Συσσωμη η πολη αποχαιρετισε τον δημαρχο της Τασο Βαβατσικλη

Με συγκίνηση, βαθιά εκτίμηση και θλιμμένη τρυφερότητα προς τον αυτοδιοικητικό άνδρα που την αγάπησε με πάθος

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Βαβατσικλής με τη μακροβιότερη θητεία, επί τριάντα τρία  έτη, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, κατάφερε ακόμη και την τελευταία του στιγμή στη ζωή μας να κερδίσει μια ακόμη νίκη για την πόλη του και τις υψηλές αξίες της πολιτισμικής κληρονομιάς που από τους γονιούς του και την παιδεία του είχε κληρονομήσει και καλλιεργήσει. Εις πείσμα των καιρών και του κορωνοϊού.

Γιατί η πόλη με μοναδική ευπρέπεια και απολύτως συντεταγμένη με τους κανόνες της δημόσιας υγιεινής προσήλθε σύσσωμη να τον αποχαιρετήσει, αποτείνοντάς του τον ύστατο χαιρετισμό, και τα κατάφερε.

Χωρίς συναθροίσεις, μολύνσεις, επιμολύνσεις, σεβόμενη τον χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, της ενοριακής εκκλησίας της οικογένειας Βαβατσικλή,  και κυρίως τον δήμαρχό της, τον Τάσο. Με μοναδικού ήθους, αριστοκρατική δηλαδή ευπρέπεια, να χαιρετίσει, συμπαραστεκόμενη, τη γενναία σύζυγό του Μαρία Ξενοδοχίδου-Βαβατσικλή, τον γιο του Χάρη, τον συντετριμμένο αδελφό του Γιάννη, τον εγγονό του Τασούλη και τη νύφη του Νικολίτσα, γιο και σύζυγο του αγαπημένου του Νίκου, τις νύφες του, τα εγγόνια του, την οικογένειά του εν  γένει.  

Να ακούσει τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα,  που  χοροστάτησε της τελετής, να αποχαιρετά τον δήμαρχό της τιμώντας την αγαθή του μνήμη, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, λιτή και ουσιαστική, να αναγιγνώσκει, κατά κυριολεξία, το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με την καίρια συμβολική επιλογή ενίσχυσης του Συλλόγου Περπατώ στη μνήμη του, τον δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη αληθινό, εξ ου και ιδιαίτερης αξίας, να απευθύνει τον αποχαιρετιστήριο λόγο της πόλης προς τον αγωνιστή «σύντροφό» του, τον αυτοδιοικητικό άνδρα υπόδειγμα, επαναφέροντας τη μνήμη εποχών και γεγονότων που πρώτευαν οι αγώνες και η κατάθεση ψυχής.        

Για να τον αποχαιρετήσουν, στο τέλος όλοι,  οδεύοντας προς την τελευταία του κατοικία, με ζεστά χειροκροτήματα και το σύνθημα «ζεις».

Σύσσωμη παρουσία

Πολλοί ήταν οι απλοί πολίτες και όσοι προσήλθαν, από τον χώρο της πολιτικής και των επαγγελματικών και συλλογικών  φορέων της πόλης μας, για να αποχαιρετήσουν τον δήμαρχο, που έφυγε σε ηλικία 70 ετών, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, δεν είναι όμως δυνατό να ισχυριστούμε ότι έχουμε πλήρη εικόνα των παρευρισκομένων, λόγω συνεχούς προσέλευσης, σύντομης παραμονής στον χώρο και σταδιακής αποχώρησης, καθώς και λόγω συστηματικής χρήσης της μάσκας. Σημειώνουμε όμως ότι μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Κίμων Λεχούδης, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Στράτος Τσακιρίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η επικεφαλής της Παράταξης Πολη-τική Ανατροπή κ. Ελένη Λαφτσή, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζωγράφου, ο επικεφαλής της παράταξης της ΑΜΘ Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγας με τη σύζυγό του Ντίνα Σκαπαριώτου και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ροδόπης κ. Δημήτρης Λουρίκας.

Επίσης, το παρών έδωσαν οι συνοδοιπόροι του στην τελευταία του αυτοδιοικητική προσπάθεια, μεταξύ των οποίων ο κ. Θανάσης Κλωνίδης και ο δημοσιογράφος κ. Ξάνθος Κώστογλου, καθώς και παλιοί του συνεργάτες, όπως ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κυπριανίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μανανάς με τη σύζυγό του κ. Λίνα Μπίτσιου και η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου.

Εκεί ήταν και ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο πρώην Νομάρχης Ροδόπης κ. Στέλιος Σταυρόπουλος με τη σύζυγό του Λίτσα, ο πρώην Βουλευτής κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο πρώην Δήμαρχος Ιάσμου κ. Κυριάκος Αμούτζας.

Τον Τάσο Βαβατσικλή αποχαιρέτησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΕΡΠΑΤΩ Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΡΠΑΤΩ κ. Σάκης Νταντανίδης, η κ. Κούλα Παπαδριέλλη, εκ μέρους της ΔΕΕΠ Ροδόπης ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης και η Δήμητρα Τσιμπιρίδου, ο κ. Τάκης Δολιανίτης, ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Κολτσίδας και ο εκπαιδευτικός και συνοδοιπόρος του στην ίδρυση του ΠτΘ κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Επικήδειος αποχαιρετισμός

Γιάννης Γκαράνης: «Πυρήνας του έργου σου, η αγάπη για την πολιτική και τον άνθρωπο και η προοδευτική σκέψη που σε καθοδηγούσε να πολιτεύεσαι με γνώμονα την έγνοια για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο»

«Αγαπημένε μας Τάσο,

Αγαπημένε Δήμαρχε της Κομοτηνής μας,

Έλαχε σε μένα να είμαι ο Δήμαρχος της πόλης που τόσο αγάπησες και να πρέπει να σου αποδώσω τη θεσμική τιμή την ώρα που φεύγεις απ’ αυτόν τον κόσμο.

Τη θεσμική τιμή, που μια πόλη οφείλει να απευθύνει σε έναν άξιο άρχοντά της.

Σε έναν αιρετό που την υπηρέτησε με τόση πίστη, συνέπεια και πάθος.

Σε έναν σπουδαίο άνδρα, που έκανε χρέος της ζωής του το πολιτεύεσθαι.

Σε ένα σπάνιο Αυτοδιοικητικό στέλεχος, που ξεκίνησε ν’ ασχολείται με τα κοινά από τα νιάτα του. Και που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου μας με το ήθος του και την πολιτική του παρουσία. Μια παρουσία, που έλαμπε για δεκαετίες ολόκληρες και χάραξε το σημάδι της στον χρόνο.

Αγαπημένε μας Δήμαρχε,

Πρόσφερες διαρκώς τις γνώσεις σου, τη σκέψη σου και τη συνεπή σου πορεία για να πάει μπροστά ο Δήμος μας. Στεκόσουν πάντα όρθιος στις επάλξεις, με ειλικρίνεια κι εντιμότητα. Με τη διάθεσή σου ακατάβλητη στις όμορφες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Συμμετείχες ενεργά σε όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Κομοτηνής από τη μεταπολίτευση και μετά. Και αντλούσες δύναμη, έμπνευση και όραμα από αυτά.

Δημοτικός σύμβουλος, Αντιδήμαρχος, Δήμαρχος και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, είναι το περίγραμμα των σημαντικών θέσεων ευθύνης από τις οποίες πέρασες. Ο πυρήνας, όμως, αυτού του περιγράμματος ήταν η αγάπη σου για την πολιτική και τον άνθρωπο. Αλλά και η προοδευτική σου σκέψη, που σε καθοδηγούσε να πολιτεύεσαι με γνώμονα την έγνοια για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο.

Όλοι εμείς, οι νεότεροι, έχουμε το πολιτικό σου παράδειγμα ως ζωντανό φάρο στη διαδρομή μας. Θυμόμαστε τις κουβέντες σου, τις συμβουλές σου και τις πολιτικές σου υποδείξεις και τις έχουμε φωτεινό οδηγό μας. Γι’ αυτό και είμαστε όλοι εδώ, μαζί σου, σ’ αυτό το τελευταίο αντίο, με τη σκέψη και την καρδιά μας. Είμαστε όλοι εδώ, παλιοί και νεότεροι σύντροφοι, για να σ’ ευχαριστήσουμε για όλα τα σπουδαία που μας έδωσες.    Σήμερα, το χώμα της πόλης που τόσο αγάπησες θα σε σκεπάσει με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη. Η Κομοτηνή σου, ο τόπος που σε γέννησε, σε ανάθρεψε και σε καμάρωσε ως αιρετό της άρχοντα, θα σε αποχαιρετήσει. Και θα σε τοποθετήσει σε μια λαμπρή θέση στην ιστορική της μνήμη.

Καλό σου ταξίδι, Τάσο Βαβατσικλή, Δήμαρχε της Κομοτηνής.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και η μνήμη σου αιώνια».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.