Συνεργασια ΤΕΦΑΑ με ΚΑΠΗ Κομοτηνης και Ιασμου για την αποτροπη των πτωσεων ηλικιωμενων

Το 25% των ατόμων της τρίτης ηλικίας βιώνουν τουλάχιστον ένα περιστατικό πτώσης κάθε χρόνο

Νίκος Αγγελούσης

«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ωφελήσουν το σύνολο των ατόμων τρίτης ηλικίας, τόσο της τοπικής μας κοινωνίας όσο και όλης της χώρας»

Συνεχίζεται η καταγραφή των ατόμων τρίτης ηλικίας, στα ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής και του Ιάσμου, που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΑΣΠiΔΑ, που έχει σαν στόχο να περιορίσει τις συνέπειες των πτώσεων, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 25% των ατόμων της τρίτης ηλικίας βιώνουν τουλάχιστον ένα περιστατικό πτώσης κάθε χρόνο. Στην ηλικία των 80 ετών και άνω το ποσοστό των ηλικιωμένων που πέφτει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο αυξάνεται στο 50%. Οι πτώσεις αυτές, έχουν ως συνέπεια τη μείωση της κινητικότητας και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας του ατόμου της τρίτης ηλικίας, ενώ αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτων λόγω τραυματισμού, σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.

Για να μπορέσουν να ανατραπούν αυτές οι στατιστικές, χρειάζεται καταγραφή, αξιολόγηση των ατόμων τρίτης ηλικίας, και στη συνέχεια παρέμβαση για την ανάσχεση των παραγόντων που προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Για αυτό και το ΔΠΘ, σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ, υλοποιεί το ερευνητικό έργο με τίτλο «Μελέτη, Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Υλοποίηση ενός Ολιστικού Συστήματος για την Αναβάθμιση της Ποιότητας ζωής και της Δραστηριότητας των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας (ΑΣΠiΔΑ)», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Συρακούλη, για την ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου με στόχο την υποβοήθηση και την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων, αναπτύσσοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα για την ενίσχυση της ενεργού γήρανσης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής μέσα σε ένα έξυπνο σπίτι, μειώνοντας σημαντικά το κόστος για την πολιτεία και αποσκοπώντας στην πρόβλεψη και πρόληψη έναντι της αποκατάστασης.

Σύστημα αποτροπής των πτώσεων

Για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, το Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής και Άθλησης (Ε.Φ.Α.Α.) του Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ. συμμετέχει στο έργο σε συνεργασία με Εργαστήρια των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Δ.Π.Θ.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του ΤΕΦΑΑ Καθηγητή κ. Νικόλαο Αγγελούση, θα εντοπίσουν τις κρίσιμες παραμέτρους της καθημερινότητας των ατόμων της τρίτης ηλικίας που σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου για πτώση, θα αναπτύξουν κινησιολογικά μοντέλα συμπεριφοράς που προβλέπουν την πιθανότητα πτώσης, και θα τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων σωματικής άσκησης και εκπαίδευσης για βελτίωση της ευστάθειας στην πρόληψη των πτώσεων στην τρίτη ηλικία.

«Επειδή δεν μπορούμε να ελέγχουμε συνέχεια τον πληθυσμό, θελήσαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα με αισθητήρες» σημείωσε, που θα καταγράφει παραμέτρους της καθημερινής δραστηριότητας των συμμετεχόντων, προκειμένου να αναζητηθούν παράγοντες που σχετίζονται με την ικανότητα ισορροπίας και την πιθανότητα να συμβεί κάποια πτώση, και ανάλογα με αυτό θα συστήνει άσκηση.

Αν δε συμβεί η πτώση, θα ενημερώνονται ΕΚΑΒ και οικογενειακός γιατρός, ώστε να γίνεται ενδελεχής έλεγχος, αλλά και να αποφεύγονται φαινόμενα που ηλικιωμένοι μένουν πεσμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν βρεθούν.

Κάλεσμα σε όλους τους ηλικιωμένους

Για αυτό σε πρώτη φάση έχουν κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους ηλικιωμένους για την καταγραφή των στοιχείων τους, επιθυμώντας να συγκεντρώσουν 300 άτομα για την αρχική αξιολόγηση.

Ξεκίνησαν φυσικά από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής, και την ενθουσιώδη συμμετοχή των ίδιων των ηλικιωμένων, με μετρήσεις και στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιάσμου, με τον κ. Αγγελούση να τονίζει πως η συμβολή όλων τους είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Όταν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, και ολοκληρωθούν οι πρώτες μετρήσεις, θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο της μελέτης, που θα περιλαμβάνει 20 άτομα από κάθε κατηγορία: 20 άτομα που πέφτουν συχνά, 20 άτομα που πέφτουν το πολύ μια φορά το χρόνο, και 20 άτομα που δεν πέφτουν καθόλου.

Μετρήσεις σε εργαστηριακές συνθήκες

Στα άτομα αυτά θα γίνει εργαστηριακή αξιολόγηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την ευστάθειά κατά τη στάση ή την κίνηση, σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον οικίας που θα δημιουργηθεί εντός του Εργαστηρίου του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ., όπου θα γίνει η καταγραφή των στοιχείων με τους εργαστηριακούς αισθητήρες, ενώ θα δοκιμαστούν και πιο απλοί αισθητήρες, οι οποίοι όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός εργαστηρίου.

Στο τρίτο στάδιο της έρευνας θα εφαρμοστούν εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης και επανεκπαίδευσης της ικανότητας της ισορροπίας κατά την εκτέλεση καθημερινών οικιακών δραστηριοτήτων, σε όσους συμμετέχοντες τεκμηριωθεί εργαστηριακά ο μέτριος ή υψηλός κίνδυνος για πτώση, με στόχο τη σημαντική μείωση της πιθανότητας για πτώση.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Αγγελούσης, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να κάνουν ένα πρωτότυπο, για να δοκιμαστεί εκτός εργαστηρίου, ώστε να δουν αν τα θεωρητικά τους ευρήματα, μπορούν να εφαρμοστούν και εκτός αυτού.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ωφελήσουν το σύνολο των ατόμων τρίτης ηλικίας, τόσο της τοπικής μας κοινωνίας όσο και όλης της χώρας» ανέφερε.

Ανοιχτές θέσεις και για ερευνητές στο πρόγραμμα

Το εργαστήριο ελπίζει πως θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα 300 άτομα από την περιοχή μας, μιας και θα είναι απλούστερη η μετάβαση στο χώρο του εργαστηρίου στο πανεπιστήμιο.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής και Άθλησης, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2531039733, 2531039734, για να κλείσουν ραντεβού για την μέτρησή τους.

Τέλος σημείωσε πως το έργο δίνει την ευκαιρία σε νέους ερευνητές να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις ερευνητικές τους ικανότητες για αυτό και προσφέρει θέσεις για έρευνα με υψηλή υποτροφία, σε κατόχους διδακτορικό στους τομείς τόσο των θετικών επιστημών είτε μηχανικών και πληροφορικής, αρκεί να έχουν εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων.

Μάλιστα ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις στην ομάδα του πανεπιστημίου, και κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να καλέσει στα προηγούμενα τηλέφωνα του εργαστηρίου, ή να επικοινωνήσει με τον ίδιο στο [email protected].

Συμμετέχουν με χαρά τα μέλη των ΚΑΠΗ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, σημείωσε πως δεν είναι τόσο γνωστό το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούν οι πτώσεις στην κοινωνία.

Για αυτό συμμετείχαν με χαρά σε αυτή την προσπάθεια, μέσω των ΚΑΠΗ και των ΚΕΦΟ στους οικισμούς, για τις μετρήσεις αρχικά αλλά και για τις άλλες δράσεις στη συνέχεια, ώστε να εντοπιστούν οι πολλαπλές αιτίες των πτώσεων.

«Θα βοηθήσει πολύ την τοπική κοινωνία, και θα βγάλουμε συμπεράσματα που θα είναι σημαντικά» ανέφερε, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον είναι σημαντικό από τα μέλη τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.