Συνεχης η προσπαθεια για καλυτερες προβλεψεις του καιρου στη Θρακη

Δέκα χρόνια ζωής, και προσπάθεια για πιο ακριβείς προβλέψεις για την περιοχή μας κλείνει η ομάδα Καιρικά Νέα Θράκης

Νίκος Βιδάλης, μέλος της Διαχειριστικής ομάδας των Καιρικών Νέων

«Προσπαθούμε να ντύσουμε την Θράκη με μετεωρολογικούς σταθμούς, για καλύτερα μετεωρολογικά δεδομένα και καλύτερη πρόγνωση»

Δέκα χρόνια ζωής κλείνουν φέτος τα Καιρικά Νέα Θράκης, μια ομάδα που δημιουργήθηκε από ένα μικρό πυρήνα ανθρώπων με αγάπη για την μετεωρολογία που άρχισε να διευρύνεται σταδιακά με καινούργια μέλη που συμμερίζονταν την ίδια αγάπη και πάθος για την μετεωρολογία, και στη συνέχεια και συμπολίτες μας που θέλουν έγκυρη ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες ειδικά στην περιοχή μας, που η αλήθεια είναι πως υποεκπροσωπείται στις γενικότερες προβλέψεις.

Όλο αυτό τον καιρό, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ομάδα αποτέλεσε την πρώτη στάση για την ενημέρωση των μελών της, που πλησιάζουν τα 40 χιλιάδες, αλλά και για την ανάρτηση φωτογραφιών και αναφορών για έντονα ή τουλάχιστον ενδιαφέροντα καιρικά φαινόμενα από τις πιο ορεινές περιοχές της Θράκης, μέχρι τις παραλίες και τη θάλασσα της.

Στο μεταξύ η ομάδα ξεκίνησε τόσο την εγκατάσταση δικών της μετεωρολογικών σταθμών, όσο και να βοηθά στην εγκατάσταση σταθμών από άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα το ΔΠΘ.

Όλα αυτά τα χρόνια, έπεσαν μέσα στη συντριπτική πλειοψηφία των προβλέψεών τους, πλην μερικών εξαιρέσεων όταν, τόσο η ομάδα όσο και τα γενικότερα μοντέλα προβλέψεων, έπεσαν έξω.

Με αφορμή την συμπλήρωση των δέκα αυτών ετών, και εν αναμονή του μεγάλου ψύχους που έρχεται το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μας, μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο της διαχειριστικής ομάδας των Καιρικών Νέων, κ. Νίκο Βιδάλη, τόσο για την πορεία της ομάδας, τα σχέδιά της, αλλά και για να απαντήσουμε το ερώτημα: Γιατί πέφτουν έξω (μερικές φορές) οι προβλέψεις;

Σημαντική η προσπάθεια εγκατάστασης νέων μετεωρολογικών σταθμών στη Θράκη

Η ομάδα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο στον τομέα των προβλέψεων, διαδικτυακά, όσο και στον τομέα της βελτίωσης των προβλέψεων για την περιοχή μας.

Ήδη έχουν τοποθετήσει και συνεχίζουν την τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών, με τον πρώτο στην περιοχή των Ασωμάτων, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ένα μετεωρολογικό σταθμό.

Η συμβολή τους έγκειται στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων ώστε να τοποθετηθούν οι σταθμοί, όπως έγινε πρόσφατα με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η ΠΕ Ροδόπης για την δημιουργία δικού της πλέγματος σταθμών.

Η εγκατάσταση όλων αυτών των σταθμών, σημείωσε ο κ. Βιδάλης, θα βοηθήσει γιατί με τις μετρήσεις που θα κάνουν στις διαφορετικές περιοχές στις οποίες είναι εγκατεστημένοι, θα αποφέρουν δεδομένα σε βάθος χρόνου, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο και την πρόγνωση.

Για παράδειγμα αν η πρόγνωση είναι για 0ο Κελσίου, και ο μετεωρολογικός δείχνει -3ο  ή +5ο τότε θα πρέπει να μελετηθεί γιατί υπάρχει αυτή η απόκλιση.

Όλα τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών συγκεντρώνονται σε μια βάση, και προστιθέμενα στους αλγόριθμους με τους οποίους γίνεται η πρόβλεψη, θα γίνονται και πιο ακριβείς οι προβλέψεις.

Ήδη υπάρχουν αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί στην Θράκη πλέον, ανέφερε, όταν πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε σχεδόν κανένας, και μπαίνουν συνέχεια και άλλοι. «Προσπαθούμε να ντύσουμε την Θράκη με μετεωρολογικούς σταθμούς, για καλύτερη πρόγνωση και καλύτερα μετεωρολογικά δεδομένα» τόνισε.

Μικρές αλλαγές μπορεί να φέρουν μεγάλες αποκλίσεις στις προβλέψεις

Όσο για την ακρίβεια των προβλέψεων, τόνισε πως αυτές βασίζονται πάντα επάνω σε αλγόριθμους και μαθηματικά δεδομένα, και έτσι πάντα είναι πιθανόν να παρατηρούνται λάθη.

Αυτά τα λάθη παρατηρούνται κυρίως όταν υπάρχουν σοβαρές μεταβολές του καιρού, όπως οι επερχόμενες κακοκαιρίες. Τα μοντέλα δεν κάνουν ποτέ λάθη σε καύσωνα ή υψηλές θερμοκρασίες, πάντα γίνονται όταν περιμένουμε μια πολύ μεγάλη κακοκαιρία, ή ψυχρό μέτωπο, σαν και αυτό που περιμένουμε το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Βιδάλης, για μια πάρα πολύ ψυχρή εισβολή από την Σιβηρία, τόσο ψυχρή μάλιστα, που τα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων «μπερδεύονται».

Τα δύο πιο μεγάλα και αξιόπιστα προγνωστικά μοντέλα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δείχνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Έτσι ενώ συμφωνούν ότι θα έρθει πάρα πολύ κρύο, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους για το πού θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Το ένα μοντέλο δείχνει χιόνια και στη Θράκη, μέχρι και τις παραλίες, το άλλο μοντέλο «θάβει» την Αθήνα. Το πιθανότερο είναι πως τελικά θα δούμε κάτι ανάμεσα στα φαινόμενα, όμως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχε και η πιθανότητα να ισχύσουν και τα δύο μοντέλα, όσο αφορά τη χιονόπτωση.

Φυσικά όσο πιο μακριά χρονικά βρίσκεται η έλευση στη χώρα μας και την περιοχή μας αυτού του συστήματος, τόσο πιο δύσκολη είναι η ακριβής πρόβλεψη, για αυτό και η ομάδα θα κάνει την δική της εκτίμηση σήμερα Πέμπτη, για το πότε και πώς θα έρθει το φαινόμενο στην περιοχή μας.

«Οι αποκλίσεις των μοντέλων, μπορεί να έχουν απόκλιση μόλις μερικών χιλιομέτρων, όμως μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα ή μερικά χιλιόμετρα βορειότερα στην εκδήλωση των φαινομένων, αλλάζουν εντελώς το σκηνικό του καιρού» ανέφερε.

Κύριο μέλημά τους είναι ο καιρός στη Θράκη, και όλα αυτά τα χρόνια έχουν βελτιωθεί και οι ίδιοι ως ομάδα, αλλά και οι προγνώσεις τους, με το 95% των προγνώσεων να πέφτουν μέσα.

Συνεχίζουν τις προσπάθειες για βελτίωση στην Ομάδα

Όσο για το μέλλον, υπάρχει στόχευση για τη δημιουργία δικής τους ιστοσελίδας, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εύκολο, γιατί κινούνται μόνοι τους, και χωρίς χορηγούς.

Το κόστος προμήθειας και λειτουργίας μετεωρολογικών σταθμών είναι σοβαρό, όμως προσπαθούν όσο μπορούν να επεκτείνουν το δίκτυο τους. Γι’ αυτό και τον επόμενο μήνα θα εγκατασταθεί μετεωρολογικός σταθμός στην πόλη της Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.