Συναντηση εργασιας στην αντιπεριφερεια Ροδοπης για τη γριπη των πτηνων

Νίκος Τσαλικίδης: «Συνιστούμε την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και υλοποίηση των μέτρων που έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες»
Συνάντηση στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με σκοπό την ενημέρωση και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου,  από τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Σαχπατζίδη,  ύστερα από τη διαπίστωση των κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών σε οικόσιτη εκμετάλλευση (στον οικισμό Σώστη) αλλά και σε άγρια πτηνά (νεκροί κύκνοι από την Ξηρολίμνη) της Π.Ε Ροδόπης.
 
 Σύμφωνα με τα όσα εκτέθηκαν στη συνάντηση κύριοι φορείς του ιού της Γρίπης των Πτηνών είναι τα άγρια υδρόβια πτηνά , όπως οι πάπιες, χήνες, κύκνοι, κλπ. Άλλα άγρια πτηνά που διαβιούν εντός τα των οικισμών δεν αποτελούν ζώα υψηλού κινδύνου και πολύ σπάνια μπορούν να είναι φορείς της νόσου. Η ανεύρεση πτωμάτων αυτών των πτηνών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία,  δεν οφείλεται στην γρίπη των πτηνών αλλά σε άλλα συνήθη αίτια.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Σαχπατζίδης στη σύσκεψη, ο συνολικός δειγματισμός όλων των άγριων νεκρών πτηνών είναι ανέφικτος και δεν προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση της νόσου, στην προστασία των πουλερικών αλλά και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα εξήγησε ότι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γρίπης των πτηνών είναι η μαζική εμφάνιση ασθενών ή νεκρών πουλερικών των οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις των άγριων κυρίως υδρόβιων πτηνών. Άλλωστε η διαπίστωση ύπαρξης του ιού σε υδρόβια άγρια πτηνά είναι αναμενόμενη και θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα κρούσματα καθώς η διασπορά της νόσου είναι πολύ εκτεταμένη στα βόρεια σύνορά μας.
 
Να επισημάνουμε ότι παρότι μέχρι  σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο του ιού Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια υδρόβια πτηνά.
 
«Συνιστούμε την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και υλοποίηση των μέτρων που έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες, μέτρα που στοχεύουν την προστασία του πτηνοτροφικού μας κεφαλαίου και την προστασία της δημόσιας υγείας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσαλικίδης προτρέποντας τους πολίτες για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για θέσουν υπόψη των αρμοδίων κάποια περίπτωση ανεύρεσης ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού νεκρών πτηνών να απευθύνονται στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.