Συνεχιζει εξ αποστασεως η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπων

Διαδικτυακή ορκωμοσία για τους περσινούς αποφοίτους της Σχολής

Αθανάσιος Καραφύλλης: «Ας ελπίσουμε πως από την επόμενη χρονιά θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα, και να πάμε σε δια ζώσης λειτουργία»

Διαδικτυακά, μιας και δεν μπόρεσαν να την πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι δια ζώσης στις Σάπες, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαρτίου η ορκωμοσία των αποφοίτων, για το έτος 2019-2020, της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών.

Τα μαθήματα φέτος πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, κάτι που όμως οι διδάσκοντες της Σχολής ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μαζί με την χρονιά, και πως από το φθινόπωρο θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις τάξεις, τους, και τα 240 άτομα που διδάσκονται, θα επιστρέψουν στις Σάπες για να καθίσουν στα θρανία της.

Πέρασε στο διαδίκτυο η ΑΣΠΑΙΤΕ

Φυσικά όλη η χρονιά ήταν ιδιαίτερη, ανέφερε ο Συντονιστής του Προγράμματος ΕΠΠΑΙΚ-ΠΕΣΥΠ της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε Σαπών Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραφύλλης, μιας και η σχολή σταμάτησε την δια ζώσης διδασκαλία στις 10 Μαρτίου, όπως και σε όλη την Ελληνική Εκπαίδευση.

Μετά από τρείς εβδομάδες, ξεκίνησαν την τηλεκπαίδευση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρι το τέλος της χρονιάς, πραγματοποιώντας και τις εξετάσεις εξ αποστάσεως.

«Περιμέναμε την τελετή απονομής να την πραγματοποιήσουμε δια ζώσης στις Σάπες, το καλοκαίρι, όμως δεν επετράπη αυτό» σημείωσε, για αυτό και επιτράπηκαν τα πιστοποιητικά και απονεμήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος Παιδαγωγικής Επάρκειας ήταν 174, ενώ στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού ήταν 20. Μάλιστα ο κ. Καραφύλλης σημείωσε πως δεν είχαν «απώλειες» μαθητών λόγω της τηλεκπαίδευσης. Αντίθετα, επειδή στα προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ συμμετέχουν άνθρωποι με οικογένειες, εργαζόμενοι, και άνθρωποι που κατοικούν μακριά από τις Σάπες, η συμμετοχή ήταν σταθερή, μιας και γινόταν από το σπίτι τους.

Η τελετή ορκωμοσίας ήταν λίγο περίεργη και απρόσωπη, γιατί όπως και στην εκπαίδευση, μιας δια ζώσης τελετή δεν μπορεί να υποκατασταθεί και να αντικατασταθεί, απλά να λειτουργήσει, με τις σημερινές συνθήκες ως λύση ανάγκης. «Δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε η δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε ακόμη και οι τελετές απονομής τίτλων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ

Ο αριθμός σπουδαστών που δέχεται κάθε χρόνο η ΑΣΠΑΙΤΕ, είναι σταθερός, με 200 θέσεις για το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Επάρκειας, και 40 στο πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, με την πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων να εκδίδεται κανονικά το καλοκαίρι.

Συνήθως ο αριθμός των αιτήσεων περιορίζεται από το γεγονός ότι οι διδασκόμενοι, θα πρέπει να βρίσκονται σε μια λογική απόσταση από τις Σάπες, ώστε να μπορούν να μετακινούνται.

Η εξ αρχής όμως πρόβλεψη για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, και έτσι στο παράρτημα Σαπών είχαν 425 αιτήσεις για τις 200 θέσεις του Προγράμματος Παιδαγωγικής Επάρκειας, με πολλές από αυτές να προέρχονται από περιοχές εκτός ΑΜΘ. Κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να υπερκαλύψουν όλες τις θέσεις που διέθετε το παράρτημα, και να λειτουργήσουν στα όριά τους, με εκπαίδευση την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη το απόγευμα.

Η Σχολή όμως προσαρμόστηκε γρήγορα στις συνθήκες για αυτό και η πρόσκληση προέβλεπε εξ αποστάσεως διδασκαλία για όλο το χρόνο, και το μόνο που θα γινόταν δια ζώσης ήταν τα εργαστήρια και η πρακτική άσκηση.

Ο λόγος είναι πως το πρόγραμμα έπρεπε να τρέξει τηρώντας όλα τα χρονοδιαγράμματα, γιατί είναι χρηματοδοτούμενο, και οδηγεί σε απόκτηση τίτλου που είναι στοιχείο διορισμού, με την αλήθεια του εγχειρήματος να επιβεβαιώνεται, μιας και δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν δια ζώσης.

Η εξ αρχής όμως πρόβλεψη για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, και έτσι στο παράρτημα Σαπών είχαν 425 αιτήσεις για τις 200 θέσεις του Προγράμματος Παιδαγωγικής Επάρκειας, με πολλές από αυτές να προέρχονται από περιοχές εκτός ΑΜΘ. Κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να υπερκαλύψουν όλες τις θέσεις που διέθετε το παράρτημα, και να λειτουργήσουν στα όριά τους, με εκπαίδευση την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο κ. Καραφύλλης θεωρεί πάντως πως η απώλεια, είναι για τις Σάπες, οι οποίες δεν θα δουν να έρχονται τρεις φορές την εβδομάδα 240 άτομα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ήδη περιορισμένη, λόγω πανδημίας, κίνηση.

Αναμονή ακόμα για την πρακτική

Παρόλο που η τηλεκπαίδευση θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, το ζήτημα είναι το θα γίνει με την πρακτική που σχεδιαζόταν να γίνει δια ζώσης.

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Κατερίνα Κασιμάτη πρότεινε να διεξαχθεί και αυτή εξ αποστάσεως με κάποιες προβλέψεις, και ενώ αναμενόταν να συζητηθεί στην τελευταία διοικούσα της Σχολής, αυτό αναβλήθηκε.

Επειδή όμως οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, με τα προγράμματα να ολοκληρώνονται τον Μάιο, ο κ. Καραφύλλης ελπίζει πως θα βρεθεί λύση, ώστε είτε να πάνε για κάποιες παρακολουθήσεις οι σπουδαστές τους στις περιοχές που διαμένουν, για να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ να κάνουν εξ αποστάσεως τις μικροδιδασκαλίες που προβλέπονται.

Ελπίδες για κανονική ακαδημαϊκή λειτουργία την επόμενη χρονιά

Ελπίδα των διδασκόντων πάντως, παρόλο που κατάφεραν να λειτουργήσουν κανονικά, είναι πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, με τον κ. Καραφύλλη να σημειώνει πως η όλη διαδικασία είναι πολύ απρόσωπη.

Από τα 240 άτομα, κανένας δεν έχει επισκεφτεί την πόλη των Σαπών, και δεν έχουν δει καν τα πρόσωπά τους, κάτι που, κατά τον ίδιο, είναι πολύ δύσκολο σαν μαθησιακή διαδικασία. Ευχήθηκε δε να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν την τελετή ορκωμοσίας, παρόλο που όλα τα μαθήματα έγιναν εξ αποστάσεως, δια ζώσης στις Σάπες, για να τους δουν έστω και μία φορά.

«Ας ελπίσουμε πως από την επόμενη χρονιά θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα, και θα πάμε σε δια ζώσης λειτουργία, μιας και η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστά» τόνισε. Μάλιστα θεωρεί τραγικό, τουλάχιστον από παιδαγωγικής πλευράς, να υπάρχουν σκέψεις για μόνιμη εφαρμογή της μαθησιακής διαδικασίας με απόσταση.

Ως λύση ανάγκης, σε μια κακοκαιρία για παράδειγμα όπως η πρόσφατη που έπληξε την περιοχή μας και έκλεισε για μερικές μέρες τα σχολεία, θα μπορούσε ίσως να υπάρχουν ανάλογα συστήματα, ώστε να γίνεται για μερικές μέρες για την ασφάλεια των μαθητών και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.