Συνεχιζουν την πιστωση στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοι

Θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί, μια εξέλιξη που καθοριστικό ρόλο παίζει η υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργείου Υγείας για αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών του για το μήνα Απρίλιο. Οι φαρμακοποιοί, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, αποφάσισαν να δώσουν μια ακόμα διορία στην πολιτεία για τη διάθεση των χρημάτων, διορία που λήγει μεθαύριο, την Παρασκευή. Στο βαθμό, που η πολιτεία αδρανήσει και δεν ικανοποίηση το αίτημά τους για αποπληρωμή του μήνα Απριλίου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν νέα σειρά κινητοποιήσεων, αναστέλλοντας και πάλι την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ως τις 5 Απριλίου το υπόλοιπο 52% του μήνα Απριλίου

Η αντίδραση πάντως ήρθε άμεσα χθες το μεσημέρι και το ζήτημα φαίνεται πως βαίνει προς αίσια κατάληξη. Σε διυπουργική σύσκεψη, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, συζητήθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή των χρεών προς τους φαρμακοποιούς. Μετά από το πέρας τής σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι 52% των χρημάτων του Απριλίου, που απομένει για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών, θα είναι διαθέσιμο από την αύριο και η καταβολή του θα ολοκληρωθεί μέχρι και την επόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου.

«Πάλι κάνουμε πίσω για το καλό του πολίτη και του ασφαλισμένου»

«Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα μας πληρώσουν για τον Απρίλιο, παρόλο που είναι εκπρόθεσμα πλέον», δήλωσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Ροδόπης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, συμπληρώνοντας ότι «πάλι κάνουμε πίσω για το καλό του πολίτη και του ασφαλισμένου, μόνο και μόνο για να μην τον αφήσουμε χωρίς φάρμακα». «Εμείς σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή», συνέχισε, «και σε περίπτωση που δεν προωθηθούν οι πληρωμές μας, θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση και πάλι να διακόψουμε τη σύμβαση». «Είναι ένας αγώνας αυτοάμυνας, που κάνουμε για να κρατηθούν τα φαρμακεία μας ζωντανά», υπογράμμισε, «για να βγαίνει ο πολίτης έξω και να βρίσκει «σταυρούς» αναμμένους».

Προβληματισμός για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και τις υποχρεώσεις του

Ο κ. Χαλιγιάννης, πάντως, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τη γενικότερη προβληματική λειτουργία που παρουσιάζει ο Οργανισμός του ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα αν πληρωθούν πράγματι οι οφειλές για το μήνα Απρίλιο. Και μόνο το γεγονός ότι αυτές πληρώνονται εκπρόθεσμα, όπως σημείωσε, προκαλεί ανησυχία στους φαρμακοποιούς για το τι μέλλει γενέσθαι και για το πότε θα πληρωθούν τελικά οι επόμενοι μήνες, του Μαΐου, του Ιουνίου κ.τ.λ. Ο κ. Χαλιγιάννης ζήτησε από την πολιτεία άμεση και ουσιαστική παρέμβαση στα ζητήματα του ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε να καταστεί αξιόπιστος και βιώσιμος στο μέλλον.

Οι ελλείψεις φαρμάκων παραμένουν και αυξάνονται

Δεν παρέλειψε, τέλος, να επαναλάβει τον προβληματισμό του για το θέμα των ελλείψεων που υπάρχουν σε φάρμακα στα φαρμακεία τής Ροδόπης, μια κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς και προκαλεί έντονα προβλήματα στους ασθενείς. Και σε αυτόν τον τομέα, ο ρόλος της πολιτείας και οι παρεμβάσεις που καλείται να προβεί κρίνονται απαραίτητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.