Συνεχης η παρακολουθηση 43 παιδικων χαρων απο το Δημο Κομοτηνης

Το περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από τους βανδαλισμούς και την κακή χρήση σύμφωνα με την Προϊστάμενη Τεχνικών Έργων Δέσποινα Πάσσου

Αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την δημιουργία επιπλέον παιδικών χαρών σε πόλη και οικισμούς

Έλεγχος κάθε 15 μέρες γίνεται στις παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής, ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, είτε στα παιχνίδια τους είτε στο χώρο, και να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε και να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά, αλλά και να κρατήσουν την πιστοποίηση, που είναι απαραίτητη για την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται από το 2018, όταν και ξεκίνησαν να ανοίγουν ξανά ως πιστοποιημένες οι παιδικές χαρές μετά το μαζικό κλείσιμο τους σε όλη τη χώρα και την μετάβαση που ξεκίνησε το 2014.

Όπως τόνισε η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Δέσποινα Πάσσου, βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής, από εξειδικευμένο συνεργείο που θα γνωρίζει τις προδιαγραφές αλλά και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην χάσουν την πιστοποίηση τόσο τα παιχνίδια, όσο και η παιδική χαρά στο σύνολό της.

Επειδή δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για αυτό το ζήτημα στο δυναμικό του Δήμου, βγάζουν ένα έργο κάθε δύο χρόνια, με την ελπίδα πως ο τακτικός έλεγχος και η συντήρηση των παιδικών χαρών θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της πιστοποίησης κάθε παιχνιδιού ξεχωριστά, προκειμένου είτε να πραγματοποιηθεί η ανανέωση της πιστοποίησης είτε να εκδοθεί εκ νέου η πιστοποίηση της εκάστοτε παιδικής χαράς από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης, η οποία γίνεται μία φορά το χρόνο.

Ο Δήμος Κομοτηνής ήταν από τους πρώτους που κάλυψε αυτήν την αίτηση του νόμου συστηματικά, με τα συνεργεία να ελέγχουν τις παιδικές χαρές τόσο στην πόλη όσο και τους οικισμούς τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο μπορεί εύκολα να διορθωθεί, αυτό γίνεται άμεσα, για μεγαλύτερες ζημιές όμως η τεχνική υπηρεσία προχωρά στις ανάλογες ενέργειες.

Μεγαλύτερο πρόβλημα οι βανδαλισμοί

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στις παιδικές χαρές, σημείωσε η κ. Πάσσου, είναι οι βανδαλισμοί και η κακή χρήση, μαζί με τα γκράφιτι, ενώ υπάρχουν και ζητήματα καθαριότητας, που όμως αφορούν και τους χρήστες.

Παρά τα όποια προβλήματα όμως, η κατάσταση στις παιδικές χαρές είναι σχετικά καλή σε σχέση με την εικόνα που έχουν από άλλους Δήμους, τόνισε, σε αυτό όμως βοηθά και το γεγονός ότι έχουμε τακτικό έλεγχο.

Όσο για τη δημιουργία επιπλέον παιδικών χαρών, υπάρχουν σκέψεις και μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση, το ζητούμενο όμως είναι η χρηματοδότηση, μιας και υπάρχουν ακόμα ανάγκες, όπως σε οικισμούς όπου αποξηλώθηκαν οι παλιότερες και δεν αντικαταστάθηκαν ακόμη.

Ποιες είναι οι παιδικές χαρές σε οικισμούς και πόλη

Από τις 43 παιδικές χαρές όπου θα γίνεται έλεγχος, 23 βρίσκονται στους οικισμούς και 20 στην πόλη της Κομοτηνής.

Αυτές περιλαμβάνουν τις 6 παιδικές χαρές που δημιουργήθηκαν μέσω LEADER σε οικισμούς ( Ν. Σιδηροχώρι, Αίγειρος, Φανάρι, Μέση, Πόρπη, Νέα Καλλίστη) καθώς και οι 6 παιδικές χαρές που αποτελούν δωρεά του TAP (Θρυλόριο, Μεσοχώρι, Κόσμιο, Ροδίτης, Φύλακας, Μεγάλο Δουκάτο).

Επίσης έλεγχοι θα γίνουν στις 9 παιδικές χαρές που επανακατασκευάστηκαν το 2018-19 (Πλατεία Χ.Ε.Ν., Πλατεία Εξηντάρη, Οδός Χατζηαντωνίου, Πλατεία Κατσαντώνη, Πλατεία Καραϊσκάκη, Συμβολή Οδών Σοφιδών Και Ζαλόγγου, Πλατεία Εμπορίου, Οδός Ευξείνου Πόντου-Τέρμα, Συμβολή Οδών Ευξείνου Πόντου Και Ευτέρπης), στις 9 παιδικές χαρές μέσω ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ (Ιασωνίδη, ΟΣΕ, Λαμπουσιάδη, Καρυδιά, Κόσμιο -τριγωνική νησίδα, Αγ. Θεόδωροι πλατεία, Αγ. Θεόδωροι κοινότητα, Παραδημή, Παγούρια-τριγωνική νησίδα).

Οι νεότερες παιδικές χαρές, που και πάλι πρέπει να ελέγχονται για να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, είναι οι 12 που κατασκευάστηκαν το 2019-20 (Πάρκο Αγ. Παρασκευής, Πλ. Ειρήνης, Μ. Αλέξανδρου & Ολύμπου, Πηνειού, Αγ. Στυλιανού Εργατικά, Μπελογιάννη, Πλατεία Νίκης, Κάλχας, Πάνδροσος, Σιδηροχώρι, Γρατινή, Μικρό Κρανοβούνι) καθώς και η παιδική χαρά στην οδό Γοργοποτάμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.