Συντονισμος η αλλαγη στη διοικηση των περιφερειακων νοσοκομειων;

«Στις πολύ δύσκολες μέρες, που ζούμε, κάνουμε μια προσπάθεια να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών», υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Θρασύβουλος Βεντούρης, διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Βεντούρης είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο Εργαστήρι Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, που θα λάβει χώρα σήμερα στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή. Στο εργαστήριο θα μιλήσουν επίσης οι κ.κ. Ν. Πολύζος, Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ., Κ. Δικαίος, Επίκ. Καθηγητής Δ.Π.Θ., Μ. Χρυσομάλλης, Επίκ. Καθηγητής και Διοικητής ΓΝ Δράμας, Ν. Ραπτόπουλος, Διοικητής ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, Η. Χατζηνέστωρος, Διοικητής ΓΝ Κομοτηνής, Θ. Μπαμπαλίδης, Διοικητής ΓΝ Ξάνθης, Δ. Γούναρης, Διοικητής ΓΝ Αγ. Παύλος, και Δ. Λαζόπουλος, Αν. Διοικητής Διδυμότειχου. Το Εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 6.

Αποκεντρωμένο και αποσυγκεντρωτικό σύστημα

Ο κ. Βεντούρης στην ομιλία του πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα της Περιφερειακής Διοίκησης του ΕΣΥ, θέτοντας το ερώτημα «συντονισμός ή αλλαγή;», προχωρώντας σε μια αναδρομή από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας και πως αυτό πέρασε από διάφορες φάσεις μετάλλαξης. «Η παροχή υπηρεσιών υγείας χρειάζεται άμεσα την κρατική παρέμβαση», τόνισε, «γιατί είναι ένα αγαθό το οποίο διέπεται από κάποιους κανόνες, που καθιστούν απαραίτητους τους οικονομικούς πόρους, την παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικών υπηρεσιών και μάλιστα σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως». «Όπως επίσης δεν μπορεί να μπει σε επίπεδο κανόνων αγοράς», συνέχισε, «διότι ο χρήστης των υπηρεσιών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και από το Σύνταγμα προβλέπεται ότι πρέπει να παρέχονται σε αυτόν υπηρεσίες από το κράτος ίσες σε όλους τους πολίτες και υψηλού επιπέδου. Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους θα πρέπει η παρέμβαση του κράτους να είναι τέτοια έτσι, ώστε να διασφαλίζεται και σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, μια ισορροπία. Αυτή η ισορροπία εκφράστηκε από το 1983 με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, γιατί μέχρι τότε ουσιαστικά δεν υπήρχε σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Ενώ τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησαν τα συστήματά τους, σε εμάς μόνο μετά από την Μεταπολίτευση άρχισαν δειλά-δειλά και εμφανίζονταν κάποιες φωνές, που έλεγαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Βέβαια από το 1983 το Σύστημα έχει υποστεί αρκετές περιπέτειες κι έχει υποβληθεί και σε μεταλλάξεις. Το κύριο ερώτημα ήταν αν το σύστημα θα είναι συγκεντρωτικό, αποκεντρωμένο ή αποσυγκεντρωτικό».

Η διαφορά ανάμεσα στις δυο έννοιες, αποκεντρωμένο- αποσυγκεντρωτικό, είναι ότι στο μεν πρώτο σύστημα οι περιφερειακές διοικήσεις έχουν και τους οικονομικούς πόρους, αλλά και τη δυνατότητα να χαράζουν εκείνες τις πολιτικές υγείας, ενώ στο αποσυγκεντρωτικό σύστημα τις πολιτικές υγείας τις χαράσσει το κέντρο, δηλαδή η κεντρική διοίκηση, με μικρές, πάρα πολύ μικρές δυνατότητες παρεμβολής των περιφερειακών διοικήσεων. Τομή σε όλη αυτήν την υπόθεση έφερε ο Νόμος 2889, σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη, ένας νόμος που καθιέρωνε την αποκεντρωμένη μορφή διαχείρισης του συστήματος, όπου έδινε τη δυνατότητα στις ΔΥΠΕ χάραξης πολιτικής, αλλά και τους οικονομικούς πόρους. Αυτό έγινε το 2001, αλλά το 2005 άλλαξε η κεντρική πολιτική και το σύστημα έγινε αποσυγκεντρωτικό. Σήμερα το βασικό ερώτημα κατά τον διοικητή της ΔΥΠΕ είναι αν απαιτείται αλλαγή ή συντονισμός μέσα στο υπάρχον σύστημα, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Στο ερώτημα αυτό θα κληθούν να απαντήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις του όλοι οι συμμετέχοντες στο σημερινό Εργαστήριο.

«Γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού του οικονομικού, λειτουργικού και διοικητικού χάους, που υπήρχε»

Περαιτέρω, ο κ. Βεντούρης, σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες κι έχουν επιτευχτεί πάρα πολλά εξορθολογισμού του οικονομικού, και λειτουργικού και του διοικητικού χάους, που υπήρχε στο παρελθόν στο ΕΣΥ, και εξέφρασε την άποψη ότι γίνονται αρκετά θετικά βήματα, με απόδειξη, όπως είπε, ότι «και σε επίπεδο ποιότητας αλλά και σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων έχουν γίνει σοβαρές πρόοδοι, χωρίς ουσιαστικά να γίνει «έκπτωση» των παρεχόμενων υπηρεσιών». «Απλώς οι φωνές που κατά καιρούς ακούγονται είναι από ανθρώπους ή από ομάδες ανθρώπων, οι όποιοι ήταν βολεμένοι και δε θέλουν να χαλάσουν τη βολή τους», σχολίασε. Μάλιστα, ενόψει της έναρξης καταβολής οφειλών του ΕΟΠΥΥ μέσα στον τρέχοντα μήνα, όπως προέβλεψε, η ένταση που είχαμε τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη αναμένεται να καταλαγιάσει.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διοικητικής συνένωσης των Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, εκτίμησε ότι γενικότερα αυτού του τύπου οι αλλαγές δε θα επηρεάσουν το ευρύ κοινό, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μια λειτουργική διασύνδεση, όπου δε γίνεται ούτε συγχώνευση, ούτε κατάργηση, ούτε απόλυση εργαζομένων, ούτε περιορισμός δραστηριοτήτων. «Αντίθετα γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης, με περαιτέρω εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αλλά και του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου», τόνισε. Κλείνοντας υποστήριξε πως στην Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, με πυλώνες τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, με την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής αλλά και με την πλήρη στελέχωση των κέντρων υγείας, θα προκύψει ένας από τους καλύτερους υγειονομικούς σχηματισμούς σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.