Συνεχιζεται η κινητικοτητα για ξεχωριστη ΠΕ στον Βορειο Εβρο

Άννα Μεμετζή, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας «Είναι δύο περιοχές που εκπροσωπούνται σε μία ΠΕ, αλλά έχουν άλλες ανάγκες»

Συνεχίζεται η κινητικότητα στο Βόρειο Έβρο, για την δημιουργία ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας από τον Νότιο, με την δεύτερη συνάντηση φορέων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τετάρτης, με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων φορέων του Διδυμοτείχου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Εκεί συζητήθηκαν αρκετά θέματα, όσο αφορά τόσο την ίδρυση νέας ΠΕ όσο και την αντιπρόταση που υπάρχει για την ανασύσταση του παλιού επαρχείου. Ενώ φαίνεται να γίνεται προσπάθεια να μπει στη συζήτηση και ο νοτιότερος των μη μητροπολιτικών Δήμων, ο Δήμος Σουφλίου.

Απομονωμένη η περιοχή

Μία από τους πρωτεργάτες των συναντήσεων αυτών, εκπροσωπώντας τον φορέα της, είναι και η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, κ. Άννα Μεμετζή.

«Το πρόβλημα της απομόνωσης της περιοχής και της διαφορετικότητας με τον Νότιο Έβρο, έχει γίνει αντιληπτό σε οποιοδήποτε επαγγελματία ή πολίτη που χρειάζεται υπηρεσίες υγείας. Επιδρά από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο» ανέφερε η ίδια.

Η περιοχή, σημείωσε, χρειάστηκε να αγωνιστεί για πολλά αυτονόητα πράγματα: Πρωτοδικείο, παράτημα του ΤΕΕ, και άλλες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες λόγω της απόστασης από την Αλεξανδρούπολη, με την ύπαρξη μιας ξεχωριστής ΠΕ να κρίνεται ότι θα έλυνε πολλά τέτοια ζητήματα χωρίς όλη αυτή την προσπάθεια.

Το 2020, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας, και εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, είχε καταθέσει πρόταση για την δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Β. Έβρου, μια ιδέα παλιά, που φαίνεται όμως πως βρήκε γόνιμο έδαφος στους φορείς, με σκοπό, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, τη μείωση των χωρικών ανισοτήτων.

«Όταν έγινε η πρόταση, άρεσε σε πολλούς από εμάς και το συζητούσαμε κατ’ ιδίαν, και ενώ όλοι συμφωνούσαν ότι θα έπρεπε να γίνει μέναμε στις συζητήσεις» τόνισε, όμως κάποια στιγμή θα έπρεπε να οργανωθούν, και αυτό γίνεται τις τελευταίες μέρες. «Σε όλες τις συζητήσεις όλοι συμφωνούν πως θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει χθες», ανέφερε, και αυτό που έκαναν ήταν να βάλουν το τρένο της διεκδίκησης στις ράγες του.

Διαφορετικές οι ανάγκες

Το θέμα είναι βαθύ και έχει πολλές προεκτάσεις, σημείωσε η κ. Μεμετζή, σημειώνοντας πως η οριοθέτηση μιας νέας Περιφερειακής Ενότητας, θα επέτρεπε την θεσμοθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής στο Βόρειο Έβρο, ενώ δεν θα δημιουργούνταν το «έκτρωμα» όπως το χαρακτήρισε, του κάθετου άξονα, για να φτάνουν στην Αλεξανδρούπολη.

Άλλο ζήτημα είναι, για παράδειγμα  η διεκδίκηση του μεταφορικού ισοδύναμου, που είναι δύσκολο όταν λαμβάνεται όλος ο Έβρος ως ένα, και στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει λιμάνι, εγνατία, αεροδρόμιο, ενώ ο Βόρειος Έβρος, που δεν έχει τίποτα από αυτά, πάλι στερείται αυτού.

Την ίδια ώρα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ακόμα και στα συνοριακά θέματα, μιας και ενώ ο Νότιος Έβρος συνορεύει μόνο με την Τουρκία, ο Βόρειος έχει σύνορα και με τη Βουλγαρία, που έχει άλλες απαιτήσεις.

«Είναι δύο περιοχές που εκπροσωπούνται σε μία ΠΕ, αλλά έχουν άλλες ανάγκες, πληθυσμιακά, μεταφορικά και αλλού» ανέφερε, τονίζοντας πως τις διαφορές αυτές, όταν κάποιος δεν τις βιώνει, δεν μπορεί να τις αντιληφθεί.

Ώθηση στην προσπάθεια από την αναφορά του Πρωθυπουργού

Ώθηση σε αυτή την προσπάθεια έδωσε, χωρίς να το περιμένουν, και η αναφορά του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, ξεχωριστά για τον Βόρειο Έβρο, αναφέροντα πως «πρέπει να σπάσουμε την απομόνωση του Βορείου Έβρου».

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με την κ. Μεμετζή, πως μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2020, κάποιοι αντιλήφθηκαν πως ο Έβρος δεν σταματά στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ότι υπάρχει και άλλος κόσμος βορειότερα.

Οι συγκεντρώσεις που γίνονται τώρα, προσπαθούν να οργανώσουν τους φορείς, και όλα θα εξαρτηθούν από την διεκδικητικότητα τους, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να έχουν αποτελέσματα.

Προς το παρόν η ανταπόκριση που υπήρξε σε αυτή την πρωτοβουλία από πλευρά των βουλευτών και της Περιφέρειας, είναι μικρή, με τον μόνο που ουσιαστικά έχει πάρει θέση για το θέμα δημόσια να είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, που εξέφρασε την άποψη πως ναι μεν θα πρέπει να επανασυσταθεί Επαρχείο για τον Βόρειο Έβρο, αλλά ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτοτελή ΠΕ.

Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, παρά την όχληση τοπικών μέσων ενημέρωσης, έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί για το θέμα ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει δημόσια τοποθέτηση από τους βουλευτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.