Συνεχιζει να ζει μεσα απο το εργο του ο Σακης Λιπορδεζης

Νίκος Λυγερός: «Χάρη στο Σάκη υπάρχει ο Καραθεοδωρή στην Ελλάδα»

Μπορεί ο Σάκης Λιπορδέζης, όταν έφυγε από κοντά μας πριν από περίπου 40 μέρες, να έχει αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις ζωές όσων των γνώριζαν, το έργο του όμως, και η αγάπη του για τον τόπο του αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, στην ανάδειξη του έργου του οποίου στη χώρα μας συνέβαλε καθοριστικά, θα συνεχίσει να αποτελεί πυξίδα για το μέλλον, μέσα και από την ανάπτυξη του Μουσείου, που πλέον έχει θέση στην Τσανάκλειο.

Αυτό τόνισαν το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαρτίου όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τσανάκλειου, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του εκλιπόντα, που είχε στο κέντρο του τον Κ. Καραθεωδωρή, αλλά επεκτεινόταν και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα και ασχολίες.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι κόρες του, Μάρθα και Μαρία, που μίλησαν για την προσφορά του πατέρα τους, αλλά και τα όνειρα που είχε για το μέλλον, ενώ εκτενώς μίλησε για τις εμπειρίες του με τον Σάκη Λιπορδέζη και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κρίσιμη η συμβολή του Σάκη Λιπορδέζη στην ανάδειξη του Καραθεοδωρή

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Νικος Λυγερός, μαζί με τον οποίο συνεργάστηκαν για δεκαετίες, ταξιδεύοντας στους δρόμους της αναζήτησης του Καραθεοδωρή, και της ανάδειξης του μεγάλου, αλλά για πολλά χρόνια σχεδόν ξεχασμένου, Έλληνα αλλά και της οικογένειάς του.

«Η απώλεια του Σάκη Λιπορδέζη είναι πολύ μεγάλη, αλλά μας έχει αφήσει ένα τεράστιο έργο, και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση» σημείωσε, τονίζοντας πως μπορεί να ήταν μαθηματικός, αλλά θα μπορούσε και να είναι και φιλόλογος, με το έργο του να έχει και φιλοσοφικά στοιχεία.

Η μεγαλύτερη προσφορά του στην Ελλάδα και τη Θράκη, αποτελεί ότι αυτός ανέδειξε στην χώρα μας τον Κ. Καραθεοδωρή, που ήταν γνωστός στο εξωτερικό, και εκεί περισσότερο από ειδικούς, ενώ στη χώρα μας ήταν σχεδόν άγνωστος.

Ο κ. Λιπορδέζης τον αγάπησε με πάθος και μια πηγαία αγάπη, και θεώρησε ότι θα πρέπει να είναι γνωστός στη χώρα μας, να υπάρχει μετάφραση του συγγραφικού του έργου, και πρωτοστάτησε στην δημιουργία του αδριάντα και του μουσείου στην Κομοτηνή, δημιουργώντας ένα πόλο έλξης για τον μεγάλο μαθηματικό που είχε μια τεράστια εμβέλεια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

«Ο Σάκης κατάφερε, όχι μόνο να μας μιλήσει για αυτόν, αλλά να εκλαϊκεύσει κομμάτι από τις σκέψεις του Καραθεοδωρή, και έτσι έγινε πιο προσιτός στους Έλληνες» ανέφερε ο κ. Λυγερός, υπενθυμίζοντας πως όταν έγινε μια ψηφοφορία για τους Μεγάλους Έλληνες, ο Καραθεοδωρή είχε φτάσει τη 12 θέση, όταν μερικές δεκαετίες πριν ήταν άγνωστος.

Αναφέρθηκε δε στην αλληλογραφία που έχουν με τον Αϊνστάιν στο Μουσείο, για την οποία ταξίδεψαν μέχρι το Ισραήλ για να πάρουν, αλλά και σε όλα όσα συγκέντρωσαν για τον μεγάλο μαθηματικό, αναδεικνύοντας το έργο του στην Κομοτηνή.

Εξέφρασε μάλιστα την βεβαιότητα πως αργά ή γρήγορα θα θεσμοθετηθούν τα βραβεία Καραθεοδωρή, που αποτετελούσε και ένα όραμα του κ. Λιπορδέζη.

«Χάρη στο Σάκη υπάρχει ο Καραθεοδωρή στην Ελλάδα» τόνισε.

Η συνέχιση του έργου του η μεγαλύτερη τιμή

Όσο για το μέλλον, θεωρεί πως οι δύο κόρες του, Μάρθα και Μαρία, αποτελούν άξιους συνεχιστές ως μαθηματικός η μία και γλωσσολόγος η άλλη, ενώ θα υπάρχει συνέχεια και μέσω του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, αναδεικνύοντας φυσικά και την προσφορά του κ. Λιπορδέζη.

«Αυτό το όραμα, έγινε παράδειγμα προς μίμηση, όλοι θέλουν να το συνεχίζουμε, για να μην χαθεί η προσφορά του Καραθεοδωρή, αλλά και θα είναι ένας συνδετικός κρίκος με τον Σάκη» που ελπίζει πως θα ενισχυθεί και με ονοματοδοσία σε τόπους γύρω από το Μουσείο.

Βέβαια η σχέση του κ. Λυγερού με τον κ. Λιπορδέζη ήταν και προσωπική, για αυτό και τόνισε πως αισθάνεται πως τον έχει πάντα μέσα του, και αισθάνεται, επειδή πάντα λειτουργούσαν συνδυαστικά, πως θα είναι πάντα μαζί τους.

Άλλωστε ένας τρόπος για να διατηρήσουν την μνήμη και το έργο του, είναι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ήθελε, για αυτό και σύντομα θα ταξιδέψουν μαζί με την Μάρθα και τη Μαρία στην Γερμανία, στο Γκέτιγκεν, όπου έχει βρεθεί μια νέα επιστολή που θα φέρουν στο Μουσείο. «Τις βλέπω σαν μια συνέχεια του Σάκη» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.