Συσκεψη εργασιας για το Νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Συνάντηση εργασίας για το θέμα της ανέγερσης του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του προέδρου της ΔΕΠΑΝΟΜ, κ. Γιάννη Φωτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Άρης Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Παύλος Δαμιανίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, και ο διοικητής του Σισμανόγλειου, κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος. Τεχνικά και γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει κάθε φορέας ανάλογα με τις αρμοδιότητές του, τέθηκαν επί τάπητος, αξιολογήθηκαν και βγήκαν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Μετά από το πέρας της συνάντησης, ανακοινώθηκε από τον κ. Φωτάκη ο χρόνος της δημοπράτησης του έργου, όπως επίσης και ο χρόνος έναρξης των εργασιών κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου. Ο χρόνος δημοπράτησης προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει ξεκινήσει και η κατασκευή.

Γιάννης Φωτάκης «Αποκαθίσταται η τάξη στη Ροδόπη σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα»

«Από τη Θεσσαλονίκη και μετά», επισήμανε αρχικά ο κ. Φωτάκης, «στην ουσία ο μόνος νομός, που δεν είχε σύγχρονη δομή, ήταν ο νομός Ροδόπης, παρ’ όλη τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα δυο τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Κομοτηνής». «Με αυτήν την αποφασιστική κίνηση της πολιτείας, ουσιαστικά αποκαθίσταται η τάξη σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα», προσέθεσε.

«Σήμερα έχουμε λύσει όλα τα θεσμικά προβλήματα, τα οποία πολλές φορές μπλοκάρουν τα έργα»

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης εργασίας στην περιφέρεια, έκανε λόγο για τον συντονισμό της τελευταία φάσης της ένταξης του έργου. «Σήμερα έχουμε λύσει όλα τα θεσμικά προβλήματα», υπογράμμισε, «αυτά τα οποία πολλές φορές μπλοκάρουν τα έργα και ενώ τα εξαγγέλλουμε και υπάρχει ταυτόχρονα η κεντρική πολιτική βούληση, δυστυχώς μια γραφειοκρατική δυσκολία ακυρώνεται όλη την πρωτοβουλία». Γνωστοποίησε λοιπόν ότι ήδη έχουν λυθεί όλα τα τυπικά ζητήματα και ετοιμάζεται το τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί οι μελετητές, οι οποίοι μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουν έτοιμες τις μελέτες.

«Αποφασιστική η συμβολή του Γιώργου Πεταλωτή, δίχως αυτήν δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα»

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, υποστηρίζοντας ότι «προχωράμε πλέον συντονισμένα». Αποφασιστική επίσης χαρακτήρισε τη συμβολή του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Πεταλωτή, σημειώνοντας ότι «δίχως αυτήν δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα» και ανατρέχοντας στην υπουργική απόφαση του 2010, η οποία επέτρεψε την ανέγερση του νοσοκομείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο με όρους δόμησης, χωρίς την ανάγκη ρυμοτομικού, που θα απαιτούσε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία.

Τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά του νέου Νοσοκομείου

Παραθέτοντας τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά του νέου Νοσοκομείου, ενημέρωσε ότι θα έχει δυναμική 200 κλινών και θα περιλαμβάνει τρεις τομείς, τον Παθολογικό, τον Χειρουργικό και τον Ψυχιατρικό. Ο παθολογικός τομέας, θα περιλαμβάνει παθολογική κλινική, καρδιολογική κλινική με στεφανιαία μονάδα, νεφρολογική και παιδιατρική κλινική. Ο χειρουργικός τομέας, θα περιλαμβάνει χειρουργική, ορθοπεδική, μαιευτική και γυναικολογική κλινική, όπως επίσης και μονάδα εντατικής θεραπείας, μονάδα αυξημένης φροντίδας και τμήματα επειγόντων περιστατικών και βραχείας νοσηλείας.

Γιώργος Πεταλωτής «Με πολύ έγνοια και μεθοδικότητα πετύχαμε όλοι μαζί την πρόοδο αυτού του έργου»

Από την πλευρά του ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όπως παρατήρησε οι εργασίες που προηγήθηκαν ήταν για πρώτη φορά τόσο λεπτομερείς σχετικά με την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. «Μέχρι να φτάσουμε εδώ περπατήσαμε πολύ δρόμο», επισήμανε, «κι ας μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκαν πολλές εξαγγελίες μέχρι τώρα για νέο νοσοκομείο, οι οποίες δεν είχαν καμία βάση». «Με πολύ έγνοια και μεθοδικότητα», διαπίστωσε, «πετύχαμε όλοι μαζί την πρόοδο αυτού του έργου». Επισήμανε, μάλιστα, ότι με το συντονισμό των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών «θα επιλύονται παράλληλα όλες οι τεχνικές εκκρεμότητες, έτσι ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να ολοκληρώνεται μια φάση και να περνάμε σε μια άλλη, που μπορεί να δυσκολέψει-κάτι το οποίο είναι σύνηθες για τα δημόσια έργα».

«Είναι πολύ μεγάλης σημασίας αυτό το έργο για εμάς», υπογράμμισε αναφερόμενος στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «και το ήδη υφιστάμενο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο ούτως ή άλλως παρουσίαζε πολύ μεγάλα προβλήματα, έχει βελτιώσει τις υπηρεσίες του κατά πολύ». «Τα θέματα, που ταλανίζουν τους εργαζόμενους», διευκρίνισε, «είναι θέματα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής». «Αλλά είναι πολύ σημαντικό για τον πολίτη της Ροδόπης», κατέληξε, «να έχει την σιγουριά ότι θα προσφύγει για τα προβλήματα υγείας του σε ένα νοσοκομείο, που του παρέχει ασφάλεια, και φυσικά στο πολύ ορατό μέλλον πλέον σε ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής μας».

Άρης Γιαννακίδης «Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας παρουσιάζεται με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του»

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξέφρασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, που υπογράμμισε πως η Περιφέρεια έχει δεσμευμένη χρηματοδότηση για την κατασκευή όλου του έργου. Ο κ. Γιαννακίδης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η «ανάσχεση των εργασιών δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία, γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί φορείς και ο Υπουργός είχαμε προσδιορίσει αυτόν τον βηματισμό πριν από περίπου έναν χρόνο, μη γνωρίζοντας ότι εμβόλιμα θα προκύψουν εκλογές». «Ένα διαχρονικό λοιπόν αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που έχει σχέση με την παροχή υγείας», συνέχισε, «παρουσιάζεται με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, μετά από συντεταγμένη πορεία της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοικητικής έκφρασης της τοπικής κοινωνίας». Καταλήγοντας ευχαρίστησε το κ. Πεταλωτή, γιατί όπως τόνισε «πήρε την ευθύνη στην υλοποίηση όλου του εγχειρήματος», αλλά και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.