Συνεχεις προσπαθειες για το καλυτερο των Νοσηλευτων του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, προσπαθούν καθημερινά να ανακουφίσουν τον πόνο των ασθενών

Σε ιδιαίτερες συνθήκες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γιορτάστηκε η 12η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, μιας και η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρόλα αυτά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, καλύπτοντας τόσο τις πάγιες ανάγκες, όσο και αυτές που έχουν δημιουργηθεί από τον κορωνοϊό. Και στο Νοσοκομείο άλλωστε, λειτουργεί κλινική Covid, ενώ και η ενεργοποίηση τριών εμβολιαστικών κέντρων έχει σαν αποτέλεσμα οι απαιτήσεις από τους νοσηλευτές να είναι σημαντικές.

Ακούραστη προσπάθεια από τους νοσηλευτές

Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα νοσηλευτή για να τιμήσει την προσφορά του στο χώρο της υγείας, σημείωσε η προϊσταμένη του τμήματος covid του Νοσοκομείου Κομοτηνής και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων, κ. Μαρία Φλωροκάπη, και ως δημόσιοι λειτουργοί προσφέρουν καθημερινά, ακούραστα, προσπαθώντας να ανακουφίσουν τον πόνο του ασθενούς με ευαισθησία ανιδιοτέλεια, ψυχική δύναμη και αίσθημα ευθύνης και υπομονής.  

Το νοσοκομείο Κομοτηνής, σημείωσε, στελεχώνεται από αξιόλογους νοσηλευτές, κάτι που τους κάνει υπερήφανους, και ειδικά στα 2 αυτά χρόνια της πανδημίας στάθηκαν αντάξιοι στις απαιτήσεις του συστήματος υγείας. Κατάφεραν δε να αντέξουν υπό δύσκολες συνθήκες, με απαιτητικά ωράρια εργασίας, αλλά και τη διαχείριση καινούριων περιστατικών σε καταστάσεις που δεν περίμεναν να συναντήσουν.

«Κληθήκαμε να ανταπεξέρθουμε σε αυτές τις απαιτήσεις, τα καταφέραμε και αξίζει σε όλους συγχαρητήρια» τόνισε.

Σημαντική η στήριξη από τους επικουρικούς

Αυτή τη στιγμή βέβαια ο αριθμός των νοσηλευτών στο νοσοκομείο Κομοτηνής υστερεί του απαραίτητου, μιας και τα μνημονιακά χρόνια είχαν σαν αποτέλεσμα την παύση των προσλήψεων.

Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο έχει περίπου 145 μόνιμους νοσηλευτές με 70 κενές οργανικές θέσεις, που καλύφθηκαν εν μέρει την περίοδο του κορωνοϊού με αρκετές προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού, για να στηριχθεί και η λειτουργία νέων τμημάτων, όπως η κλινική Covid και τα τρία εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εκεί.

Το επόμενο διάστημα αναμένουν την έλευση επιπλέον επικουρικού προσωπικού, που θα βοηθήσει περισσότερο, όμως αυτό που χρειάζεται είναι οι μόνιμοι νοσηλευτές. Η πρόσληψη των επικουρικών έχει γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σημείωσε η κ. Φλωροκάπη  όμως ευελπιστούν και ζητούν να παραμείνουν, καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες και πλέον είναι απαραίτητοι στο χώρο του νοσοκομείου.

Ιδιαίτερες οι απαιτήσεις της κλινικής Covid

Όσο για τη λειτουργία της κλινικής covid η κ. Φλωροκάπη εξήγησε πως είχε πολύ διαφορετικές απαιτήσεις για το νοσηλευτικό προσωπικό που τη στελέχωσε, καθώς είναι ένα ιδιαίτερο τμήμα και από την άποψη της διαχείρισης των περιστατικών, αλλά και των κινήσεων των νοσηλευτών.

Έτσι πρέπει να προσέχουν τη νοσηλεία, την ψυχική υγεία των ασθενών, αλλά και να επιτηρούν την κατάσταση της πρόσληψης οξυγόνου τους, μιας και όλοι είναι αναπνευστικοί.

Από την άλλη οι νοσηλευτές πρέπει να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα, και να περνούν πολλή ώρα με τις ειδικές ολόσωμες στολές που πρέπει να φορούν. Μάλιστα έγινε προσπάθεια να μην μένουν για πολλές ώρες οι ίδιοι νοσηλευτές με τις στολές στο χώρο της κλινικής, για αυτό και στην περίοδο αιχμής, όταν είχαν φτάσει στους 39 νοσηλευόμενους, ενισχύθηκαν από την νοσηλευτική υπηρεσία με προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή στην κλινική νοσηλεύονται 14 ασθενείς, ενώ αν πρέπει να διασωληνωθούν διαμετακομίζονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ή Ξάνθης, όπου λειτουργούν ΜΕΘ Covid.

Κλείνοντας, η κ. Φλωροκάπη ευχήθηκε «Χρόνια πολλά σε όλους τους νοσηλευτές, και του χρόνου ελεύθεροι!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.