Συνεχιζει την προσφορα του το Κοινωνικο Φαρμακειο του Φαρμακευτικου Συλλογου Ροδοπης
Συνεχίζει τη λειτουργία του, με διαφορετική βέβαια μορφή, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, με τα φάρμακα να διατίθενται σε δομές που το έχουν ανάγκη, τόνισαν σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Κουκάκης και η Αντιπρόεδρος Γουλδέν Χουσεΐν Ογλού.
Όπως τόνισε ο κ. Κουκάκης, παρόλο που εδώ και μερικά χρόνια, με την θεσμοθέτηση της εξυπηρέτησης των ανασφάλιστων από τα φαρμακεία δεν λειτουργεί με την παλιά του μορφή το Κοινωνικό Φαρμακείο, συνεχίζει το έργο του στηρίζοντας μια σειρά από δομές και φορείς που τα έχουν ανάγκη.
Έτσι συλλέγουν φάρμακα που είναι κατάλληλα, δηλαδή δεν είναι απαραίτητα πια αλλά δεν έχουν λήξει ακόμα, που τυχόν έχουν περισσέψει, τόσο μέσω των φαρμακείων όσο και στα γραφεία του Συλλόγου καθημερινά στο Πολυλειτουργικό Κομοτηνής, τα οποία συσκευάζουν και παραδίδουν όπου υπάρχει ανάγκη.
Έτσι έχουν δώσει φάρμακα στις φυλακές Κομοτηνής, το Γηροκομείο, σε δομές του Δήμου, αλλά και όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.
«Θα συνεχίσουμε αυτή τη δράση όσο εμείς είμαστε εδώ» σημείωσε ο κ. Κουκάκης, που ξεκαθάρισε πως τα ληγμένα φάρμακα παραδίδονται και αυτά στα φαρμακεία, για τα οποία υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για την καταστροφή τους.
Πέρα από το Κοινωνικό Φαρμακείο, ο Σύλλογος δεν έχει σταματήσει τη δραστηριότητά του, προσφέροντας φάρμακα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς και φορείς της περιοχής και δομές, με σημαντική κοινωνική προσφορά.
Ως παράδειγμα έφερε ένα ανασφάλιστο παιδί που έπρεπε να κάνει κάποια πολύ ακριβά εμβόλια, με τους γονείς να μην έχουν τους πόρους να τα καλύψουν, και σε αυτό βοήθησε ο Σύλλογος. Βέβαια λόγω των ελλείψεων δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούν πάντα, όμως πάντα προσπαθούν για το καλύτερο.
Συνεχίζουν να προβληματίζουν οι ελλείψεις
Οι ελλείψεις βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν και θεωρούν πως είναι πολύ δύσκολο να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα, ενώ αυτές επηρεάζουν ακόμα και την συμμετοχή στα υπάρχοντα φάρμακα, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν περισσότερα ακόμα και αν η τιμή του φαρμάκου δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα αντιπηκτικά φάρμακα, όπου αυξήθηκε η συμμετοχή στα περισσότερα λόγω αλλαγής της ασφαλιστικής τιμής. Η ασφαλιστική τιμή προσδιορίζεται από το φτηνότερο σκεύασμα στην κατηγορία, από όπου καθορίζεται το ποσό της συμμετοχής, με τον ασφαλισμένο να πληρώνει τη διαφορά για ακριβότερο.
Έτσι στα αντιπηκτικά ξεκίνησε να κυκλοφορεί γενόσημο, με χαμηλότερη τιμή, όμως αυτό ουσιαστικά δεν υπάρχει στην αγορά, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι ασθενείς, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, να πληρώνουν από 17 ευρώ συμμετοχή στα 32 ευρώ, χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν το γενόσημο ακόμα και όταν θέλουν. Για το ζήτημα αναμένεται τροποποιητική εγκύκλιος, όλο αυτό το θέμα όμως, τόνισε ο κ. Κουκάκης, δημιουργεί προβλήματα τόσο σε ασφαλισμένους όσο και στους ίδιους τους φαρμακοποιούς.
Προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων υπήρχαν πάντοτε, σημείωσε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γουλδέν Χουσεΐν Ογλού και θα δημιουργούνται κατά καιρούς, όμως αυτό που παρατηρείται τελευταία, είναι κρίσιμο, γιατί πολλαπλασιάζονται τα φάρμακα σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να έχουν λίστες με ονόματα φαρμάκων και ασθενών, προσπαθώντας να καλύψουν με κάποιο τρόπο τους ασθενείς τους. Ιδιαίτερα σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, με πολύ χαμηλή τιμή, βλέπουν πως το κόστος αποτρέπει τις εταιρείες να τα εισάγουν την Ελλάδα, τόνισαν και οι δύο φαρμακοποιοί.
Επισημάνθηκε δε πως πλέον φάρμακα που συνταγογραφούνται, όταν βγαίνουν από την θετική λίστα, δηλαδή δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, άμεσα αυξάνεται η τιμή τους, κάτι το οποίο επιβαρύνει τους ασθενείς. Παράλληλα, όπως στο παράδειγμα που προαναφέρθηκε με τα αντιπηκτικά, μειώνεται η ασφαλιστική δαπάνη για το κράτος, αλλά το κόστος μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, που πρέπει να την καλύψουν.
Καταγραφή των ελλείψεων στα αγροτικά ιατρεία της Ροδόπης από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο
Πέρα από την παραπάνω δράση του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης εδώ και ένα χρόνο προχωρά σταδιακά σε καταγραφή των ελλείψεων στα αγροτικά ιατρεία που λειτουργούν στους οικισμούς όλης της Ροδόπης. Αυτή η καταγραφή εντόπισε ζητήματα σε πολλά αγροτικά Ιατρεία, ακόμα και σε βασικά στοιχεία, όπως αναλώσιμα, θέρμανση καθαρισμό χώρου κτλ.
Μπορεί σταδιακά οι οικισμοί να ερημώνουν, σημείωσε ο κ. Κουκάκης, όμως υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην πόλη, και πολλές φορές ζουν μόνοι τους. Γι’ αυτό και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος πήρε την απόφαση να καταγραφούν αυτές οι ελλείψεις, και ανάλογα με τον Δήμο που αυτές εντοπίζεται, να συναντηθούν με τους Δημάρχους για να τους τα καταθέσουν, ενώ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη.
Εμβόλια Γρίπης και τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι φαρμακοποιοί κάλεσαν δε όσους το επιθυμούν, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έρχονται σε επαφή με αυτές, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, που ξεκινά από τις 20 Οκτωβρίου.
Ο κ. Κουκάκης αναφέρθηκε τέλος και στα τεστ για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, που αναμένεται σύντομα να υπάρχουν στα φαρμακεία της Ροδόπης, τα οποία θα γίνονται στο σπίτι με μια απλή διαδικασία, και σε περίπτωση θετικού τεστ θα κάνουν εξέταση στους γιατρούς.
Ο Σύλλογος θα ανακοινώσει πότε θα είναι διαθέσιμα τα τεστ στα φαρμακεία της Ροδόπης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.