Συνεχιζει να εμπνεει το εργο του Στυλιανου Αλεξιου

Σημαντικά βήματα για την κατανόηση του έργου του πολυσχιδούς επιστήμονα και της συζύγου και πνευματικής συνοδοιπόρου του Μάρθας Αποσκίτη έγιναν στο συνέδριο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Διασταυρώσεις και συνομιλίες με το έργο του Στυλιανού Αλεξίου. Ζητήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών», το οποίο οργάνωσαν το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τ.Ε.Φ. από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.
 
Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Στυλιανού Αλεξίου, διακεκριμένου επιστήμονα και διδασκάλου στον χώρο των ελληνικών γραμμάτων και του πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατό του, καθώς και στη μνήμη της συζύγου και πνευματικής συνοδοιπόρου του Μάρθας Αποσκίτη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, αντικατοπτρίστηκε η πολυμέρεια του έργου του Στυλιανού Αλεξίου, με κορυφαίους επιστήμονες να αναφέρονται στις αρχαιλογικές, φιλολογικές γλωσσολογικές και άλλες πτυχές του.
 
Επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η τελετή απονομής βραβείων εις μνήμη Στυλιανού Αλεξίου και Μάρθας Αποσκίτη, από τις κληρονόμους τους, κ. Αικατερίνη και Μαρία  Αλεξίου-Χατζάκη.
 
Σε αυτή βραβεύτηκαν τρείς μεταπτυχιακές εργασίες, που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό που απευθυνόταν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες τμημάτων Φιλολογίας και αφορούσε τις κατευθύνσεις της αρχαίας ελληνικής, της βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, και είχαν συνάφεια με τα φιλολογικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του Στυλιανού Αλεξίου και της συζύγου του Μάρθας Αποσκίτη.
 
Οι εργασίες που βραβεύτηκαν ήταν η εργασία του κ. Βασίλη Μακρυδήμα, «Δαμάζοντας τα όρια και την πίστη, ο υπόκωφος χριστιανισμός της Ursa minor» που πήρε το πρώτο βραβείο, το δεύτερο πήρε η εργασία της κ. Σωτηρίας Μάτα, «Η πατρίδα των δύο νέων στον Απόκοπο, Αφετηρία για μια νέα ανάγνωση του έργου;» και το τρίτο βραβείο η κ. Ειρήνη Μαρία Φασιάνη με την εργασία «Και όπου μ’ αγγίζει η χέρα σου Ρωτόκριτον με βρίσκει, η λογοτεχνία σε δεύτερο βαθμό».
 
Κατά τη διάρκεια της βράβευσης οι δύο κληρονόμοι των Στυλιανού Αλεξίου και Μάρθας Αποσκίτη, που είναι κάτοικοι της περιοχής, μετέφεραν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη ζωή τους για τους δύο αυτούς ιδιαίτερα δημιουργικούς ανθρώπους, που άλλαξαν σημαντικά τόσο τη ζωή τους όσο και τη ζωή πολλών ανθρώπων.
 
Το συνέδριο αυτό αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για την μελέτη του έργου του κ. Αλεξίου, με τα αποτελέσματα του συνεδρίου να διαδίδονται σε δεύτερη φάση στο ευρύ κοινό, αλλά και στο ειδικό επιστημονικό κοινό, ως σημείο αναφοράς για τη μελέτη του έργου του Στυλιανού Αλεξίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.