Συντονισμο για την σωτηρια του παλιου Δικαστικου Μεγαρου θελει ο Δ. Ερελιαδης

«Το δίλημμα είναι ή πέφτει ή θα περάσει στο Δήμο Κομοτηνής για να φτιαχτεί»

Προχωρημένες οι επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να μπορέσει να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της παραχώρησης στο Δήμο Κομοτηνής

Το θέμα του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου, υπάρχει εδώ και 20 χρόνια, από τη στιγμή που παραδόθηκε το καινούριο και μετακινήθηκαν όλα τα δικαστήρια στο καινούριο τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης στο περιθώριο του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς. Κατά καιρούς έρχεται στην επιφάνεια, όμως στο μεταξύ το κτίριο συνεχίζει να απαξιώνεται, και τα τελευταία χρόνια υπάρχει το γνωστό αίτημα του Δήμου Κομοτηνής, να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να γίνει η συντήρησή και επισκευή του.

Ο κ. Ερελιάδης είχε μεταβεί τον Μάρτιο του 2022 στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, όπου είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου. Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε πως δεν θα είχε πρόβλημα να δοθεί το κτίριο για χρήση στο Δήμο, όπως έχει γίνει και με την Τσανάκλειο. Όμως υπάρχει ένα ζήτημα, με την αρνητική γνωμοδότηση που είχε δώσει η επιτροπή διαχείρισης, λειτουργίας και διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, η οποία απαρτίζεται κυρίως από δικαστικούς λειτουργούς, όταν είχε κάνει για πρώτη φορά την αίτηση παραχώρησης ο Δήμος Κομοτηνής.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Δικαστικού Συλλόγου, όταν δημιουργήθηκε το νέο Δικαστικό Μέγαρο, το παλιό κτίριο προοριζόταν για δικαστική χρήση, όπως γραφεία ή και αίθουσες συνεδριάσεων, για αυτό και η επιτροπή είχε την αρνητική στάση, που ενώ ως γνωμοδότηση δεν δέσμευε το ΤΑΧΔΙΚ, αποτέλεσε κώλυμα για το θέμα της παραχώρησης στο Δήμο τότε.

Συνεχείς επαφές για το κτίριο

Έτσι λοιπόν ο κ. Ερελιάδης, μετά την επίσκεψη στον κ. Τσιάρα τον Μάρτιο, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη με τον οποίο συμφώνησε πως ο μόνος τρόπος για να σωθεί το κτίριο ήταν να μπει σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του Δήμου.

Στη συνέχεια είχε επαφές με τον πρόεδρο των Εφετών, που προΐσταται αυτή τη στιγμή της επιτροπής διαχείρισης, λειτουργίας και διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, σε μία από τις οποίες συμμετείχε και ο Δήμαρχος.

Παρόλο που υπάρχει ακόμα η σκέψη για ανακαίνιση από το ΤΑΧΔΙΚ για δικαστική χρήση, φαίνεται πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ερελιάδη, πως η τρέχουσα σύνθεση της επιτροπής έχει μια πιο θετική προσέγγιση στο θέμα της παραχώρησης, και πως αν χρειαστεί νέα γνωμοδότηση -υπέρ αυτή τη φορά της παραχώρησης-, αυτή θα μπορεί να δοθεί προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή το ΤΑΧΔΙΚ.

Οι επαφές θα συνεχιστούν, με στόχο να προχωρήσει το συντομότερο η διαδικασία, γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «το δίλημμα είναι ή πέφτει, ή θα περάσει στο Δήμο Κομοτηνής για να φτιαχτεί».

Άλλωστε παρόλο που δεν έχουν πρόβλημα με την παρέμβαση να γίνει από το ΤΑΧΔΙΚ, το Υπουργείο αυτή τη στιγμή αναζητά κονδύλια για την συντήρηση των εν ενεργεία δικαστικών κτιρίων και τη δημιουργία νέων σε περιοχές που τα χρειάζονται, έτσι η προσφορότερη λύση για το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο θα ήταν να επισκευαστεί μέσω προγράμματος από το Δήμο.

Απαραίτητος ο συντονισμός

«Σε αυτή την υπόθεση πρέπει να αφήσουμε το εγώ και να πιάσουμε το εμείς, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε και να βρεθεί μια λύση σε αυτή την υπόθεση» σημείωσε, τονίζοντας πως οι πρωτοβουλίες των πολιτικών φορέων είναι μεν καλές, όμως έχουν γίνει αποσπασματικά στο παρελθόν χωρίς μέχρι στιγμή αποτέλεσμα.

«Σκοπός είναι να κάνουμε κάτι συντονισμένα όλοι μαζί» ανέφερε, και αν η γνώμη του Προέδρου των Εφετών αλλά και της Επιτροπής είναι θετική, η επόμενη κίνηση θα είναι να κατέβουν μαζί με τον κ. Γκαράνη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, και να θέσουν επί τάπητος την παραχώρηση, που από τη στιγμή που το Υπουργείο δεν μπορεί να διαθέσει τα κονδύλια για συντήρηση και επισκευή, θεωρεί πως είναι μονόδρομος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.