Συνεχως αυξανομενες οι αναγκες που καλυπτουν οι κοινωνικες υπηρεσιες του Δημου Κομοτηνης

Γιάννης Μουρτίδης: «Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα πρέπει να είναι κοντά στους δημότες του, όποιο και αν είναι το οικονομικό κόστος»

Σημαντική ενίσχυση σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, τόσο μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και ιδίων πόρων δίνει ο Δήμος Κομοτηνής, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Θεμάτων κ. Γιάννη Μουρτίδη, ο οποίος, με αφορμή πρόσφατη ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννη Λεβέντη, έκανε ένα ενδεικτικό απολογισμό των ενεργειών της Κοινωνικής Υπηρεσίας, του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής.

Τα στοιχεία που παρέθεσε από την Κοινωνικής Υπηρεσία αφορούν το διάστημα μέχρι και τον Σεπτέμβρη, ενώ για το Κέντρο Κοινότητας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι δομές που ανήκουν στη διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, σημείωσε ο κ. Μουρτίδης, χωρίς να αυτοπροβάλλονται, κάνοντας το αυτονόητο, να εργάζονται για τους Δημότες.

Και ενώ δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένα ονόματα, λόγω προσωπικών δεδομένων, ο Αντιδήμαρχος θεωρεί πως οι αριθμοί δίνουν την πραγματική εικόνα της λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε συνάδερφό του Δημοτικό Σύμβουλο να τα παραθέσει πιο λεπτομερώς εντός της υπηρεσίας.

Στα τρία χρόνια που είναι Αντιδήμαρχος, σημείωσε ο κ. Μουρτίδης, μετά από το 2019 πέρασαν δύο δύσκολες χρονιές, όμως κατάφεραν να βρουν τον ρυθμό τους, και δεν έπαψαν να είναι κοντά στο Δημότη, ευχαριστώντας όλο το προσωπικό, όλων των δομών, που δουλεύουν ακούραστα προς όφελος των δημοτών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Όπου χρειάστηκε ο Δήμος Κομοτηνής έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη, γιατί είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να είναι κοντά στους δημότες του, όποιο και αν είναι το οικονομικό κόστος» σημείωσε, τονίζοντας πως οι δήμοι θα πρέπει να επιτελούν κοινωνικό έργο, και κάποιες φορές να υπερβάλλουν εαυτόν για να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών. «Ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι οριακά στη δικαιοδοσία μας, η αλληλεγγύη προς του δικαιούχους και τους δημότες, είναι δεδομένη» υπογράμμισε.

Επιπλέον παροχές και στήριξη στους εμβολιασμούς

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας, προσέθεσαν επιπλέον παροχές, με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη, ανοίγοντας τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τους δημότες, αλλά και πρωτοβουλία σε συνεργασία με την 4η ΔΥΠΕ και τον Ερυθρό σταυρό για τον εμβολιασμό ανθρώπων που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μάλιστα και το 2022 πραγματοποιήθηκαν 160 μεταφορές ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Βέβαια, όπως ανέφερε, οι μεταφορές των κατάκοιτων ατόμων για εμβολιασμούς γρίπης, πνευμονιόκοκου κ.α. υλοποιούνταν  από το Βοήθεια στο Σπίτι πολύ καιρό πριν την πανδημία και πριν ακόμα θεσπιστεί από το Υπουργείο Υγείας ο κατ’ οίκον εμβολιασμός.

Εδώ το Βοήθεια στο Σπίτι υλοποίησε 485 κατ’ οίκον εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να μεταβούν για λόγους υγείας στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σημαντική η παρέμβαση του Βοήθεια στο Σπίτι

Επιπλέον συνολικά 1.756 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται από τις 4 δομές του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί ο Δήμος Κομοτηνής, με συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, επισκέψεις στο σπίτι, νοσηλευτικές υπηρεσίες αλλά και εξυπηρέτηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης (πχ μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών κ.α.).

Επίσης 527 άτομα εξυπηρετούνται κατά προσέγγιση κάθε έτος από τους κοινωνικούς λειτουργούς της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής και του Βοήθεια στο Σπίτι, με συμβουλευτική και παρέμβαση σε κρίση, ενώ ο Δήμος στηρίζει συνεχώς τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, φιλοξενώντας γυναίκες συνεχώς και παρέχοντας υπηρεσίες σε αυτές και τα παιδιά τους.

«Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά θα πρέπει να μην στερηθούν τίποτα, ενώ δρομολογούμε και την παρουσία τους στο σχολείο, αλλά και όσα χρειάζεται μια οικογένεια» ανέφερε.

Μία ακόμα από τις παροχές αφορούν το κοινωνικό φροντιστήριο, που υλοποιεί ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΔΠΘ, όπου 34 μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022 και 25 μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους στηρίζονται αποκλειστικά. Ο κ. Μουρτίδης στάθηκε στην αξιοσημείωτη η επιτυχία αρκετών εξ αυτών στις πανελλαδικές εξετάσεις όλων των ετών για τα οποία είναι πολύ περήφανοι.

Αυξάνονται οι δικαιούχοι του συσσιτίου

Όσο για την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, 250 με 350 συμπολίτες μας σιτίζονται σε καθημερινή βάση από το συσσίτιο του Δήμου Κομοτηνής, με την διανομή του συσσιτίου γίνεται με τη συνδρομή των υπαλλήλων του Βοήθεια στο Σπίτι.

Με λύπη του ο κ. Μουρτίδης διαπιστώνει πως οι δικαιούχοι για το συσσίτιο αυξάνονται, το οποίο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, για αυτό και προληπτικά έχουν αυξήσει το ποσό που θα διατεθεί για την σίτιση από την αρχή του 2023, ενώ κανονικά θα συνεχίσει η διανομή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής κρίσης

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση, που μετεξελίσσεται σε κοινωνική, είναι αρκετά σημαντικό, με τον κ. Μουρτίδη να σημειώνει πως οι αιτήσεις είναι αυξημένες κατά 40% για την στήριξη στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ο Δήμος μέσω της πρόνοιας, αναλαμβάνει τις υποθέσεις αυτές, όμως δυστυχώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα, και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι δύσκολες, και προϋποθέτουν να έχει ήδη διακοπεί το ρεύμα.

Αυτά όμως δεν συμβαδίζουν, για αυτό και ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί μέσω της υπηρεσίας, ενημερώνοντας τους πολίτες, και αναλαμβάνει την διεκπεραίωση του κάθε δικαιούχου δημότη, ενώ πιέζουν να βρεθεί ευνοϊκότερη λύση.

Σε αυτό το κομμάτι συνεχίζουν να ενισχύουν 302 οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής με καύσιμη ύλη κατά την διάρκεια του χειμώνα, παροχή την οποία ο Δήμος Κομοτηνής είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα την οποία υλοποιεί εντελώς δωρεάν.

Συνεχίζει το ΤΕΒΑ μέχρι το καινούριο πρόγραμμα

Φυσικά μια από τις μεγαλύτερες παροχές που δίνονται μέσω του Δήμου Κομοτηνής είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σίτισης (ΤΕΒΑ), το οποίο χρηματοδοτείται μεν από την ΕΕ, όμως η καλή διαχείριση από πλευράς του Δήμου βοήθησε ώστε να δοθούν ακόμα περισσότερα προϊόντα στους συμπολίτες μας.

Συνολικά φέτος έγιναν 6 διανομές προϊόντων πρώτης ανάγκης σε συνολικά 23.955 κατοίκους του Δήμου Κομοτηνής, και λαμβάνοντας υπόψη πως διανομές δεν γίνονται μέσα στο καλοκαίρι, και λόγω καθυστερήσεων στην διαγωνιστική διαδικασία έγινε η προτελευταία διανομή τις προηγούμενες μέρες, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα γίνει ακόμα μία για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που θα καλύψει τη διανομή που δεν έγινε τον Οκτώβριο.

Τα τελευταία αυτά είδη τα προμηθεύτηκαν μέσω των επιπλέον πόρων της επιβράβευσης που έδωσε η διαχειριστική επιτροπή λόγω της μεγάλης απορρόφησης που είχε ο Δήμος, σύμφωνα με τον κ. Μουρτίδη, και αυτά μοιράζουν στους Δημότες.

Από την επόμενη χρονιά ξεκινά νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στήριξης, η πρώτη προκήρυξη για το οποίο, ύψους 7 εκ. ευρώ, θα δημοσιευτεί στα μέσα Δεκεμβρίου, και ελπίζουν πως μέχρι να τελειώσουν οι επιπλέον πόροι, θα μπορέσουν να περάσουν απρόσκοπτα στο νέο πρόγραμμα χωρίς να διακοπούν οι διανομές.

Την ίδια ώρα, γίνονται 1800 διανομές προϊόντων σε οικογένειες οι οποίες οριακά δεν πληρούν τα κριτήρια του ΤΕΒΑ, έχουν όμως σημαντικές ανάγκες και παραλαμβάνουν τρόφιμα σε τακτική βάση από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Πολλαπλή η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας

Όσο για το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής, αυτό αποτελείται από τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, μία διοικητικό, έναν ψυχολόγο, μία εκπαιδευτικό, δύο νοσηλεύτριες, μια δικηγόρο και μία διαμεσολαβήτρια.

«Όλο το προσωπικό προσπαθεί να ενημερώσει τους δικαιούχους, καταγράφει τα προβλήματά τους, και είναι πολλές οι αρμοδιότητες που έχουν» σημείωσε ο κ. Μουρτίδης, που τόνισε πως από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, ικανοποιήθηκαν 233 αιτήματα για Κοινωνικές έρευνες και 1.453 αιτήματα ενημέρωση των πολιτών για τα επιδόματα και για όλες τις παροχές του Δήμου.

Έγιναν 207 παραπομπές σε φορείς και σε υπηρεσίες, είτε σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με 359 περιπτώσεις συνεργασίας με φορείς και σε υπηρεσίες, είτε σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον επεξεργάστηκαν 4.230 αιτήσεις (νέες και συνεχόμενες) για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, 802 αιτήσεις για επιδόματα ΟΠΕΚΑ, και 362 φορές διεκπεραιώθηκε ανανέωση κάρτα ανεργίας ΔΥΠΑ.

Τα μέλη του Κέντρου Κοινότητας παρείχαν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε 175 άτομα, ενώ βοήθησαν 318 άτομα ή οικογένειες σε θέματα κοινωνικών παροχών.

Τέλος σε θέματα υγείας παρείχαν ενημέρωση σε 78 πολίτες, έκλεισαν 599 Ραντεβού σε Δημόσια Νοσοκομεία, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ παρείχαν βοήθεια με προληπτικές πρωτοβάθμιες εξετάσεις σε 262 συμπολίτες μας.

Επίσης το προσωπικό διοργανώνει ημερίδες και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες που είναι στο αντικείμενο τους.

42 Ουκρανούς στηρίζει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής

Σύμφωνα με τον κ. Μουρτίδη, η κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής στηρίζει συνολικά 42 Ουκρανούς πρόσφυγες, που βρέθηκαν στην περιοχή μας και φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους.

Πολλοί από αυτούς έχουν μικρά παιδιά, με τις οικογένειες να παίρνουν περίπου 30 δέματα κάθε μήνα ανά οικογένεια. Αν στην οικογένεια υπάρχουν πάνω από 5 άτομα, με παιδιά και παππούδες, παίρνουν από 2 δέματα, ενώ όπου έχει χρειαστεί η υπηρεσία παρέχει ρουχισμό, παπούτσια και παιχνίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.