Συνθετες λυσεις και συνεργασια χρειαζεται το Δημογραφικο προβλημα στην Ελλαδα

Κωνσταντίνος Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας ΔΠΘ

«Το  δημογραφικό  πρόβλημα δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης∙ είναι  πεδίο  σύνθεσης, συμμετοχής, συνεργασίας»

«Αν δεν αλλάξουμε την κοινωνία μας, αν δεν αλλάξουμε τον τόπο μας, αν δεν δούμε μια καλύτερη μέρα, αν δεν είμαστε πιο αισιόδοξοι για το αύριο, δεν πρόκειται να βγούμε λύση στο δημογραφικό  πρόβλημα»

Ολιστική προσέγγιση, που θα αφορά την στήριξη της οικογένειας συνολικά και για όλα τα χρόνια ανάπτυξης ενός παιδιού, χρειάζεται για να αναστραφεί η δημογραφική κάμψη που παρατηρείται στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνο Ζαφείρη.

Ο κ. Ζαφείρης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, τόνισε πως ενώ τα επιδόματα που έχουν θεσπιστεί το τελευταίο διάστημα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται ευρύτερες αλλαγές, και όχι μόνο οικονομικές, που θα οδηγήσουν σε οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

Πολύπλοκη η φύση του δημογραφικού

Το Δημογραφικό θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα, τόνισε ο κ. Ζαφείρης, γιατί είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα, με πολύπλοκη φύση και πολλές παραμέτρους.

Με δεδομένο ότι η γέννηση των παιδιών είναι δικαίωμα, όχι υποχρέωση, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θέλουμε την πατρίδα μας στο μέλλον και τι πρέπει να προσφέρουμε στους ανθρώπους για να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, τόνισε, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αν και τα επιδόματα που δίνονται, ενώ είναι απαραίτητα για την στήριξη της ελληνικής οικογένειας, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, δύσκολα θα είναι κίνητρο για να αποκτήσει κάποιος παιδί.

Χρειάζεται όμως και μια πιο συγκροτημένη, βαθύτερη πολιτική η οποία αφορά όλους τους τομείς του βίου μας και τον τρόπο που είναι διαρθρωμένη η κοινωνία μας.

Η υψηλή  ανεργία των νέων, η μεγάλη ηλικία που φεύγουν από το σπίτι, η ακρίβεια, ειδικά στις  παιδικές τροφές, τα  έξοδα  ανατροφής των παιδιών με δραστηριότητες, με φροντιστήρια, κλπ είναι ζητήματα που απασχολούν κάποιον που θέλει να αποκτήσει παιδιά, και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται με μαγικό ραβδάκι, αλλά αποτελούν εγχειρήματα σε ορίζοντα εικοσιπενταετίας.

Υψηλό το κόστος ανατροφής

Οι προβολές που έχουν κάνει για το μέλλον δείχνουν ότι μειωνόμαστε κάθε χρόνο, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα και στα πλαίσια  μιας εθνικής στρατηγικής που να  έχει συνέπεια  και συνέχεια. «Το  δημογραφικό  πρόβλημα δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι  πεδίο  σύνθεσης, συμμετοχής, συνεργασίας» σημείωσε.

Για αυτό και θα πρέπει το σύνολο της κοινωνίας να συζητήσει και να βάλει στα σκαριά μια μεσομακροπρόθεσμη πολιτική, ξεκινώντας από τα πιο βασικά  πράγματα,  όπως για παράδειγμα το πώς  θα στηρίξουμε τους νέους, αναπτύσσοντας αποτελεσματικές πολιτικές.

Τα βήματα που έχουν γίνει λοιπόν, δεν επαρκούν, ιδιαίτερα όταν κάποιος αναλογιστεί το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού, που γίνεται δυσβάσταχτο όσο ανεβαίνει ο αριθμός τους.

Πρόβλημα και οι δημογραφικοί παράγοντες

Ένα ακόμα ζήτημα είναι οι δημογραφικοί παράγοντες: Οι γυναίκες γεννούν  κατά μέσο  όρο τα παιδιά  τους  σε ηλικία που  έχει ξεπεράσει τα 31 έτη, ενώ δεν είναι εναρμονισμένος ο εργασιακός βίος με τον κοινωνικό βίο. Τα πράγματα είναι καλύτερα στον δημόσιο τομέα από τον ιδιωτικό, όπου υπάρχει έλλειμα υποδομών, με το βάρος να επωμίζονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες, όταν υπάρχουν.

Μια ιδέα που κατέθεσε ο κ. Ζαφείρης είναι να αλλάξει η δομή του σχολείου και να γίνει, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη, μέχρι τις 5 το απόγευμα, όπου ο μαθητής διαβάζει, κάνει τις εργασίες του και μετά πάει στο σπίτι και παίζει ή ασχολείται με κάτι άλλο.

Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, όμως αυτές έχουν κόστος και η Ελλάδα δεν έχει χρήματα για  να  εφαρμόσει μια μεγάλη  βεντάλια κοινωνικής πολιτικής. Ακόμη και αν υπήρχαν οι πόροι, υπάρχει το ζήτημα σε ποιους θα εφαρμοστεί η κοινωνική πολιτική, λόγω των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον

Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι να δημιουργηθεί το περιβάλλον, πρωτίστως κοινωνικό και  οικονομικό, που θα μπορέσει  να πείσει μια  οικογένεια για να αποκτήσει  πολλά  παιδιά, που αφορά και το εισόδημα, αλλά και την ποιότητα της ζωής.

«Ζούμε στην  Κομοτηνή, την ξέρουμε καλά  αυτή την  πόλη.  Τι προσφέρει αυτή η πόλη  στα μικρά παιδιά; Τίποτα. Τι προσφέρει αυτή η πόλη  στους γονείς; Τίποτα. Στους ηλικιωμένους;» αναρωτήθηκε ο κ. Ζαφείρης, αγγίζοντας μια διάσταση του δημογραφικού προβλήματος που συνήθως αγνοείται, αυτό της τρίτης ηλικίας. Γιατί θα πρέπει να μην μείνουν στο περιθώριο, αλλά να αποτελέσουν ενεργό μέρος της ζωής του τόπου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, ενώ θα δημιουργηθούν και προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγειονομικής κάλυψης ενός βαθμιαία γηράσκοντος πληθυσμού, που ζει για ακόμα περισσότερα χρόνια.

Στην πραγματικότητα  για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα  χρειάζεται να ασχοληθεί με αυτό όλη  η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, η  κοινωνία  των πολιτών και  οι ειδικοί  επί  του θέματος, αλλά και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο  διάσωσης του ελληνικού  πληθυσμού για να μετριάσουν, αν όχι λύσουν, το πρόβλημα.

Δύο Ελλάδες

Το πρόβλημα όμως έχει και γεωγραφικές παραμέτρους, μιας και ο κ. Ζαφείρης τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε δυο  Ελλάδες, την Ελλάδα των μεγάλων αστικών κέντρων και την Ελλάδα της περιφέρειας. Η  Ελλάδα της περιφέρειας, σημείωσε, έχει ερημώσει, άρα πρέπει να επιτευχθεί μια ορθολογική περιφερειακή ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη και τον πρωτογενή τομέα, ώστε να συγκρατήσουν τους ανθρώπους στα μέρη που γεννιούνται. 

Η ελληνική περιφέρεια  είναι πιο γηρασμένη  από  τα αστικά  κέντρα ως αποτέλεσμα  της άνισης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  Πριν  πολλά  χρόνια είχε κάνει μια έρευνα  στα χωριά  του Έβρου, και σε ορισμένα ο πιο  νέος  ήταν 75 χρονών, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε, μιας και δεν υπάρχει μέλλον σε αυτές τις περιοχές, και αυτό δεν θεωρεί πως μπορούν να το αλλάξουν οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Το δημογραφικό αντανακλά όλα τα προβλήματα που  υπάρχουν στον τόπο, σημείωσε, η δημογραφία του οποίου δεν είναι άσχετη με το περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνονται οι διάφοροι δημογραφικοί  δείκτες. «Αν δεν αλλάξουμε την κοινωνία μας, αν δεν αλλάξουμε τον τόπο μας, αν δεν δούμε μια καλύτερη μέρα, αν δεν είμαστε πιο αισιόδοξοι για το αύριο, δεν πρόκειται να βγούμε λύση στο δημογραφικό  πρόβλημα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.