«Συννεφα» λογω κενων, καθ’ οδον προς το «πρωτο κουδουνι»

Νεκτάριος Δαπέργολας:«Πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές»

Το «πρώτο κουδούνι» στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας πρόκειται να χτυπήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες. Η αβεβαιότητα, όμως, που επικρατεί γύρω από την εξασφάλιση κονδυλίων για την έγκαιρη πρόσληψη και τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία, δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ομαλοποίηση της διδακτικής διαδικασίας σε όλα τα σχολεία, στις δύο βαθμίδες και σε όλες τις τάξεις. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, που τα προηγούμενα χρόνια συνηθιζόταν να γίνεται σταδιακά μέχρι και τα μέσα της σχολικής χρονιάς, ενδέχεται φέτος να αποβεί περαιτέρω χρονοβόρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του διδακτικού έργου.
 

«Τα τωρινά δεδομένα συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα»

 
Για το θέμα μίλησε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης, κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από την ανοργανωσιά, που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης, παραμονές πλέον της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. «Πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές όσον αφορά τα κενά», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «αρκετοί συνάδελφοι έχουν βγει στη σύνταξη και έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη πρόνοια για την κάλυψη των κενών, που αφήνουν». «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τεράστια προβλήματα», συνέχισε, «είχαμε καταφύγει μέχρι και στον εισαγγελέα ως ΕΛΜΕ Ροδόπης, και φτάναμε σε ένα σημείο τα κενά να καλύπτονται μερικώς κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος, γιατί έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο Υπουργός Παιδείας ότι δε θα γίνουν διορισμοί και ότι θα γίνουν πολύ λίγες προσλήψεις αναπληρωτών. Επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την αναπλήρωση, που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ, κάτι που επίσης παραμένει μέχρι στιγμής στον αέρα. Αυτά όπως αντιλαμβάνεστε συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε τεράστιο ζήτημα με τα κενά. Βέβαια, ακριβή στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό τους θα έχουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνει το επόμενο ΠΥΣΔΕ. Τότε θα έχουμε ακριβή εικόνα των κενών στις σχολικές μονάδες του νομού Ροδόπης, αλλά αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι είναι  θα πρόβλημα πιο οξυμένο από εκείνο των προηγούμενων ετών».
 
 

«Δε γίνεται να μετακυλίεται συνέχεια το βάρος και η ευθύνη στις πλάτες των εκπαιδευτικών, ενώ και η αύξηση του ωραρίου δεν λύνει κάποιο πρόβλημα»

Ο κ. Δαπέργολας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας για την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, πρόθεση που έχει ήδη καταδικαστεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. «Δεν γίνεται να μετακυλίεται συνέχεια το βάρος και η ευθύνη στις πλάτες ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν και μάλιστα δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», υπογράμμισε. «Θυμίζω ότι πάρα πολλοί καθηγητές ζουν σε άλλες πόλεις», επισήμανε, «γιατί και οι μεταθέσεις δεν γίνονται πια, κι επομένως συντηρούν δύο σπίτια, με μισθούς που ξεκινούν από 750 ευρώ, γιατί ένας νεοδιόριστος καθηγητής δεν παίρνει παραπάνω». «Άλλωστε η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών δε λύνει κάποιο πρόβλημα», συνέχισε, «αλλά δημιουργεί πιο μεγάλο «μπάχαλο» στους προγραμματιστές των ωρολογίων προγραμμάτων. Γιατί, αν αυξηθεί το ωράριό μου κατά δύο ώρες, θα πρέπει να το καλύψω πηγαίνοντας σε άλλα σχολεία. Όμως δεν μπορείς να γυρίσεις 5-6 σχολεία, για να το πετύχεις αυτό. Έτσι προκαλείται μια κατάσταση σύγχυσης».

«Όταν ξεκινάει η χρονιά και δεν υπάρχουν κεφαλές στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τότε υπάρχει ένα θέμα»

 
Ένα άλλο δείγμα της ανοργανωσιάς, που διέκρινε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ αναφορικά με τις ενέργειες του Υπουργείου, είναι και το γεγονός ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τις διευθύνσεις εκπαίδευσης ουσιαστικά ακέφαλες. Και τούτο, διότι οι εκλογές των νέων διευθυντών εκπαίδευσης μετατέθηκαν από το καλοκαίρι, που ήταν προγραμματισμένες, για τις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. «Όταν ξεκινάει η χρονιά και δεν υπάρχουν κεφαλές στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τότε υπάρχει ένα θέμα», σχολίασε ο κ. Δαπέργολας, για να παρατηρήσει ότι «υπάρχει λοιπόν ευρύτερο οργανωτικό ζήτημα στα σχολεία».

«Με όλα αυτά που συνέβησαν φέτος βλέπουμε ένα γενικό «μούδιασμα» και δεν ξέρω ποιο είναι τελικά το «σημείο βρασμού» του κλάδου μας»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προβεί σε κινητοποιήσεις ο κλάδος των εκπαιδευτικών, ο κ. Δαπέργολας σημείωσε ότι η ΟΛΜΕ δηλώνει έτοιμη προς την κατεύθυνση αυτή, εφόσον δεν επιλυθεί το ζήτημα των προσλήψεων και της κάλυψης των κενών, δήλωσε όμως την επιφύλαξή του σχετικά με το κατά πόσον ο κλάδος θα ανταποκριθεί ικανοποιητικά και θα υποστηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις. «Γατί φέτος, με όλα αυτά που συνέβησαν», εξήγησε, «βλέπουμε ένα γενικό «μούδιασμα», μια παθητικότητα και δεν ξέρω ποιο είναι τελικά το «σημείο βρασμού» του κλάδου μας, για να δούμε πότε θα αντιδράσει». «Τα τελευταία χρόνια υφίσταται μια πολύ μεγάλη μείωση του εισοδήματός του, που πλέον έχει φτάσει στο 40-45%», προσέθεσε, «όμως αυτό εξελίσσεται λίγο-λίγο, ώστε κάποιοι να είναι και ανακουφισμένοι που δεν χάνουν και τη δουλειά τους, κάτι όμως που δεν είναι λογικό».

«Θετική η συμμετοχή των καθηγητών στην επιλογή διευθυντών, αλλά…»

Ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ και ως μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου που ασχολήθηκε με τις υποψηφιότητες για τις διευθύνσεις των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατέθεσε στον «ΠτΘ» την άποψή του αναφορικά με την καινοτόμα φέτος διαδικασία της έκθεσης των υποψηφίων στην κρίση των εκπαιδευτικών των σχολείων τους και του συνυπολογισμού του αποτελέσματος της εκλογικής διαδικασίας στην τελική επιλογή των διευθυντών. «Ότι αντικαταστάθηκε η συνέντευξη από τη συμμετοχή των καθηγητών ήταν ένα θετικό γεγονός», σημείωσε, επισημαίνοντας όμως ότι «και η συμμετοχή κάποιων σε εκλογές χρειάζεται μια ωρίμανση». «Θα πρέπει να ψηφίζουν οι συνάδελφοι με γνώμονα το καλό του σχολείου και όχι με άλλα κριτήρια», τόνισε, «πράγμα που κάπου το είδαμε και κάπου δεν το είδαμε». «Νομίζω όμως ότι θα ωριμάσουν τα πράγματα, αν συνεχιστεί, αλλά καταρχάς ήταν θετικό βήμα», κατέληξε.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.