ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης: Να μην ξαναφωναξουμε ως απουσα καμια γυναικα

Η Κυβέρνηση να αποδεχτεί στην πράξη, το τρίπτυχο, ορατότητα, μέτρηση, εξάλειψη μέσω πολιτικών της έμφυλης βίας

Στο αίτημα για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία αναφέρεται σε ανακοίνωσή του η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, λαμβάνοντας αφορμή από τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το τοπικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολήτευσης κατηγορεί για ατολμία την κυβέρνηση , «η οποία και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τους Ποινικούς Κώδικες αρνήθηκε να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία στο δικαιικό μας σύστημα». Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως  «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συμπεριληφθεί η βία με βάση το φύλο, ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να θεσπιστεί μια ολοκληρωμένη οδηγία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης:

«Γυναικοκτονία: Ονόμασέ την, μέτρησέ την, τελείωσέ την!

Ένα σύνθημα που αναδεικνύει τρεις βασικές παραμέτρους-προϋποθέσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της ακραίας έκφρασής της, τις γυναικοκτονίες:

  • Ορατότητα όλων των μορφών της έμφυλης βίας και ιδιαίτερα των γυναικοκτονιών
  • Μέτρησή και ταξινόμησή τους και 
  • Οριζόντιες πολιτικές ώστε να εκλείψει.

Οι Διεθνείς Συμβάσεις αναδεικνύουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως μορφή διάκρισης, η οποία εμποδίζει σοβαρά την ικανότητα τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους σε ισότιμη βάση με τους άνδρες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών
  • το 75% των γυναικών έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό τους βίο
  • το ετήσιο κόστος από την έμφυλη βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 225 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η γυναικοκτονία. Το βασικό κίνητρο μιας γυναικοκτονίας είναι το φύλο του θύματος, αλλά συχνά και η άρνηση συμμόρφωσής του στα πατριαρχικά προτάγματα, άρνηση που επιτάσσει την τιμωρία του με τον πιο ακραίο τρόπο. 

Στην χώρα μας, μέσα στο 2021, ήδη 13 γυναίκες έχουν χάσει την ζωή  τους από χέρι συντρόφου, νυν και πρώην, από χέρι συζύγου. Η πανδημία ανέδειξε την ένταση, την έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας, ως ζώσας καθημερινότητας των γυναικών. Λειτούργησε ωστόσο και ως θρυαλλίδα, ως το φυτίλι που πυροδότησε ένα ντόμινο καταιγιστικών καταγγελιών, από πλευράς γυναικών και θηλυκοτήτων και επιτάχυνε τον βαθμό αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας που φαίνεται να ξυπνάει από ένα λήθαργο αιώνων, από μια σιωπή που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας.

Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το φεμινιστικό κίνημα, σκεπτόμενοι/ες πολίτες είναι ένα βήμα μπροστά από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τους Ποινικούς Κώδικες φάνηκε άτολμη κι αρνήθηκε να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία στο δικαιικό μας σύστημα, παρά το γεγονός ότι πληθώρα φορέων, εκπροσώπων και λειτουργών της Δικαιοσύνης τάχθηκαν υπέρ και παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συμπεριληφθεί η βία με βάση το φύλο, ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να θεσπιστεί μια ολοκληρωμένη οδηγία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Θεωρούμε την νομική αναγνώριση του όρου και στην χώρα μας δίκαιο αίτημα και συμπορευόμαστε με τις φεμινιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και με όλους και όλες που το υπερασπίζονται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχτεί στην πράξη, το τρίπτυχο, ορατότητα, μέτρηση, εξάλειψη μέσω πολιτικών της έμφυλης βίας, για να μην ξαναφωνάξουμε ως απούσα καμιά γυναίκα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.