Συνεχιζει τη μαχη κατα των εξαρτησεων το Κεντρο προληψης Ορφεας
Τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, αλλά και όλους τους τύπους των εξαρτήσεων, τόνισαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Στη συνέντευξη βρέθηκαν η Πρόεδρος του Κέντρου κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο Αντιπρόεδρος κ. Αχμέτ Πεχλιβάν, ο Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου κ. Γκάρο Εσαγιάν και οι ψυχολόγοι κ. Σερικέ Σερήφ, Μαρία Γούλα και Σπύρος Βόλτσης.
Αγκάλιασε το Κέντρο η κοινότητα
Όπως τόνισε η κ. Μουσταφάογλου, διοργάνωσαν την συνέντευξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, θέλησαν όμως και να κάνουν ένα απολογισμό των δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο στην σχολική κοινότητα ειδικότερα, όσο και στην περιοχή γενικότερα.
Τα στελέχη τους ασχολούνται για χρόνια με το θέμα των εξαρτήσεων και της πρόληψης, ένα σημαντικό κομμάτι που σώζει ζωές.
Στα 25 χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο έχει αγκαλιαστεί από την κοινότητα, μιας και στα ΔΣ του περιλαμβάνονται φορείς που προέρχονται μέσα από την τοπική κοινωνία, που αποτελεί και ένα βασικό μοχλό της επιτυχίας των κέντρων πρόληψης.
Σημείωσε δε πως χρειάζεται η ενίσχυσή τους με προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να βοηθήσουν στην πρόληψη, που είναι τόσο σημαντική.
Σε άνοδο η χρήση ναρκωτικών στους νέους
Από την πλευρά του ο κ. Εσαγιάν σημείωσε πως για τα ναρκωτικά, η τελευταία έρευνα στη χώρα μας για τη χρήση ουσιών στον Γενικό Πληθυσμό, ανάγεται δυστυχώς στο 2004, που σημαίνει πως τα δεδομένα που έχουν για να δουλέψουν στο πεδίο είναι περιορισμένα.
Για αυτό στάθηκε ενδεικτικά στην χρήση της κάνναβης στον μαθητικό πληθυσμό με βάση την Ετήσια Έκθεση 2023 του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) μιας και είναι ενδεικτική για την γενικότερη χρήση των ουσιών στις ομάδες αυτές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, χρήση κάνναβης έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή αναφέρεται από 1 στους 13 (8,0%) εφήβους, ποσοστό παρόμοιο εκείνου που είχε παρατηρηθεί πριν από μία 4ετία. Ωστόσο, η γενικότερη τάση στον επιπολασμό της χρήσης κάνναβης στους 16χρονους στην Ελλάδα είναι διαχρονικά αυξητική. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυξητική είναι διαχρονικά η τάση και στο ποσοστό των 16χρονων που αναφέρουν ότι «αρκετοί, οι περισσότεροι ή όλοι» οι φίλοι τους κάνουν χρήση κάνναβης».
Τα ευρήματα αυτά, τόνισε, είναι ενδεικτικά του ότι σταδιακά η χρήση της ουσίας διεισδύει ολοένα και περισσότερο στον εφηβικό πληθυσμό, τάση η οποία, εφόσον συνεχιστεί, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των νεαρών ενηλίκων που θα απευθύνονται στο άμεσο μέλλον στις εξειδικευμένες δομές για προβλήματα από την χρήση της ίδιας ουσίας ή (μέσω αυτής) και άλλων ουσιών.
Ο επιπολασμός της χρήσης κάνναβης έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή και στους τελευταίους 12 μήνες είναι σημαντικά υψηλότερος στους έφηβους στη Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με την Αττική και με όλες μαζί τις λοιπές περιοχές της χώρας.
Όσο για τα επίπεδα επιπολασμού της χρήσης ουσιών (κυρίως κάνναβης) στους νεαρούς/ές ενήλικες φοιτητές/ριες στην Ελλάδα, που είναι διαθέσιμες από έρευνες που διενεργούνται κατά καιρούς σε μικρά δείγματα φοιτητών ελληνικών πανεπιστημίων, στο τέλος του 2021 με τη συμμετοχή 297 φοιτητών/ριών του ΑΠΘ κατέγραψε ποσοστό χρήσης κάνναβης 34% για χρήση έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή, 22% για πρόσφατη χρήση (τελευταίους 12 μήνες) και 11% για πολύ πρόσφατη.
Προσπάθεια να έρθουν κοντά στην μαθητική κοινότητα για τις εξαρτήσεις
Από τα στελέχη του Κέντρου τονίστηκε παράλληλα η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, ιδιαίτερα την εξάρτηση από το διαδίκτυο γενικότερα, ή κάποιες εκφάνσεις του, όπως για παράδειγμα ο διαδικτυακός τζόγος, που αφορά όλο και μικρότερες ηλικίες.
Πολλούς από αυτούς τους προβληματισμούς άλλωστε εντοπίζουν και στις δράσεις που πραγματοποιούν στα σχολεία αλλά και με τους γονείς, προσπαθώντας να βοηθήσουν ώστε και να υπάρξει ενημέρωση, αλλά και αντιμετώπιση του προβλήματος όταν αρχίσει.
Ειδική μνεία έκανε και ο κ. Εσαγίαν για ένα πρόβλημα που ακόμα συναντάται, λόγω της φύσης του, ακόμα πίσω από τις πόρτες των ψυχολόγων και λιγότερο στις δράσεις πρόληψης, την εξάρτηση από την διαδικτυακή πορνογραφία.
Ποιες δράσεις πραγματοποίησε το Κέντρο πρόληψης φέτος
Βασιζόμενο σ’ αυτή τη φιλοσοφία πρόληψης, το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί τις εξής δραστηριότητες:
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: βιωματικά σεμινάρια με νηπιαγωγούς, όπου δίνεται έμφαση στο παιχνίδι ως μέσω μάθησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και καλλιέργειας της συναισθηματικής-ψυχοκοινωνικής υγείας και αυτορρύθμισης των παιδιών στη νηπιακή ηλικία.
-1 ομάδα νηπιαγωγών 30 άτομα, καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ευαισθητοποίηση και στήριξη των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και του προγράμματος Πρόληψη και Διαχείριση της Κρίσης στις Σχολικές Μονάδες. Βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις (διαδίκτυο, σχολικός εκφοβισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων) με τους μαθητές κάθε τάξης κατά τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος του σχολείου, με στόχο την ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως αυτοεκτίμηση, μοναδικότητα, συνεργασία, κ.ά.
-3 επιμορφωτικά σεμινάρια σε δασκάλους (30 άτομα) και 12 διαλέξεις – εισηγήσεις (300 άτομα)
-Δόθηκε έμφαση στη διαχείριση φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές)
-240 τμήματα (4400 μαθητές) Θεματικές :
Διαδίκτυο
Σχολικός εκφοβισμός
Επικοινωνία μέσα στη τάξη
Αυτοεκτίμηση
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Συνεργασία – Φιλία
Απώλεια – Πένθος
-Πρόγραμμα μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ : βιωματικά εργαστήρια σε καθηγητές με σκοπό την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης από τους ίδιους τους καθηγητές στους μαθητές τους, που στοχεύουν στην ενίσχυση ατομικών δεξιοτήτων, την αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, κ.ά. Ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ανάπτυξη ενός υγιούς τρόπου ζωής μέσα από τη γνώση – φροντίδα του εαυτού, ώστε να μπορούν να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων – δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν και εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας.
-8 σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς (210 άτομα)
-25 τμήματα (400 μαθητές) Θεματικές:
Διαχείριση Συναισθημάτων
Σχολικός Εκφοβισμός
Άγχος και Πανελλήνιες Εξετάσεις
Διαδίκτυο
ΓΟΝΕΙΣ
ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία
Οι ομάδες έχουν ως στόχο :
-να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς για τα αιτία των εξαρτητικών συμπεριφορών και να τους ενημερώσουν για τη φιλοσοφία της πρόληψης
-να αναδείξουν τη σημασία της ενεργητικής ακρόασης και να αναπτύξουν μια ουσιαστική επικοινωνία
-να τονίσουν τη σημασία των πρώτων εμπειριών της παιδικής ηλικίας και την αναγκαιότητα της θετικής διαπαιδαγώγησης
-να συζητηθούν οι αλλαγές της μετάβασης από την παιδικότητα στην εφηβεία
-19 ομάδες γονέων (350 άτομα) και 6 ανοιχτές ομιλίες (200 άτομα)
ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Συναντήσεις με γονείς μαθητών Μ/κων Δημοτικών. Τα θέματα που αναπτύσσονται και συζητούνται σε αυτές τις συναντήσεις αφορούν τη συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική υγεία του παιδιού, παράγοντες δηλαδή που συνδέονται άρρηκτα με την πρόληψη των εξαρτήσεων. Δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένα θέματα όπως
• στάδια ανάπτυξης του παιδιού
• επικοινωνία – σχέσεις μέσα στην οικογένεια
• επίλυση διαφορών
• επιλογές και συνέπειες
• πορεία του παιδιού προς την αυτονομία
• σχολικός εκφοβισμός
-11 Ομάδες γονέων (200 άτομα)
-6 ανοιχτές ομιλίες (300 άτομα)
ΔΙΚΤΥΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Στο πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ομιλίες, ανοιχτές προς το κοινό, σε συνεργασία με διαφόρους τοπικούς φορείς.
Μερικές από τις θεματικές που έχουν αναπτυχθεί είναι οι εξής:
•Εξαρτησιογόνες Ουσίες – Εξαρτητικές Συμπεριφορές
•Έφηβοι και Αλκοόλ
•Παραβατική Συμπεριφορά Παιδιών και Εφήβων
•Γυναίκα και Πρόληψη
• Επικοινωνία στην Οικογένεια και Επίλυση Συγκρούσεων
•Πένθος
•Τα κοινωνικά στερεότυπα για τα δύο φύλα στην ανατροφή και εξέλιξη των παιδιών
ΜΜΕ
-Άρθρα και συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ομιλίες σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, ΕΠΟΠ και οπλίτες.
-2 κάθε χρόνο (300 άτομα)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιεραρχίας της αστυνομίας
Ομιλίες στη σχολή δοκίμων αστυφυλάκων
Προβολή ταινίας
Βιωματικές ομάδες
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Δημιουργία Δικτύου Εθελοντών του ΚΠ Ορφέας. Το Δίκτυο αποτελείται κυρίως από φοιτητές ΔΠΘ, αποφοίτους ανθρωπιστικών κυρίως σχολών, αλλά και από κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να συνδράμει στο έργο της Πρόληψης, ως πολλαπλασιαστής του δράσεων του φορέα.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΚΕΠΡΕ
Το Κ.Π. ΟΡΦΕΑΣ συμμετέχει στο Πανελλαδικό Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, όπου συμμετέχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Κέντρων Πρόληψης, και λαμβάνει μέρος στις τακτικές συναντήσεις του.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Το Κέντρο Πρόληψης ΟΡΦΕΑΣ συμμετέχει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις και στα συνέδρια του Δικτύου.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κάθε ενδιαφερόμενο που προσέρχεται. Γίνεται επεξεργασία του αιτήματος και ακολουθούνται 8 – 10 συμβουλευτικές συναντήσεις ή γίνεται παραπομπή σε άλλη δημόσια δομή.
-Περίπου 65 άτομα κάθε χρόνο.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.