα 102α ελευθερια της γιορτασε η Ξανθη

Τον αποκλεισμό τους από την κατάθεση στεφάνων καταγγέλλουν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του Νομού

Την επέτειο των 102 χρόνων από την απελευθέρωσή της γιόρτασε τη Δευτέρα η Ξάνθη.

Την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις, που διεξήχθησαν σε αυστηρό πλαίσιο ένεκα της πανδημίας, εκπροσώπησε ο ΓΓ ΓΕΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου. Η Επιμνημόσυνη Δέηση τελέστηκε στο Ηρώο της πόλης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου.

Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης σημείωσε τα εξής:

Σαν σήμερα, 102 χρόνια πριν, η Ξάνθη ενωμένη, υποδέχεται την ελευθερία, υψώνεται στο ρολόι της πόλης η Ελληνική σημαία και όλοι οι Ξανθιώτες – Ξανθιώτισσες με χαρά βγαίνουν στους δρόμους να γιορτάσουν.

Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν,  ο καθένας με τον τρόπο του και από τη θέση του, για την απόκτηση του ύψιστου αγαθού της Ελευθερίας.

Τιμούμε άνδρες και γυναίκες που σε αυτόν τον αιώνα   ελεύθερης ζωής, μέσα από δυσκολίες,  πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή στην Ξάνθη.

Όλοι και όλες, οι κάτοικοι της Ξάνθης, χωρίς διακρίσεις σε  γλώσσα, θρησκεία και πολιτιστική παράδοση, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το καλό και το δίκαιο.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τελευταίας περιόδου, αποδείξαμε όλος ο Λαός της Ξάνθης ότι είμαστε άξιοι της ελευθερίας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, με πίστη, ομόνοια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και ελπίδα, για να  ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που ταλαιπωρεί την καθημερινότητά μας

Τιμή πρέπει σε όλους τους Ξανθιώτες και σε όλες τις Ξανθιώτισσες.

Χρόνια πολλά και ελεύθερα! Δημιουργική, ειρηνική ζωή».

Μπ. Μπαράν: «Σήμερα, οι δύο μειονοτικοί Βουλευτές του Νομού αναίτια αποκλειστήκαμε, αύριο τι θα ακολουθήσει;»

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η εορταστική ημέρα για τον γειτονικό νομό δεν συνοδεύτηκε από κλίμα ομοθυμίας ένεκα καταστρατήγησης της εθιμοτυπίας. Τούτο διότι οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Ξάνθης, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μπουρχάν Μπαράν, αποκλείστηκαν από την κατάθεση στεφάνων.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής επεσήμανε στη γραπτή του δήλωση: «παρευρεθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τους πεσόντες που απελευθέρωσαν την Πόλη μας στις 4 Οκτωβρίου 1919.

Δυστυχώς, παρότι η Ξάνθη απελευθερώθηκε, φαίνεται πως χρειάζεται ακόμα πολύς δρόμος για να απαλλαγεί από συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και κατεστημένα που αγγίζουν τα όρια της προσβολής σε θεσμικά κόμματα της Βουλής.

Σήμερα, οι δύο μειονοτικοί Βουλευτές του Νομού αναίτια αποκλειστήκαμε από την κατάθεση στεφάνου, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης, αύριο τι θα ακολουθήσει;

 Χρόνια πολλά και ελεύθερα για όλους!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.