Συναντηση με τον πρωθυπουργο για την 4η Νομικη

Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τα μέλη της επιτροπής της Νομικής Κομοτηνής αναλαμβάνουν δράση

Να επιδιώξουν αντιπροσωπευτικά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προσπερνώντας την αδιαλλαξία του Υπουργού Παιδείας, για το θέμα της ίδρυσης της 4ης Νομικής στο πανεπιστήμιο Πατρών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, στη συνεδρίαση του την Τετάρτη 10 Απριλίου.
 
Η συνάντηση αυτή θα γίνει σε συνεννόηση με άλλους φορείς της περιοχής, και τους βουλευτές Ροδόπης, αλλά και με τη συμμετοχή της επιτροπής που έχει συσταθεί από τη Νομική Κομοτηνής για τη διαχείριση του ζητήματος. Μάλιστα μέλη της επιτροπής παρέστησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής και ζήτησαν δυναμική αντίδραση τόσο από το Δήμο όσο και από όλη την κοινωνία.
 
Η κίνηση αυτή προκρίθηκε ως η καταλληλότερη, μιας και θεωρείται πως οι κινητοποιήσεις στην Κομοτηνή για το θέμα, είναι εύκολο να αγνοηθούν, ενώ μια συντονισμένη προσπάθεια, στα κέντρα αποφάσεων, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
 
Να σημειωθεί πως με την κίνηση αυτή διαφώνησε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημειώνοντας πως πρέπει να ζητηθεί η συνολική απόσυρση του αντεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, που πέρα της 4ης Νομικής περιέχει και μια σειρά από μέτρα εναντίον της Δευτεροβάθμιας αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Μπροστά στη δραματική υποβάθμιση της Νομικής Κομοτηνής 

Το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και την κατάσταση μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, ανέλυσε η καθηγήτρια της Νομικής Κομοτηνής κ. Λευκή Κιοσσέ, που μετέχει στην επιτροπή,  σημειώνοντας πως το πανεπιστήμιο και η Νομική Σχολή δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό, ούτε έχουν κάποια μιζέρια ότι αν δημιουργηθεί άλλη Νομική θα εξαφανιστεί αυτής της Κομοτηνής.
 
Όμως θα υποβαθμιστούν δραματικά με δεδομένο ότι δίνεται η δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ με προϋπηρεσία κάτω των 15 ετών να μεταφέρουν τη θέση τους και το μισθό τους σε περιφερειακό πανεπιστήμιο, και όσοι έχουν πάνω από 15 έτη προϋπηρεσία να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο πανεπιστήμιο, κεντρικό ή περιφερειακό επιθυμούν.
 
Βέβαια στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε η Σχολή τα υπάρχοντα μέλη ΔΕΠ διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν αιτήσεις, όμως πάντα υφίσταται αυτό το ενδεχόμενο.
 
Η Νομική Κομοτηνής, με ιστορία 50 ετών, δεν φοβάται άλλα τμήματα, όμως με τον μισό πληθυσμό της χώρας να κατοικεί στο λεκανοπέδιο και την γύρω περιοχή, είναι εύλογο, και λόγω της οικονομικής κρίσης, να επιλέγουν μια Νομική που είναι πιο κοντά σε αυτούς.
 
Ήδη εξαγγέλθηκε και η πρόσληψη προσωπικού 8 μελών ΔΕΠ στη νέα σχολή, την ώρα που σε όλες τις άλλες νομικές, ισχύει το 1/10, και υπάρχει έλλειψη μελών ΔΕΠ, μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων στα χρόνια της κρίσης.
 
Όσο για τις επόμενες κινήσεις, τρείς από τους τέσσερις καθηγητές που συμμετέχουν στην επιτροπή βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ώστε να γίνουν νέες συναντήσεις με τους φορείς, μιας και το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε ως κατεπείγον, με την ψήφισή του να αναμένεται την επόμενη Παρασκευή.
 
Και αυτό παρά την υπόσχεση από θεσμικούς φορείς, ότι θα δουν πολύ θετικά να μην δημιουργηθεί Νομική σχολή στην Πάτρα. Ελπίζουν επίσης και στην αντίδραση της Πολυτεχνικής Σχολής της Πάτρας, που δεν επιθυμεί τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας φοβούμενο την υποβάθμιση, και ζήτησε τη στήριξη του Δήμου με δραματικές κινήσεις, πέραν ψηφισμάτων, ώστε να ακουστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της σχολής και του πανεπιστημίου. 

Χρειάζεται στήριξη από την τοπική κοινωνία 

Από την πλευρά των φοιτητών που συμμετέχουν στην επιτροπή μίλησε ο κ. Γιώργος Καράντζιος, τελειόφοιτος της Νομικής, που χαρακτήρισε ακαδημαϊκά απαράδεκτο να ανακοινώνονται 8 μέλη ΔΕΠ για ένα νέο τμήμα, τη στιγμή που οι υπόλοιπες σχολές είναι δραματικά υποστελεχωμένες.
 
Στη Νομική Κομοτηνής, σημείωσε, κενώνονται θέσεις, δεν διδάσκονται αντικείμενα, με κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας σπουδών, κάτι που ισχύει για όλα τα νομικά τμήματα της χώρας.
 
Εξέφρασε δε την άποψη πως η Κομοτηνή είναι καιρός να αντιδράσει, αναφέροντας πως το προηγούμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος σήκωσε η φοιτητική κοινότητα, εκφράζοντας τη λύπη του ότι η κοινωνία της Κομοτηνής της γύρισε την πλάτη, θυμίζοντας πως στο συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να υπήρχαν χιλιάδες φωνές ενεργών πολιτών, και όχι μερικών εκατοντάδων φοιτητών.
 
«Πρέπει να έρθετε μαζί μας και να μας στηρίξετε» τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ένα απλό ψήφισμα δεν θα αλλάξει κάτι και δεν θα το διαβάσει κανείς, πόσο μάλλον ο κ. Γαβρόγλου, που έχει επιμελώς αγνοήσει τόσο τις επιστολές, όσο και τα αιτήματα για συνάντηση από όλες τις Νομικές της χώρας, αλλά και των φορέων των δικηγόρων. Παράλληλα προειδοποίησε πως η δημιουργία της νέας σχολής όχι μόνο θα δημιουργήσει ζητήματα στη νομική Κομοτηνή, αλλά επιπλέον κινδυνεύει το επάγγελμα του νομικού να καταλήξει ποιοτικά χαμηλό, μικρό και ανερμάτιστο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές νομικές σπουδές. «Οι νομικές σπουδές είναι σημαντικές και δεν μπορούν να διασύρονται με τμήματα στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Κρήτη» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως χάρη στο πανεπιστήμιο η Κομοτηνή έχει ένα διεθνές, και όχι μόνο εγχώριο όνομα, με φοιτητές που ξεκίνησαν από την Κομοτηνή να διαπρέπουν σε διεθνείς σχολές. 

Απαραίτητη η κεντρική παρέμβαση 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως έχοντας παραστεί σε συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, όταν ξεκίνησε το ζήτημα, τους είχε μείνει κυρίως η φράση του Υπουργού, όταν του παρέθεσαν τα επιχειρήματα για την 4η Νομική, ότι η απόφαση τον υπερβαίνει.
 
Έτσι αφού αναφέρθηκε στα τρέχοντα προβλήματα με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, σημείωσε πως αν το υπουργείο μπορεί να υποστηρίξει νέες θέσεις ΔΕΠ, θα μπορέσει να τις υποστηρίξει και εκεί που λείπουν.
 
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι κινητοποιήσεις τοπικά δεν φτάνουν στον υπουργό και τα κέντρα αποφάσεων και σημείωσε πως «ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει στην Αθήνα» για αυτό και πρότεινε δυναμική παρουσία στην Αθήνα τόσο στον Υπουργό όσο και στον Πρωθυπουργό, με την συμπαράσταση των βουλευτών της Ροδόπης, ώστε «να εξηγήσουμε πως έχουν τα πράγματα, μιας και φαίνεται πως αυτά δεν έχουν ξεκαθαριστεί». 

Ήρθε η ώρα της δράσης 

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου σημείωσε πως όλη η τοπική κοινωνία γνωρίζει την σημασία της Νομικής και του πανεπιστημίου γενικότερα για την περιοχή της Θράκης και την Κομοτηνή, και σε όλο αυτό τον αγώνα θα είναι συμπαραστάτες των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
 
Σημείωσε δε πως χρειάζεται σημαντική και ουσιαστική παρουσία όλων των βουλευτών της Ροδόπης στην Αθήνα, αλλά και στήριξη τόσο από τους Δημάρχους και την ΠΕΔ ΑΜΘ, αλλά και την Περιφέρεια και όλους τους βουλευτές της ΑΜΘ. 
 
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή σημείωσε πως η εξαγγελία ξεπερνά τα όρια και την προβληματίζει για την σκοπιμότητά της, την ώρα που στο δικηγορικό κόσμο υπάρχει υποαπασχόληση.
 
Θεωρεί δε πως η ίδρυση της νέας Νομικής εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα, κάτι που φάνηκε από την απειλή του κ. Γαβρόγλου προς τα στελέχη του πανεπιστημίου Πάτρας πως αν δεν δεχτούν την συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, δεν θα ιδρύσει το τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο.
 
Υπενθυμίζοντας, επιπλέον, πως όταν ο υπουργός παιδείας είχε συναντηθεί με τα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων, είχε δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει βήμα χωρίς προσυνεννόηση με την τοπική κοινωνία, κάτι που δεν τήρησε, τόνισε πως δεν εμπιστεύεται καμία δέσμευση του Υπουργού, για αυτό πρέπει να παρέμβουν στο υψηλότερο επίπεδο.
 
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Καραΐσκος από τον Σπάρτακο σημείωσε πως η όλη ιστορία της 4ης Νομικής δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας στην οποία ζούμε, όταν ένα εξωφρενικό αίτημα, όταν υποστηρίζεται από ένα σύνολο συμφερόντων, υλοποιείται. Για αυτό τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί ένας ανάλογος τρόπος αντίδρασης, μιας και οι κινητοποιήσεις στην Κομοτηνή, όπως τόνισε, δεν φημίζονται για την επαναστατικότητά τους. 

Συνολική προσέγγιση ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση 

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Νίκος Φακιρίδης από την παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το συμβούλιο περιορίζεται στη συζήτηση για την 4η νομική, τη στιγμή που όλο το νομοσχέδιο καταστρέφει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εφαρμόζονται αλλαγές στο πανεπιστήμιο καθοδηγούμενες από την ΕΕ για τη σύνδεση με τα επιχειρηματικά  συμφέροντα. «Έχουμε μια συγκεκριμένη κυβέρνηση που πήρε αυτή την απόφαση, κανένας δεν την καταγγέλλει, εμείς την καταγγέλλουμε που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο» σημείωσε, τονίζοντας πως οποιαδήποτε αποσπασματική διεκδίκηση επιμέρους ζητημάτων απέτυχαν παταγωδώς, όπως και αυτές οι επισκέψεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.