Συνειδηση εχει γινει η διατηρηση των παραδοσιακων ποικιλιων στην Κομοτηνη

Πάνω από 30 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας μοιράστηκαν από μαθητές στην 22η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες

Πάνω από 30 διαφορετικές ποικιλίες σπορόφυτων από ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες μοιράστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Απριλίου στην αυλή του θερινού ΔΗΠΕΘΕ από μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Πρόκειται για την 22η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες, που διοργάνωσαν οι σπορίτες Ροδόπης (μέλος του δικτύου Σιτώ), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και ο Δήμος Κομοτηνής, και στην οποία συμμετείχαν τα Δημοτικά σχολεία: 9ο, 2ο, 4ο, 5ο, 6ο Κομοτηνής, Διαπολιτισμικό Ιάσμου, Ν. Σιδηροχωρίου, Ξυλαγανής, τα Νηπιαγωγεία: 11ο Κομοτηνής,1ο Σαπών, Γρατινής, τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία: 1ο, 4ο Κομοτηνής, Ιάσμου, Σαπών, τα Γυμνάσια: 2ο, 4ο, 5ο, Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής (ΕΝΕΕΓΥΛ) τα Λύκεια:1ο Ε.Κ., 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής, Διαπολιτισμικό Σαπών, 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, ΕΕΕΕΚ, ΣΔΕ Κομοτηνής, Σύλλογος ΑΜΕΑ Άγιοι Θεόδωροι και η σχολή μουσικής Νότα.

Στόχος τους είναι, όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιούν την εκδήλωση, να διαδώσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, τόνισε εκ μέρους των σποριτών ο κ. Νίκος Δομπάζης, τονίζοντας πως θέλουν αυτές οι ποικιλίες να μπουν στα χωράφια και στους κήπους και να αρχίσουν πάλι να καλλιεργούνται. Έτσι ο καθένας θα μπορεί να έχει νόστιμο φαγητό στο τραπέζι του, αλλά και υγιεινό, παίρνοντας τα διαφορετικά συστατικά που χρειάζεται.

Ο κ. Δομπάζης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι φέτος πέρα από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, συμμετέχουν και πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τη Δράμα, όπου οι σπορίτες έδωσαν σπόρους και αυτοί ανταπέδωσαν συμμετέχοντας στην εκδήλωση με τα σπορόφυτά τους.

Θεωρεί πάντως πως ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την εκδήλωση, αλλά και την καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών, δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή φέτος να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι.

Την ίδια ώρα είναι ευχάριστη η συμμετοχή τόσων παιδιών, που έμαθαν πως να καλλιεργούν και να φροντίζουν τα φυτά, και αύριο θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.