Συνεργασια για την ενισχυση της Θρακης απο ΔΠΘ και ΣΕΒ

Ενίσχυση της έρευνας, της διασύνδεσης των αποφοίτων με την αγορά αλλά και στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Θράκη θέλουν οι δύο πλευρές

Την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) αλλά της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ευρύτερα, καθώς και την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας αλλά και τη διασύνδεση των μελών και των αποφοίτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την αγορά εργασίας θέλουν να προωθήσουν Σύνδεσμος και Δημοκρίτειο, με το συμφωνητικό συνεργασίας που υπέγραψαν την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Μέσα από αυτό θα σχεδιαστούν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης από το ΔΠΘ, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων, ιδιαίτερα των ψηφιακών και θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ενώ θα υλοποιηθούν και προγράμματα καινοτομίας για νεοφυείς και υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Παράλληλα προβλέπεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών του ΔΠΘ σε επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ, αλλά και η συνεισφορά του Συνδέσμου στο έργο του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΔΠΘ.

Επιπλέον θα υπάρξει ακαδημαϊκή έρευνα για θέματα που αφορούν κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα, ενώ θα μπορούν να εκπονηθούν μελέτες και αναλύσεις για τις επιχειρήσεις.

Τέλος προβλέπεται η διασύνδεση και η δικτύωση με την αγορά εργασίας, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Καλύτερες προοπτικές για το ΔΠΘ

Το συμφωνητικό συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης από την πλευρά του Πανεπιστημίου, και ο Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, παρουσία των Αντιπρυτάνεων του ΔΠΘ και μελών κλιμακίου του Συνδέσμου που επισκέπτονταν την περιοχή.

Μετά την υπογραφή ο Πρύτανης καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Συνδέσμου λέγοντας πως πρόκειται για ένα κορυφαίο φορέα επιχειρηματικότητας που απαριθμεί περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη αλλά κυρίως στην διάθεση των μελών ΔΕΠ, των ερευνητών και των φοιτητών του Πανεπιστημίου σε καλύτερες προοπτικές έρευνας, κυρίως της εφαρμοσμένης» τόνισε ο κ. Πολυχρονίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα είναι εξίσου σημαντικό για τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ.

Αφού αναφέρθηκε στους στόχους του συμφωνητικού συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα που θα μπορέσει να προκύψει από αυτή την επαφή, ο κ. πρύτανης ευχαρίστησε τα μέλη του ΣΕΒ για την παρουσία τους, αλλά και τους αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ για την προσπάθεια που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη

Την σημασία της υπογραφής αυτού του πολύ σημαντικού συμφώνου με το ΔΠΘ τόνισε και ο κ. Βιδάλης, επισημαίνοντας πως είναι πολύ πρακτικό για τα μέλη τους γιατί συνεχίζει και την περιφερειακή τους ανάπτυξη, κάτι πολύ σημαντικό, αλλά και γιατί τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργάζονται για να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή γνώσης, τη μεταφορά τεχνολογίας και τις σύγχρονες δεξιότητες στους νέους ανθρώπους, σε μια σύνθεση της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής πρακτικής.

«Πολύ σημαντική είναι και η έρευνα, που θα πρέπει να συνδυάζεται με την πράξη την αγορά και την επιχειρηματικότητα, και έτσι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη όλης της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, και έτσι και της χώρας» ανέφερε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τις πρυτανικές αρχές που βάζουν μπροστά αυτό το σημαντικό εγχείρημα.

Ενδεικτικές δράσεις που θα υπάρξουν μέσω της συμφωνίας

Στο συμφωνητικό περιλαμβάνονται και μια σειρά από ενδεικτικές δράσεις για κάποια από τα προγράμματα.

Έτσι για το πρόγραμμα «Διασύνδεση με Βιομηχανία», οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ μέσω του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και του Γραφείου Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ ανακοινώνουν προσφερόμενες θέσεις πρακτικής και ακολουθείται η θεσμοθετημένη διαδικασία επιλογής φοιτητών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, με τις θέσεις πρακτικής να δύναται να είναι αμειβόμενες.

Επιπλέον προβλέπεται η συνεργασία του ΣΕΒ με το Γραφείο Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ. για τη δημοσίευση θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων – μελών του προς του φοιτητές/αποφοίτους του Δ.Π.Θ., η διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και προσκεκλημένες διαλέξεις στελεχών επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ στο πλαίσιο μαθημάτων ή άλλων εκδηλώσεων σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του Δ.Π.Θ.

Όσο για το Πρόγραμμα «Εφαρμοσμένη Διδακτορική Έρευνα», που στοχεύει στην διασύνδεση της διδακτορικής έρευνας στο Δ.Π.Θ. με τις ανάγκες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒ μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, το ΔΠΘ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Ιδρύματος, μπορεί να προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων σε ερευνητική θεματολογία, ακολουθώντας την προβλεπόμενη από τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι Υποψήφιοι Διδάκτορες μαζί με μέλος ΔΕΠ του ΔΠΘ και σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ υποβάλουν προς αξιολόγηση ερευνητικό σχέδιο, με τις προτάσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία μέχρι του αριθμού των διαθέσιμων υποτροφιών να χρηματοδοτούνται.

Τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έως έξι Υποψήφιοι Διδάκτορες, με την χρηματοδότηση να καλυφθεί κατά 50% από την επιχείρηση και 50% από το ΔΠΘ. Ο αριθμός των υποψηφίων κατά τους επόμενους κύκλους του προγράμματος θα προκύπτει βάσει συνεννόησης των δύο πλευρών.

Η διάρκεια της διδακτορικής διατριβής ορίζεται έως τέσσερα έτη. Ενδεικτικές θεματικές περιοχές ενδιαφέροντος του Προγράμματος περιλαμβάνουν: ψηφιακό μετασχηματισμό και θέματα αιχμής στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διοικητική Επιστήμη και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, Στατιστική και Επιχειρηματική Αναλυτική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική επιστήμη, Οικονομικά, Μάρκετινγκ στην ψηφιακή εποχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.