Συνεχιζουν την επισχεση εργασιας οι νοσοκομειακοι γιατροι

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας εδώ και δύο εβδομάδες περίπου οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Χθες το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αν και είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μικρής διάρκειας συμβολικό αποκλεισμό του νοσοκομείου και να διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις και καταγγέλλοντας πως ακόμη δεν έχουν πάρει καμία διαβεβαίωση για την καταβολή των εφημεριών που τους οφείλονται, δεν το έκαναν και απλά παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Σήμερα δε αναμένεται να αποφασισθεί αν και οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Κομοτηνή προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

 

•Έλλειψη χρηματοδότησης και στελέχωσης

«Οι κινητοποιήσεις πανελλαδικά έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Ροδόπης και Έβρου κ. Ρίζος. «Το πρόβλημα ήταν και είναι τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών που δεν προκύπτουν από τη χρηματοδότηση και τα χρεωστούμενα εφημεριών.

 

Όλα αυτά τα προβλήματα ανάγονται στην έλλειψη χρηματοδότησης και σαν απόρροια της έλλειψης χρηματοδότησης και προγραμματισμού είναι οι ελλείψεις στελέχωσης κάποιων νοσοκομείων. Δεν είναι συνολικό το φαινόμενο, αλλά υπάρχουν σημεία έντασης που το πρόβλημα εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης λειτουργεί με δύο γιατρούς, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπολείπεται τρομακτικά και σε νοσηλευτικό αλλά και σε κάποιο ιατρικό προσωπικό, η αγγειοχειρουργική κλινική έμεινε με δύο γιατρούς. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα μήνα αυτή η κλινική; Θα έχουμε και πάλι φαινόμενα σαν αυτό με το παιδί που του κόπηκε το πόδι και δεν νομίζω ότι πάλι θα φταίνε οι γιατροί».

•Σήμερα τα νεότερα για το νοσοκομείο Κομοτηνής

Όπως ενημερώνει ο κ. Ρίζος, στη Ροδόπη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται πανελλαδικά αυτή η συνολική επίσχεση εργασίας. Για το νοσοκομείο Κομοτηνής πάρθηκε η απόφαση σε συγκέντρωση που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα να αποφασισθεί την Τρίτη. Άφησαν δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη, να συγκεντρωθούν οι δηλώσεις επίσχεσης και νόμιμα θα προχωρήσουν». Τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

 

Λόγω καιρού, αλλά και λόγω έλλειψης συναδέλφων, γιατί ήδη έχουν ξεκινήσει οι άδειες του Πάσχα παρά την απόφαση που έλαβαν για συμβολική κινητοποίηση οι γιατροί της Αλεξανδρούπολης, οι γιατροί περιορίστηκαν σε συνέντευξη τύπου στη πύλη του νοσοκομείου και ενημέρωσαν την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Έβρου για τα αιτήματά τους.

•«Θα συνεχίσουμε μέχρι το πρόβλημα να γίνει κατανοητό»

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβουν οι κυβερνώντες οι νυν και μέλλοντες ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς πίστωση και να παίζεις εν ου παικτοίς. Η 24ωρη εφημερία των νοσοκομείων είναι η καρδιά του συστήματος υγείας, εάν πάψει να δουλεύει, τίποτα δεν λειτουργεί και ακριβώς εκεί χτυπά το ζήτημα, η 24ωρη παρουσία γιατρών στο σύστημα. Εάν θέλουν να έχουν έναν γιατρό και απέξω να υπάρχει μια ουρά εκατόν πενήντα ασθενών, εκ των οποίων δεν ξέρει ποιος έχει έμφραγμα ή ποιος έχει απλό συνάχι ή ποιος θέλει εμβόλιο και πρέπει να γραφεί συνταγή, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί και πρέπει να το καταλάβουν όλοι, γιατί η οικονομική κρίση είναι για εμάς. Για τους μερακλήδες δεν είναι και αυτό είναι το συμπέρασμα που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Χρήματα μπορεί να βρεθούν και υπάρχουν τρόποι. Χρειάζεται σωστή διαχείριση, αλλά διαχείριση δεν γίνεται από τους γιατρούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.